Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Što je disfagija i kako nastaje?

Iako češće pogađa stariju populaciju, disfagiju mogu imati i djeca

Tijekom jednog dana čovjek 900 puta proguta hranu, piće ili vlastitu slinu i pritom upotrebljava čak 26 mišića. Zamislite život u kojem je ta radnja izrazito bolna i često nemoguća. Teško, gotovo nemoguće zamisliti prosječnom čovjeku.

Disfagija je pojam koji opisuje smetnje gutanja ili otežano gutanje. Ona nastaje zbog smetnji u prolazu tekuće ili krute hrane, ili oboje, iz ždrijela u želudac. Disfagija može dovesti do aspiracije, odnosno udisanja hrane i tekućine, sekreta iz usne šupljine ili oboje. Aspiracija može uzrokovati akutnu upalu pluća, a učestala aspiracija, odnosno ulazak hrane i tekućine u dišne puteve i pluća, može konačno dovesti do kronične plućne bolesti. Dugotrajna disfagija često dovodi do lošeg statusa uhranjenosti te mršavljenja.

Često se javlja kao posljedica težih bolesti poput tumora usta i grla, moždanog udara ili Parkinsonove bolesti. Iako češće pogađa stariju populaciju, disfagiju mogu imati i djeca. U zadnje vrijeme često se javlja i kao posljedica izloženosti respiratoru kod težih slučajeva zaraze koronavirusom.

Najčešći su simptomi disfagije:

  • poteškoće prilikom stezanja grla radi gutanja hrane i tekućine
  • osjećaj da se u grlu ili u prsima zaglavila hrana ili tekućina
  • gušenje ili kašljanje prilikom gutanja
  • hrana i tekućina koje se vraćaju natrag kroz grlo, usta ili nos nakon gutanja
  • bol prilikom gutanja
  • osjećaj boli ili pritiska u prsima prilikom jela
  • gubitak tjelesne mase zbog nemogućnosti gutanja.

Najveći izazov – kasna dijagnostika

Kada bi se prvi simptomi disfagije prepoznali na vrijeme moglo bi ih se uspješno kontrolirati i tako omogućiti kvalitetniji život oboljelim osobama. Nažalost, često se dogodi da se disfagija dijagnosticira kasno, u puno težem obliku što rezultira velikim pogoršanjem kvalitete života. Poseban izazov je sama priprema hrane koja za bolesnike s disfagijom treba biti usitnjena u kašasti oblik, no za olakšavanje prehrane postoje i gotovi pripravci.

Za više informacija posjetite web stranicu www.disfagija.hr na kojoj ćete pronaći informacije o tome što je to disfagija, koji su prvi simptomi kako bi ih mogli prepoznati na vrijeme i reagirati, način prehrane i recepti za osobe s disfagijom te upitnik za procjenu disfagije.

Više

Suncokreti na oblacima

Samoća je zaista opasna i zaista stvara ovisnost jednom kad je onako pošteno okusiš i probaš.

Trendovi

Kako bi nas ovog ljeta motivirao da ponosno ispričamo priče upisane na našoj koži, Dove je objavio poseban rječnik.

Savjeti stručnjaka

Jedan od noviteta na hrvatskom tržištu, koji će sigurno opravdati povjerenje, jest Collagen Nutriage, brenda Forever Young.

Savjeti stručnjaka

Ova slatka rođakinja limuna, prepoznatljivog je okusa koji podsjeća na Karibe.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.