Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

Što je sindrom zdjelične kongestije i kako ga liječiti?

Sindrom zdjelične kongestije je malo poznata bolest. Ipak, istraživanja pokazuju da može utjecati na do 30% pacijenata s kroničnom boli u zdjelici kod kojih se ne može naći nikakva druga očita patologija.

Zdjelica sadrži različite tjelesne sustave. Tu se nalaze mnogi organi: mjehur, crijevo, maternica ili prostata, kao i mnogi zglobovi, mišići, ligamenti, živci i krvne žile. Ozljeda bilo kojeg od ovih područja može dovesti do boli zdjeličnog dna.

Kronična bol zdjeličnog dna često je neshvaćena i pogrešno dijagnosticirana, osobito ako je uzrok venska disfunkcija. Vene su odgovorne za protok krvi od ruku i nogu do srca. Ako te krvne žile ne rade ispravno, krv se počinje nakupljati što dovodi do njihovog širenja. Kada se to pojavi u rukama, nogama ili stidnim usnama, to se naziva proširenim venama. Ova vrsta venske disfunkcije zdjelice naziva se sindrom zdjelične kongestije.

Rachel Gelman, fizioterapeutkinja zdjeličnog dna i medicinska stručnjakinja brenda INTIMINA dijeli kratki vodič o sindromu zdjelične kongestije i njegovom liječenju.

Sindrom zdjelične kongestije je malo poznata bolest. Ipak, istraživanja pokazuju da može utjecati na do 30% pacijenata s kroničnom boli u zdjelici kod kojih se ne može naći nikakva druga očita patologija. U ovom trenutku ne postoje kriteriji za dijagnosticiranje ovog sindroma, ali se ono često temelji na individualnim simptomima, povijesti bolesti i isključivanju drugih stanja. Pacijenta se može uputiti vaskularnom specijalistu na testove kojima se utvrđuje dolazi li do venske dilatacije.

Simptomi sindroma zdjelične kongestije

Bolesnici sa sindromom zdjelične kongestije mogu imati sljedeće simptome:

  • Bol zdjeličnog dna koja se pojačava dužim stajanjem ili hodanjem;
  • Tupa bol zdjeličnog dna ili osjećaj težine;
  • Bol tijekom i/ili nakon spolnog odnosa;
  • Bol koja se ublažava ležanjem;
  • Dismenoreja (bolne menstruacije);
  • Varikozne vene genitalija, stražnjice i/ili bedara;
  • Hitna potreba za mokrenjem.

Uzrok sindroma zdjelične kongestije nije poznat, ali čini se da su pacijentice s višestrukom trudnoćom izložene povećanom riziku. To može biti zato što se tijekom trudnoće povećava protok krvi, što može dovesti do trajnih promjena na krvnim žilama. Hormoni također mogu igrati ulogu u ovoj situaciji, budući da estrogen i drugi hormoni pomažu širenju krvnih žila. Do sada nije zabilježen nijedan slučaj kod žena u postmenopauzi.

Liječenje

Mnogi simptomi povezani sa sindromom zdjelične kongestije mogu biti rezultat niza drugih medicinskih stanja, stoga je ključno konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio uzrok boli u zdjelici. Kao što je ranije spomenuto, pružatelj zdravstvenih usluga može naručiti dijagnostičko snimanje radi procjene funkcije krvnih žila u zdjelici.

Ako se dijagnosticira sindrom kongestije zdjelice, postoje različite mogućnosti liječenja. To može uključivati ​​lijekove ili postupke za blokiranje protoka krvi u vene, što će spriječiti nakupljanje krvi u venama. Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se bolje razumio sindrom kongestije zdjelice, uvijek ga treba smatrati mogućim uzrokom kronične boli zdjeličnog dna.

Suočavanje sa sindromom zdjelične kongestije može biti stresno i zbunjujuće, ali važno je rano potražiti pomoć za liječenje ovog stanja. Budite nježni prema sebi i slušajte svoje tijelo i kako ono reagira na različite tretmane. Živite punim životom bez boli.

Više

Trudnoća

Nije neuobičajeno da neke žene imaju neredovite mjesečnice nekoliko mjeseci nakon poroda.

Drama Queen

Iako je društveno neprihvatljiva i dovodi sve sudionike u neku neugodnu, pa ponekad i opasnu situaciju, laž nećemo tako lako iskorijeniti.

Savjeti stručnjaka

Lucija Lugomer, naša poznata influencerica i model, odlučila se napokon riješiti dioptrije te je s nama podijelila svoje iskustvo. Saznajte sve o ovoj revolucionarnoj...

Zdravstveni karton

Zanimljivo je da vitamina D u organizmu ne može biti viška jer naše tijelo regulira njegovu količinu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.