Što bismo bez jednokratnih pelena?!

Baby photo created by yanalya - www.freepik.com

Vanuatu je jedna od nekoliko tihooceanskih država teško pogođenih učincima klimatskih promjena i ponosi se time što je među vodećima u svijetu u nastojanju zaštite okoliša. Prošle je godine bila jedna od prvih u svijetu koja je zabranila jednokratne plastične vrećice.

Ova mala, otočna, pacifička država objavila je da planira zabraniti upotrebu jednokratnih pelena jer bi se tako značajno pridonijelo smanjenju onečišćenja. Zabrana upotrebe jednokratnih pelena trebala bi stupiti na snagu 1. prosinca ove godine.

Vanuatska vlada objavila je i da kani zabraniti plastični pribor za jelo, polistirenske čaše i svu plastičnu prehrambenu ambalažu.

Jednokratne pelene čine najveći pojedinačni otpad

Istraživanja su pokazala da jednokratne pelene čine najveći pojedinačni otpad u vanuatskom glavnom gradu Port Vili. “Samo bi eliminacija toga artikla disproporcionalno smanjila plastični otpad”, poručila je vlada nacije s 200.000 stanovnika.

Proizvodnja pelena velik je biznis

Procjenjuje se da ih se godišnje u svijetu potroši 500 milijarda. Istraživanje američke tvrtke za ispitivanje tržišta Grand View pokazalo je da će globalno tržište dječjih pelena s vrijednosti od 45 milijardi dolara u 2016. porasti na 64,5 milijarde 2022. godine zbog porasta potražnje u Kini, Indiji i Brazilu, prenosi Hina.

Jednokratne pelene ekološki su problem jer su obložene nerazgradivom plastikom i sadrže natrijev poliakrilat za upijanje tekućine. Ujedno, ljudski izmet sadrži lužine koje su štetne za okoliš ako ne prolaze kroz kanalizacijske cijevi, čime se minimalizira njihov učinak, a usto proizvođači pelena pridonose emisiji ugljikova dioksida. No, roditelji ih smatraju mnogo prikladnijim i jednostavnijim za upotrebu od staromodnih platnenih pelena koje je potrebno prati i sušiti.

Britanski ministar zaštite okoliše Michael Gove morao je prošle godine odustati od ideje zabrane jednokratnih pelena pod pritiskom aktivista koji smatraju da bi takvo što bio korak unatrag za žene, na koje bi vjerojatno pao teret napornog pranja.