Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

Što je prijevremena ovarijska insuficijencija – POI

Prijevremena ovarijska insuficijencija, ili skraćeno POI, predstavlja klinički sindrom koji nastaje kao rezultat gubitka ovarijske funkcije kod žena prije 40-te godine života.

Prijevremena ovarijska insuficijencija, ili skraćeno POI, predstavlja klinički sindrom koji nastaje kao rezultat gubitka ovarijske funkcije kod žena prije 40-te godine života. Događa se puno prije očekivane menopauze, a karakterizirana je gubitkom menstruacije (amenoreja), povećanom razinom gonadotropina u krvi, te smanjene razine estrogena u krvi (hipoestrogenizam).

U prosjeku 1 na 1000 žena u dobnoj skupini od 15. – 29. godina, te 1 na 100 žena u dobnoj skupini od 30. – 39. godina će biti pogođena ovim sindromom i imati simptome koje su odraz prijevremene menopauze ili prijevremene iscrpljenosti funkcije jajnika.

Koji su mehanizmi nastanka ovog sindroma i zašto se on javlja?

Nekoliko mehanizama igraju ulogu u patogenezi POI koji u konačnosti dovode do prijevremenog iscrpljivanja funkcije jajnika:

  • urođeno smanjenje broja primordijalnih folikula s kojima se žensko dijete rađa
  • poremećaj funkcije folikula
  • ubrzana programirana smrt folikula- apoptoza

POI može biti rezultat kromosomskih ili genetskih poremećaja, kao što su abnormalnosti X-kromosoma, koji se javljaju u 12-14% slučajeva žena koji imaju ovaj sindrom.

Osim toga autoimuna etiologija je pronađena u 30% slučajeva POI, a sve češća je i pojavnost takozvane jatrogene prijevremene ovarijske insuficijencije koja je rezultat kirurških procedura i medicinskih intervencija (odstranjivanje jajnika zbog ciste ili tumora, kemoterapije ili radioterapije).

Koji su simptomi?

Poremećaj menstrualnog ciklusa u obliku nepravilnih krvarenja, te amenoreja ili izostanak mjesečnice prije 40 god. su obično prvi simptomi koji mogu izazvati sumnju da se radi o ovom poremećaju.

Na to se nadovezuju menopauzalni simptomi kao što su:

  • valovi vrućine i noćno znojenje
  • promjena raspoloženja
  • vaginalna suhoća i dispareunija (bolni spolni odnosi)
  • poremećaj snažpad libida

Međutim često žene mogu imati normalne menstrualne cikluse i biti bez navedenih simptoma (asimptomatske), a povećana razina FSH u krvi koja je iznad normalnih referentnih vrijednosti, može biti prvi znak koji će upućivati da se radi o prijevremenom iscrpljivanju funkcije jajnika.

Kako se postavlja dijagnoza?

S obzirom na to da se ovaj poremećaj javlja kod žena u reproduktivnoj dobi kada izostanak mjesečnice može biti znak trudnoće, potrebno je prvo isključiti postojanje trudnoće.

Kriterije za postavljanje dijagnoze POI se temelje na:

  • izostanak mjesečnice (amenoreja) najmanje 4 mjeseca
  • mjerenje serumske vrijednosti FSH, FSH> 25 IU/l izmjeren u dva navrata u razmaku od 1 mj.

Život s POI, što možemo očekivati?

Postavljanje dijagnoze POI u reproduktivnim godinama kada većina žena još uvijek nisu ostvarile svoj reproduktivni potencijal i svoje potomstvo, ima jako negativan utjecaj na psihološko zdravlje ovih žena, te na kvalitetu života i njihove partnerske odnose.

Problemi vezanih uz neplodnost su razlog čestih posjeta ginekologa, obzirom da ove žene imaju šansu od 5% da spontano ostvare trudnoću, nakon što se potvrdi dijagnoza primarne ovarijske insuficijencije.

Također zbog nedostatka hormona jajnika, primarno estrogena, ove žene imaju povećani rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, neuroloških bolesti, genitourinarnih bolesti, te poremećaj psihološke funkcije.

Koje su terapijske opcije? Kako možemo poboljšati kvalitetu života ovih žena?

Sve krovne ginekološke udruge preporučuju HNL (hormonska nadomjesna terapija) kao tretman prvog izbora kod žena s dijagnozom primarne ovarijske insuficijencije (POI).

Preporuke su da se HNL uzima kontinuirano sve do očekivane normalne menopauze, kako bi se prevenirao niz bolesti koje su rezultat nedostatka estrogena.

HNL ima dokazani protektivni učinak kod prevencije kardiovaskularnih bolesti, te čuva zdravlje kosti i štiti od osteoporoze.

Većina žena koje imaju izražene vazomotorne simptome (valovi vrućine i noćno znojenje, promjena raspoloženja, poremećaj sna, pad libida), te simptome vezane uz genitourinarni trakt (vaginalna suhoća, inkontinencija mokraće i bolni spolni odnosi) će sami potražiti HNL.

Korištenje HNL-a, te promjene u životnom stilu i načinu prehrane uz redovitu primjenu i nadoknadu vitamina D i kalcija omogućuju povećanje kvalitete života kod ovih pacijentica.

Što možemo zaključiti?

Dijagnoza primarne ovarijske insuficijencije (POI) kod žena ispod 40.- godine života, osobito ako nisu ostvarile svoju reproduktivnu funkciju, ima jako negativni utjecaj na kvalitetu života i njihovu psihološku funkciju.

Multidisciplinarni pristup koji je usmjeren prema liječenju fizioloških potreba ovih žena, koji su rezultat prijevremenog iscrpljivanja funkcije jajnika, te briga o psihičkom zdravlju su preporuke koje se trebaju slijediti.

Rana dijagnoza i tretman omogućuje smanjenje zdravstvenih rizika i komplikacija, koje su odraz nedostatka estrogena, te produžava životni vijek ovih pacijentica.

 

Autorica teksta Ana Micevska Slavec iz Poliklinike Ginecej

 

http://poliklinika-ginecej.hr/

http://poliklinika-ginecej.hr/

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Kolposkopija je pregled vrata maternice pomoću posebnog mikroskopa (kolposkop) koji omogućuje bolji uvid u veličinu i stupanj promjene lezije vrata maternice, a rjeđe se...

Savjeti stručnjaka

Menopauza je ona zadnja mjesečnica u životu, a u prosjeku se događa negdje oko 50. godine.

Brinimo jedna o drugoj

LLETZ zahvat obično traje 10-15 minuta. Izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Savjeti stručnjaka

Gotovo svaka žena se barem jednom pitala smije li se okupati u moru ili rijeci za vrijeme mjesečnice.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.