Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

Što je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke?

Želimo vas upoznati s Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke kojeg provodi Ministarstvo zdravstva.

Odlazite li redovito na preventivne preglede? Brinete li aktivno o svome zdravlju? Ako je Vaš odgovor „DA“, neka ovaj tekst bude potvrda Vaše ispravne odluke koja čuva Vaš život. Ukoliko je Vaš odgovor „NE“, molimo Vas, odvojite malo vremena i pročitajte rečenice koje slijede.

Zloćudne bolesti jedan su od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj i na ljestvici uzroka smrti nalaze se na visokom 2.mjestu. Upravo zbog tog problema, Vlada Republike Hrvatske u lipnju 2006. godine usvojila je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, krajem 2007. godine Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, a Nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice usvojen je u srpnju 2010. godine. Cilj svih preventivnih programa probira je rano otkriti rak predzloćudne tvorbe, ukloniti ih navrijeme te tako dugoročno smanjiti pobolijevanje i smrtnost. Upravo su prevencija i rano otkrivanje provjereni, znanstveno utemeljeni i uspješni načini borbe protiv raka. Redovitom provedbom preventivnih pregleda moguće je poboljšati kvalitetu života i unaprijediti zdravlje cjelokupnog hrvatskog stanovništva.

Želimo vas upoznati s Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke kojeg provodi Ministarstvo zdravstva.

Što je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke?

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina. U okviru ovog programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake 2 godine. Ženama na kućnu adresu stiže  poziv za besplatni mamografski pregled. Cilj ovog organiziranog probira je smanjiti smrtnost od raka dojke i otkriti rak u početnom stadiju u većem postotku nego danas, te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke. Rak dojke najčešća je vrsta raka koja pogađa žene u svijetu te predstavlja velik javnozdravstveni problem. I u Hrvatskoj je rak dojke najčešći tip raka i od njega obolijeva četvrtina novooboljelih žena, dok svakoj jedanaestoj ženi  prijeti rak dojke, a u sljedecim je godinama za očekivati daljnji trend porasta oboljelih.

Što je rak dojke?

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu potom otići u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest i u druge dijelove tijela.

Tko može dobiti rak dojke?

Uzrok nastanka raka dojke uglavnom je nepoznat. Od raka dojke najčešce obolijevaju žene iznad 50. godine života, ali u najnovije vrijeme sve češce obolijevaju i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim, pa čak i dvadesetim godinama. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali znatno rijeđe. Svega 1% svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježen je kod pripadnika muškog spola.

Koji su uzroci i rizični čimbenici za nastanak raka dojke?

Najznačajniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke su: dob, prva menstruacija prije 12.-te godine života, menopauza nakon 50.-te godine života, nerađanje ili rađanje poslije 30.-te godine života, pojavnost raka dojke i /ili raka jajnika kod bližih srodnika, prethodna bolest dojke. Povećani rizik za rak dojke vezan je i uz određene životne navike i stil života koji se smatraju nezdravim: nezdrava prehrana, pretilost, povećana konzumacija alkohola, pušenje, izloženost radioaktivnom zračenju.

Što je mamografija i kada ju treba napraviti?

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene dojke koje su premalene da bi se mogle napipati. Dokazano je da mamografija bilježi promjene na dojci oko 2 godine ranije od kliničkog pregleda zasnovanog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice. Mamografija se kod žena s mjesečnicom obavlja u razdoblju od 5. do 10. dana ciklusa, brojeći od 1. dana zadnje mjesečnice. Iako je mamografija izuzetno vrijedna i nezamjenjiva pretraga u otkrivanju i najmanjih karcinoma, treba naglasiti da se mamografijom ne može prikazati 15-20% karcinoma dojki, osobito kad je riječ o dojkama s gustom žljezdanom strukturom. Prvi mamografski pregled dojki trebalo bi  napraviti između 38. i 40. godine života, a kod žena s pojavnošću raka dojke u bližih srodnika, preporučuje se i ranije započinjanje redovitih mamografskih pregleda.

Rak se može dogoditi bilo kome i zato treba djelovati odmah! Odvojite vrijeme za sebe i svoje zdravlje. Odlazak na redovite mamografske preglede spašava život!

Više informacija o ovoj važnoj temi možete pronaći na www.hzjz.hr.

unapređenje

Ne propustite

Zanimljivosti

U Hrvatskoj svake godine čak tri tisuće žena oboli od raka dojke, a bitku izgubi njih gotovo sedam stotina.

Brinimo jedna o drugoj

Psihološka podrška pacijentima je, vjerujem, puno važnija NAKON što sve prođe jer tijekom bolesti je važno samo prebroditi dan po dan, a nakon svega...

Zanimljivosti

U organizaciji udruge Europa Donna Hrvatska, u 11 sati je od Hrvatskog narodnog kazališta krenula tradicionalna povorka sjećanja na sve preminule od raka dojke,...

Brinimo jedna o drugoj

'Želimo poslati poruku da je žena lijepa sama po sebi, da je ta ljepota u nama, a ne u našoj kosi', poručuje predsjednica Udruge...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.