Stilus ima novu biblioteku s potpisom Ingrid Divković

S velikom radošću i ponosom Stilus knjiga predstavlja Knjižnicu srca, novu biblioteku hrvatske književne zvijezde, sada i Stilusove urednice, Ingrid Divković.

Tvornica lutaka škotske autorice Elizabeth Macneal prva je knjiga iz Knjižnice srca. Očaravajuća priča o mladoj ženi koja želi postati umjetnica, i o muškarcu čija opsesija može zauvijek uništiti njezin svijet, ovaj prvijenac dobitnik je prestižne nagrade Caledonia Award i jedan je od naslova koji je bučno pao na književnu scenu posljednjih nekoliko godina, kad su prava prodana nakon aukcije u kojoj je sudjelovalo četrnaest izdavačkih kuća. Ovo književno remek-djelo zarobit će pažnju čitatelja od prve stranice i odvesti nas u viktorijanski London, u povijesno dobro utemeljenu priču sa zapletom od kojeg srce stane.

Prva knjiga biblioteci je Tvornica lutaka, nagrađivani prvijenac škotske autorice Elizabeth Macneal. Što nam možete reći o njoj? Zvuči vrlo fascinantno.

Upravo takva „Tvornica lutaka“ i jest – fascinantna. Naime, mlada autorica Elizabeth Macneal apsolutno me oduševila na toliko književnih razina i zato sam je bez dugog razmišljanja prigrlila k sebi. Tematika i radnja njezine prve knjige, vrijeme i atmosfera, likovi i njihova duboka kompleksnost, ton pripovijedanja i autoričin bogat narativni stil nešto je što me nosilo kroz knjigu na način koji se na trenutke činio potpuno realnim, a s druge strane potpuno bunovnim. Čitajući „Tvornicu lutaka“ moje se biće iz trenutka u trenutak širilo i skupljalo poput zjenice oka, pobuđujući time ne samo moja osjetila nego i dušu i srce. Sigurna sam da će to činiti i hrvatskim čitateljima i čitateljicama.

Kao autorica već četiriju naslova, knjige su očito važan dio vašeg života i posla. Je li Knjižnica srca prirodan korak u vašoj karijeri?

Knjige su moj život, a ne tek dio života ili posla kojim se bavim. Kada jednom hrabro zakoračite u svijet književnosti, kao što sam to učinila ja, kada okusite blagodati vlastitoga nadahnuća kao i divnog odnosa s vlastitim čitateljima, onda vam sve drugo nekako, neću reći nema smisla, ali u mnogočemu ima manje smisla od onoga što ste izabrali za sebe. Što se pak Knjižnice srca tiče, i ove divne suradnje, ne mogu reći da je ona bila prirodan tijek, jer ja ovu suradnju svakako nisam planirala niti sam je zamišljala, ali vjerujem da je ona došla iz nekog višeg i dubljeg razloga koji si ja na svjesnoj razini možda još uvijek ne mogu najbolje objasniti.

Kakav je osjećaj kad od čitatelja i ljubitelja knjiga postajete urednica? Je li odnos s knjigama drukčiji?

Kada su knjige u pitanju, u meni je osjećaj uvijek isti, jedino je odgovornost sa svakom novom ulogom drugačija i veća. Kao autorica naučila sam nositi se i s dobrim i s lošim kritikama, uvažavati osjećaje svojih čitatelja, ali i dalje ostati dosljedna sebi, svojim književnim nagnućima i stilu. Kada sam u ulozi čitatelja, to je dakako sasvim drugačija priča, najopuštenija svakako, jer u takvoj ulozi, ulozi čitatelja/promatrača ne posjedujem stvaralačku odgovornost, što mi daje novi prostor za osobnu kontemplaciju. I na koncu, naći se u ulozi urednice svakako zahtijeva jedan malo objektivniji, čak i kritičniji pristup književnom djelu, autoru i cijeloj književnoj atmosferi

Razmišljate li trenutačno o pisanju novog djela? Imate li već nešto na umu?

Dakako da razmišljam, ali za sada sam fokus stavila na Knjižnicu srca kao i na svoje dosadašnje knjige koje još uvijek čekaju mnogo promocija i književnih večeri diljem regije.

Više o TVORNICI LUTAKA

 London. 1850.

Kristalna palača upravo se gradi i u Hyde Parku, u masi koja promatra spektakularnu gradnju, susreće se dvoje ljudi. Za Iris, koja želi postati slikarica, to je tek nevažan, odmah zaboravljen trenutak, ali za Silasa, kolekcionara opčinjenog čudnim stvarima i ljepotom, on označava novi početak.

Kad prerafaelitski slikar Louis Frost ponudi Iris da mu pozira kao model, ona pristane pod uvjetom da uz to dobije poduku iz slikanja. Njezin svijet naglo se širi, i u njega uzlaze umjetnost i ljubav.

No, Silas od onog susreta misli samo na jedno, i njegova opsesija postaje sve mračnija…

Darujemo jednu čitateljicu.

Pravila su jednostavna:

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #lutka
  • Pratite naše društvene mreže, podijelite objavu, tagirajte frendice
  • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 7. lipnja, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Sanja Prepust