Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Poliklinika Ginecej

Brinimo jedna o drugoj

Što je to i kada nam je potreban LLETZ ?

LLETZ zahvat obično traje 10-15 minuta. Izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Sve je u PAPA testu, kaže nam doktorica Maja Gudelj iz Poliklinike Ginecej. U većini slučajeva odluka o zahvatu (liječenju) ovisi o PAPA testu odnosno rezultatu kolposkopije, o kojoj smo već pisali. Ako se radi o uznapredovaloj promjeni na vratu maternice (citološki CIN 2 ili CIN 3) preporuke stručnog kolposkopskog društva je učiniti jedan od LLETZ postupaka.

Promjene niskog stupnja mogu se pratiti ponavljanjem citološkog nalaza (PAPA testa) i kolposkopije, a ako ne dolazi do spontanog izlječenja unutar godinu do dvije ili promjena progredira potrebno je učiniti LLETZ biopsiju.

Što će biopsija pokazati?

Medicinski termin koji se koristi za opisivanje abnormalnih citoloških promjene stanica vrata maternice je intraepitelna neoplazija (CIN). Stupnjevi promjene su opisani skalom od 1 do 3 prema tome koliko je slojeva stanica pogođeno.

  • CIN 1 znači da je samo jedna trećina stanica abnormalna u zahvaćenom području. U tom slučaju izvjesno je spontano izlječenje unutar godinu dana. Stvar vašeg izbora, naravno u dogovoru s liječnikom, je konzervativno liječenje ili eventualno intervencija odmah.
  • CIN 2 znači da su abnormalne stanice u debljini do dvije trećine u zahvaćenom području. Tada se obično preporučuje dijagnostička i/ili terapijska biopsija.
  • CIN 3 znači da su sve stanice, u zahvaćenom području, abnormalne. Nužno je učiniti dijagnostičku i/ili terapijsku biopsiju koja omogućuje izlječenje u jednom aktu ili ako je promjena veća prvo se učini manja biopsija kako bismo dobili pouzdanu dijagnozu a potom slijedi LETZ (ekscizija transformacijske zone ili konizacija).

Ako histološki nalaz, nalaz biopsije, pokaže da su promjene na stanicama već u stadiju karcinoma tada je nužno učiniti opsežniji kirurški zahvat.

HPV test dijagnostička metoda koja nam pomaže donijeti odluku u diferentnim situacijama, ili nam potvrđuje izlječenje nakon zahvata. Može se obaviti u isto vrijeme kada i PAPA test.

Fotografija: Poliklinika Ginecej

Fotografija: Poliklinika Ginecej

Što je humani papiloma virus (HPV)?

HPV je ekstremno čest virus. Dovoljan je i samo jedan seksualni kontakt kako biste se zarazili HPV-om.

Postoji više od 80 tipova HPV-a, a nekoliko njih je povezano s razvojem karcinoma vrata maternice te ih zovemo “HPV tipovi visokog rizika”. Mnoge žene se tijekom života inficiraju HPV-om, ali samo neke razviju abnormalnosti u smislu intraepitelnih neoplazija (CIN I, CIN 2 , CIN 3 i dr.) ili karcinoma vrata maternice.

Uz normalno funkcioniranje imunološkog sustava većina žena će se osloboditi virusa, a da on ne uzrokuje nikakav problem. Čak i one žene kod koji se virus ugradi u bazalne stanice epitela vrata maternice rijetko razviju rak vrata maternice.

Elektrokauterizacija vrata maternice

Cervikalna ektropija (erozija ili ranica) je promjena na vratu maternice kod koje nalazimo tanki sloj cilindričnih stanica, koje normalno oblažu unutarnji cervikalni kanal, na vanjskoj površini cerviksa.

Te stanice su osjetljivije i češće uzrokuju krvarenje prilikom spolnog odnosa, a također pojačavaju vaginalni iscjedak i sklonost infekciji narušavajući kiseli pH rodnice svojom alkalnom sluzi.

Promjena je jasno vidljiva kolposkopijom i ako uzrokuje gore navedene probleme može se ukloniti elektrokauterizacijom.

Polipektomija – uklanjanje polipa vrata maternice

Polipozna izraslina na vratu maternice je vrlo česta. U većini slučajeva je bezopasna, ali uzrokuje krvarenje ili učestalije infekcije. Obično se nalazi na tankoj peteljci.

Polip se odstranjuje obuhvaćanjem specijalnom hvataljkom i uvrtanjem. Najčešće je to vrlo jednostavan postupak. Ako ima debelu peteljku ili ih ima više tada koristimo i električnu omčicu elektrokauterizaciju za zaustavljanje krvarenje.

Nakon uklanjanja nužno ga je poslati na patohistološku analizu kako bismo bili sigurni u postojanje ili nepostojanje abnormalnih stanica.

LLETZ

U slučaju kada imamo promjene uznapredovalog stadija potrebno je učiniti eksciziju promjene u cijelosti. Ovaj postupak se zove LLETZ (Large Loop Excision of the Transformation Zone). Nakon ovog postupka uklanjanja abnormalnog područja na vratu maternice u većini slučajeva nije potreban daljnji tretman. LLETZ zahvat obično traje 10-15 minuta. Izvodi se u lokalnoj anesteziji, što znači da ste budni tijekom zahvata, ali ne osjećate bol. Lokalni anestetik može uzrokovati blago povećanje pulsa-srčane frekvencije koje se za par minuta smiri i vrati na normalu.

Prilikom zahvata se koristi mala električna omčica. Ljepljivi jastučić se postavi na Vašu natkoljenicu. Čut ćete i buku evakuatora zraka. Neposredno nakon zahvata možete osjećati blagu, tupu bol ili peckanje. Tada uzmite analgetik kao što je paracetamol (nemojte koristiti andol ili aspirin jer oni mogu izazvati krvarenje).

Koji su rizici?

LLETZ (biopsija, ekscizija vidljive lezije u cijelosti, ekscizija transformacijske zone ili konizacija)

  • vrlo je mali rizik od krvarenja prilikom ili nakon zahvata
  • vrlo je mali rizik od infekcije nakon zahvata
  • iznimno rijetko uz LLETZ proceduru (eksciziju transformacijske zone ili konizaciju) može doći do stenoze (suženja) kanala vrata maternice
  • mali je rizik od slabljenja vrata maternice nakon LLETZ (konizacije) što može dovesti do prijevremenog poroda

 Zaključno

LLETZ je preporučena efektivna metoda u liječenju abnormalnosti epitelnih stanica vrata maternice koje su kolposkopski suspektne i/ili je PAPA test pokazao abnormalnosti kao što su CIN 2 ili CIN 3, također može biti i izbor kod CIN 1 koji spontano ne regredira nakon jednu ili dvije godine.

Rizik da se abnormalnosti epitela vrata maternice (intraepitelne neoplazije) progrediraju u karcinom vrata maternice je ono što želimo izbjeći. Ova transformacija se obično događa tijekom dugog vremenskog perioda.

Liječenje benignih promjena kao što je ektropij se poduzima samo ako imamo simptome. Polipi se odstranjuju kako bismo ih histološki provjerili, a uz to uklonili simptome krvarenja i infekcije.

Autor: Maja Gudelj, dr.med. spec. ginekologije i opstetricije, Poliklinika Ginecej

ginecej

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Endometrioza je bolest okružena tabuima, mitovima, odgođenom dijagnozom, naizmjeničnim tretmanima i nedostatkom svijesti, prekrivena širokim spektrom simptoma koji utjelovljuju tvrdoglavo, frustrirajuće i, za mnoge,...

Beauty report

Vaginalna flora vrlo je bitna za intimno zdravlje žene, a njena obnova zauzima važno mjesto u prevenciji genitalnih infekcija i njihovih posljedica kao što...

Savjeti stručnjaka

Cervikalni bris, koji se često naziva papa test, je test osmišljen kako bi se otkrilo postoji li kod osobe veći rizik od razvoja raka...

Savjeti stručnjaka

Drovelis je novi kombinirani oralni kontraceptiv koji sadrži prirodni estrogen (Estetrol, E4 ) koji se sintetizira u fetalnoj jetri tijekom trudnoće i koji se...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.