Što je to hijaluronska kiselina?

Bez obzira je li riječ o preporuci dermatologa ili kolumni na omiljenom lifestyle portalu, gotovo svi stručnjaci kao najvažniji element njege lica navode hidrataciju.

Neovisno o tome imate li osjetljivu, zrelu kožu ili akne, duboka hidratacija važna je za zategnut izgled kože, kao i svježinu te blistavost tena.

Nedostatak vlage odrazit će se upravo na ove stavke, a posljedice s godinama postaju sve vidljivije.
Kada bismo pitali stručnjake koji je jedan od najvrjednijih sastojaka u našoj koži, vjerujemo da bi većina rekla da je to hijaluronska kiselina.

Po sastavu je polisaharid, odnosno ugljikohidrat. Gradivni je element i prirodno se nalazi u cijelom tijelu, a u većim količinama nalazi se upravo između stanica kože gdje joj osigurava vlažnost, čvrstoću i gipkost. Važna je i za prirodne procese regeneracije i zacjeljivanja. Sprječava preranu pojavu dehidracijskih bora, kao i produbljivanje postojećih. Njen nedostatak dovodi do toga da koža postaje suha i gubi mogućnost održavanja vlažnosti.

Gubitak hijaluronske kiseline je posljedica starenja, ali i lošeg stila života, pušenja i loše prehrane. Gubitkom molekula hijaluronske kiseline dolazi do gubitka hidratacije, gubitka elastičnosti kože, formiranja bora i obješene kože oko očiju i usta. Prve znakove dehidracije i starenja kože žene počinju primjećivati nakon tridesete godine života.

Poznata i kao hijaluronan ili hijaluronat, hijaluronska kiselina dostupna je u svim mogućim oblicima u kozmetičkoj industriji, od kapsula i krema do injekcija.