Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Good deal in the company

Zanimljivosti

Stisak ruke govori puno toga…

Slabo rukovanje izjednačava s istim takvim karakterom, ali ni druga krajnost nije dobra.

Kada se upoznajete s nekim, “lomite” li ruku ili, naprotiv, jedva dodirnete ruku?
I u privatnom i u poslovnom odnosu, stisak ruke je veoma bitan, jer ljudi često formiraju prvi dojam samo na osnovu njega, piše Profitiraj.hr.

Poslodavci ne kriju da je stisak ruke jedan od testova kojima, prilikom intervjua, utvrđuju kvalitete potencijalnog radnika. Isti je slučaj s potencijalnim poslovnim partnerima. Čvrst stisak u povijesti se koristio za afirmaciju samopouzdanja. To je prvi pokazatelj raspoloženja, snage i samopouzdanja. Način na koji održavate kontakt očima tijekom rukovanja također može drastično utjecati na rezultat sastanka, razgovora ili drugog ključnog događaja.

Slabo rukovanje izjednačava s istim takvim karakterom, ali ni druga krajnost nije dobra. Ako nekog stisnete toliko jako da mu “lomite” kosti, dobit će se dojam da iskazivanjem pretjerane snage nadomještate neki nedostatak.

Dakle, stisak treba biti umjerene jačine. Njegovi najbolji “pratitelji” su samouvjeren osmjeh i kontakt očima. Time ćete osobi preko puta dati do znanja da ste pouzdani, sigurni u sebe i vrijedni poštovanja.

Da biste ovladali ovom zaboravljenom umjetnošću, vježbajte. Zamolite prijatelje da vam iskreno kažu je li vam je stisak ruke jak, slab i što se može popraviti. I sljedeći put, kad krenete na intervju ili poslovni sastanak, udahnite duboko, ispravite ramena, podignite glavu, nasmiješite se i samouvjereno pružite ruku osobi preko puta.

U bilo kojoj situaciji, čvrst, ali kratak stisak ruke i kontakt očima mogu puno toga napraviti. Dugi stisak, posebno pri prvom susretu, može stvoriti neugodnu situaciju. Predugo održavanje kontakta očima često pokazuje isti rezultat.

Par zgodnih uputa

 1. Znojni dlanovi
  Kad pružite znojan dlan za rukovanje, druga osoba lako može pomisliti da ste nervozni i da vjerojatno imate manjak samopouzdanja.
 2. Mlohavi stisak
  To je znak da je osoba rezervirana i nezainteresirana.
 3. Prejak stisak
  Osobe koje se rukuju tako da čujete “pucanje” kostiju, vjerojatno žele pokazati da su superiorniji i testiraju na kojoj ste vi razini.
 4. Stisak ruke i tapšanje
  Ako se rukujete s nekim i s drugom rukom vas potapša ili prekrije vaš dlan, to je znak izrazitog poštovanja i osjećaja bliskosti s vama.
 5. Daj pet!
  To nije rukovanje, ali je znak prijateljskog ozračja.

Više

Dobar posao

Svjesno ili nesvjesno vaš govor tijela može kod drugih stvoriti dojam nesigurnosti, manjka zainteresiranosti za temu, ali i manjka samopouzdanja.

Seks

Kad mu prilazi žena, muškarac nesvjesno izvodi obred dotjerivanja.

Seks

Neverbalna komunikacija dio našeg svakodnevnog života.

Život u dvoje

5 savjeta za uspješno uspostavljanje verbalne veze.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.