Što je Curly Girl metoda njege kose koja je pomogla toliko žena u svijetu?

Curly Girl metoda, iako joj naziv sugerira da važi za samo kovrčave cure, zapravo nema veze s tipom vaše kose. Svatko može krenuti s ovom metodom kao doista učinkovitim načinom njege kose ako vam ništa do sada nije donijelo konkretne rezultate. Znamo koliko može biti frustrirajuće konstantno mijenjati proizvode jer ni jedan nema onaj WOW učinak, a kosa se i dalje čini suhom, bez forme i punom frizza.

Pokazat ćemo vam sva čuda ove metode za njegu kose gdje ćete jako brzo vidjeti rezultate, a kovrčave cure neće ni znati što ih je snašlo!

Što je Curly Girl metoda?

To je posebna metoda njege kose koju je razvila Lorraine Massey, frizerka i stručnjakinja za kovrčavu kosu. Kako je njena metoda pomogla mnogima da uz malo truda napokon imaju lijepo stiliziranu i zdravu kosu, odlučila se napisati priručnik nazvan „Curly Girl: The Handbook“. Prateći osnovne smjernice ovog vodiča, koje naravno možete prilagoditi svojim potrebama, vaša kosa će doživjeti preporod i pokazati se u svom najboljem izdanju.

Prvo što trebate znati je da se u curly girl metodi koriste proizvodi koji ne sadrže sljedeće sastojale:

 • Oštre sulfate
 • Silikone
 • Mineralna ulja
 • Ftalate
 • Vosak

Ovo je kratak popis sastojaka koji su dugoročno štetni za vaše vlasište i kosu ili se ne mogu isprati s nje bez oštrog sulfata, te su zbog toga ‘ne dopušteni’ u njezi sa svim svojim varijacijama.

Ali kako ćete vi znati imali ili nema vaš proizvod tih sastojaka? Najjednostavniji način je pronaći proizvod na internetu i njegov sastav. Sastav, odnosno ingredients kopirate u jedan od alata poput https://www.curlsbot.com/ ili http://www.isitcg.com/ . Svaki od ovih alata dat će vam odmah na znanje je li proizvod ‘odobren’ za korištenje u metodi.

Osnovno pravilo od kojeg se počinje s metodom je – pranje kose šamponom bez sulfata, takozvani “low-poo.” Ovakve vrste šampona ne mogu isprati silikone i ostale nedozvoljene sastojke, stoga ako koristite silikon, povremeno pranje s ‘običnim’ šamponom je neophodno inače vam se kosa može učiniti masnom.
Drugo pravilo je da ne izlažete kosu visokim temperaturama, a to znači sušenje kose na low heat i izbjegavanje pegle za kosu.

Kako krenuti s curly girl metodom?

Najprije se trebate opskrbiti ispravim proizvodima. Treba Vam:

 • Šampon bez sulfata ili Cowash (regenerator za pranje kose)
 • Regenerator bez sulfata, silikona, parabena i mineralnih ulja
 • Leave in regenerator ili krema za kosu ( uvijek na mokru kosu)

Ako imate kovrčavu ili valovitu kosu Curly Girl metoda za vas savjetuje i stiliziranje kose kremom i/ili gelom. Styling proizvode stavljate uvijek na mokru kosu. Gel će stvoriti ‘film’ oko vlasi te kad se kosa osuši taj hrskavi film se razbije rukama tako da kosu lagano stišćete. Nakon što je taj film ‘razbijen’ vaši valovi će se pokazati u svom najboljem izdanju.

DAR ČITATELJICI

Koje su prednosti Curly girl metode?

 • Smanjeno ispadanje kose
 • Potpuno uklonjeni ili izuzetno smanjeni problemi s peruti i svrbežom vlasišta
 • Kosa postaje zdravija, sjajnija i vraća svoju formu
 • Brži rast kose

Ako želite saznati više o metodi savjetujemo da se priključite raznim grupama na društvenim mrežama gdje možete dobiti savjete i saznati više o metodi.

Mi smo otkrili i web trgovinu koja ima cijelu kategoriju već provjerenih proizvoda koji su odobreni po curly girl metodi. Mashala web trgovina , dovela je u RH hvaljene brendove čiji proizvodi su prirodnog porijekla i ne sadrže nedozvoljene sastojke iz metode. Također, Mashala ima blog na kojem piše o srodnim temama vezanim za kosu te ako trebate pomoć oko odabira proizvoda možete im se javiti i ekipa će Vam rado pomoći odabrati proizvode ovisno o tipu vaše kose.

Mashala je odlučila darovati jednu od naših čitateljica šamponom i regeneratorom brenda Shea Moisture.
Kako bi mogla uspješno krenuti na put zdravije i ljepše kose.

Posjetite ih i na društvenim mrežama:

https://www.facebook.com/mashala.eu/
https://www.instagram.com/mashala.hr/?hl=hr

Darujemo jednu čitateljicu! Mashala je odlučila darovati jednu od naših čitateljica šamponom i regeneratorom brenda Shea Moisture.

Pravila su jednostavna:

 • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #She4She
 • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem Facebooku, pozovite prijateljice
 • Pratite naše društvene mreže – Facebooki Instagram
 • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite…
 • Recite nam o čemu želite da pišemo… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 5. kolovoza točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana od objave dobitnika.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Dobitnica Zdenka Hodak.