Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

She Book Club

Što čitati krajem siječnja? Donosimo pregled naslova koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Prvi mjeseci u godini kao stvoreni su za boravak na toplom, u dobrom društvu. Za mnoge od nas to znači uz dekicu i – dobru knjigu.

Prvi mjeseci u godini kao stvoreni su za boravak na toplom, u dobrom društvu. Za mnoge od nas to znači uz dekicu i – dobru knjigu. Ovog siječnja sjajnih knjiga ne nedostaje, a mi smo odabrali nekoliko naslova među kojima će svaki čitatelj pronaći nešto po svom ukusu.

Od povijesnog romana o životu žena u antici, preko trilera smještenog na antarktičko ledeno prostranstvo pa do spektakularne završnice nagrađivane postapokaliptične znanstveno fantastične trilogije ili pak popularnoznanstvenog štiva koje spekulira o posjetu izvanzemaljske tehnologije Sunčevom sustavu, u nastavku donosimo pregled naslova o kojima se čita i piše ovoga siječnja.

Povijesni roman

Ljubitelji povijesnih romana uživat će u Vučjoj jazbini, prvom romanu iz trilogije o životu žena u drevnim Pompejima, autorice Elodie Harper. Ova novinarka i nagrađivana spisateljica proučavala je pjesništvo na latinskome, i u originalu i u prijevodu, u sklopu studija engleske književnosti na Oxfordu te je zahvaljujući tome i dan-danas zanima drevni svijet. Tako je nastala i Vučja jazbina, dirljiva priča o preživljavanju, prijateljstvu i hrabrosti smještena u Pompeje, čiji prijevod donosi Damir Biličić.

Trileri

Za trileroljupce tu je pak Lom, nova napetica proizašla iz pera majstorice žanra Sharon Bolton. Smještajući radnju na antarktičku ledenu pustoš, autorica se majstorski služi okruženjem koje pokreće zaplet, pri čemu prostorna izoliranost stvara osjećaj stalne napetosti, a isprepletenost sa šokantnim akcijskim scenama čini ovu knjigu inteligentnim trilerom. Prijevod na hrvatski potpisuje Dubravka Pleše.

A malo fantazija?

Ljubitelje fantasyja razveselit će vijest da je na police knjižara stiglo i Kameno nebo, autorice N.K. Jemisin. Kameno nebo završetak je iznimno hvaljene i nagrađivane trilogije Slomljena Zemlja, započete romanom Peto doba i triput ovjenčane nagradom Hugo.

Trilogija je autorici trajno priskrbila mjesto među velikanima žanra, a samu završnicu mnogi smatraju najboljim nastavkom koji majstorski spaja elemente fantastike i (postapokaliptične) znanstvene fantastike. Kameno nebo pravo je remek-djelo; narativno, tehnički i tematski, a hrvatski prijevod dostojan izvornika potpisuje Dubravka Petrović.

Tajne svemira?

Za one koji vole promišljati o tajnama svemira, znanosti, religiji i budućnosti naše vrste, tu je Izvanzemaljac, provokativna i uzbudljiva popularnoznanstvena priča u kojoj Avi Loeb, ugledni harvardski astronom, iznosi svoju kontroverznu teoriju o posjetu izvanzemaljske tehnologije našem Sunčevu sustavu.

Iznoseći uzbudljiv, dobro argumentiran stav da smo možda nedavno spazili dokaz postojanja inteligentnog života u blizini Zemlje, Avi Loeb otvara neka od najvažnijih pitanja s kojima se kao ljudska vrsta suočavamo i uvjerava nas da je znanstvena znatiželja ključ našeg budućeg uspjeha. Loebovu potragu za Izvanzemaljcem hrvatskim čitateljima vjerno su prenijeli prevoditelji Davor Lerinc i Ruđer Jeny.

Ne propustite

She Book Club

Sve što je Alice zaboravila ostavljala je pitanja koja su se ponavljala kroz cijelu priču – koliko smo zadovoljni životom koji trenutno vodimo?

She Book Club

Glave prepune neukroćenih uvojaka i nekonvencionalnih ideja, lady Imogen Loveless u društvu slovi kao pomalo čudna, ali bezopasna.

Obitelj

Prečesto roditelji podcjenjuju moć utjecaja koju oni sami imaju na dijete i njegove navike

Duh i tijelo

Bill Gates, Jack Ma i Elon Musk samo su neki od biznismena koji primjenjuju 'pravilo pet sati'.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.