Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Što je to? Problem ili prilika?

Doživljavanje nekog događaja kao problem, je naše tumačenje, dajemo mu značenje problema, “zaglavimo”, jer se zadržimo samo na suncu umjesto da uključimo i vjetar.

Svaki događaj, situaciju tumačimo iz minute u minute našeg života, dajemo im značenje. Na osnovu naših tumačenja odlučujemo o našim djelovanjima. Značenje koje dajemo određenoj situaciji, određuje naše reakcije, emocije, djelovanja… Mnoga tumačenja, značenja i odluke o djelovanju donosimo brzo, automatski, zahvaljujući iskustvu i učenjima koje smo u svom životu usvojili. Naučili su nas još kao male oblačiti se u skladu s temperaturom zraka. Zahvaljujući tom znanju, sunčano jutro, u proljeće, ljeto ili zimi, tumačite drugačije i različito se oblačite. Imate iskustvo da sunce drugačije grije s obzirom na godišnje doba.

Međutim, sigurna sam da ste sunčano jutro, bar jednom u životu, “protumačili” pogrešno i obukli se neadekvatno s obzirom na temperaturu, a posljedica je bila da vam je bilo hladno.

Sunčanom jutru ste dali značenje “toplo”, što je uzrokovalo djelovanjem u izboru laganije odjeće, a puhao je jak vjetar i vama je bilo hladno. Laganija odjeća je bila neprimjerena, jer niste uzeli u obzir vjetar.

Doživljavanje nekog događaja kao problem, je naše tumačenje, dajemo mu značenje problema, “zaglavimo”, jer se zadržimo samo na suncu umjesto da uključimo i vjetar.

Kako se “odglaviti”?

Jednostavno. Uzmite, metaforički rečeno, u obzir sunce, vjetar, godišnje doba, vrijeme dana, klimatsko područje u kojem se nalazite i što ta kombinacija može značiti. Postavite si pitanje: „Što taj događaj, koji nazivam problemom, može još značiti? Kako ga još mogu tumačiti?“

Primjer 1.

Majka je vrlo zabrinuta i ljuta na svoju kćer koja se želi upisati na fakultet. Majka ne vidi da ona uči, što znači da neće uspjeti upisati i izgubit će godinu života.

Moguća značenja: može pasti u depresiju zbog pada na prijemnom, može ljenčariti cijelu godinu, može se upisati na drugi fakultet, možda potajno uči, ići će ponovno sljedeće godine na prijemni, slobodnu godinu će stjecati iskustvo radeći neki posao, može se udati, kćer će naučiti kako se treba zaista pripremiti za prijemni ispit, preuzeti će brigu o domaćinstvu… Ima puno toga čime može ispuniti tu godinu života!

Primjer 2.

Mladu pripravnicu šefica “izluđuje” svojim zahtjevima koja su u opisu posla, ali su prema mišljenju pripravnice pretjerana i vjeruje da ju maltretira.

Moguća značenja: šefica je ljubomorna na njenu mladost, šefica je sadista, šefica ju osamostaljuje jer vjeruje u njene potencijale, neki poslovi se uče iz vlastitog iskustva i šefica je uči kako loviti ribu, umjesto da joj ribu daje… Možda šefica vjeruje u nju i njene potencijale!

Primjer 3.

Mlada, privlačna, uspješna žena nikako da ostvari kvalitetnu partnersku vezu i vjeruje da je “nitko neće”.

Moguća značenja: jako voli svoju slobodu, jako dobro procjenjuje muškarce i ne želi “gubiti vrijeme” na one koji su za nju neadekvatni, živi vrlo aktivnim životom i upravlja svojim životom, ima financijsku samostalnost i nikome “ne polaže račune”… Ili je  “nitko neće” ili jako cijeni svoju slobodu?

 

Uzmite papir i olovku i ispišite sva moguća značenja vašeg problema. Koristite se maštom,

pretjerivanjem humorom i iznenadite se svim mogućim značenjima.

Odaberite jedno, koje u vama izaziva pozitivnu emociju i djelujte u skladu njim.

Kreirajte izbor, baš kao što ste kreirali problem.

 

Zapamtite! Sve ima značenje koje mu mi dajemo.

 

Dragana Mladenović, Miroras.hr

Više

Dobar posao

Uopće nije važno je li vaš pogled na život ‘polupuna’ ili ‘poluprazna’ čaša, činjenica je da je izazov kreirati pozitivan stav.

Duh i tijelo

Puno je problema na ovom svijetu, to svi znamo. Ali jedan od glavnih uzroka je to što je svaki problem nekome i korist.

Duh i tijelo

Kineski znak za riječ "kriza" sastoji se od dva znaka - jedan znači opasnost, a drugi šansa ili prilika.

Horoskop

Predstaviti sebe u najboljem svjetlu i izložiti se okrutnim ocjenama mladih dama, za muškarce može predstavljati stresan šok, ipak nekima je to samo obična...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.