Što je to purpurni plač?

Jeste li već čuli za purple crying ili purpurni plač? To je ništa drugo, nego novi naziv za kolike. Neki stručnjaci su ih odlučili preimenovati kako bi bolje opisali fazu u kojoj se beba nalazi.

Riječi purple, odnosno slovima, dana su značenja:

P (peak) se odnosi na vrhunac plača koji se događa s oko 6 tjedana.
U (unexpected) označava iznenadnu pojavu plača i njegov prestanak.
R (resists soothing) se odnosi na nemogućnost smirenja plača.
P (pain – like face) se odnosi na izgled bebe koja djeluje kao da je u bolovima, a zapravo nije.
L (long lasting) označava dugotrajnost plača koji može trajati i više od 5 sati.
E (evening) označava doba dana kada se kolike javljaju, odnosno kasno poslijepodne i večer.

Što su zapravo kolike?

Kolike su nekontrolirani plač koji se javlja s oko 2 tjedna bebina života, imaju vrhunac s oko 6 tjedana i prestaju otprilike kada beba navrši 3 ili 4 mjeseca. Obično se prepoznaju prema pravilu broja tri. Odnosno, beba plače 3 sata dnevno, 3 dana u tjednu, 3 tjedna za redom. One se javljaju obično u večernjim satima, za vrijeme ili neposredno nakon jela. Beba se grči, stenje i napreže, te se čini da joj je lakše nakon puštanja plinova ili kakanja.

Smirenje joj često donosi nošenje, vožnja ili zvukovi poput sušila za kosu.

Kako smiriti kolike?

Iako i mnogi stručnjaci smatraju da za kolike nema lijeka i da tu fazu roditelji naprosto moraju nekako preživjeti – rješenje postoji! Dr. Harvey Karp, renomirani pedijatar i stručnjak za dječji razvoj, dao je rješenje u svojoj knjizi Najsretnija beba u kvartu. Ubrzo su milijuni roditelja dobili dugo potrebnu konkretnu pomoć i prozvali ga šaptačem beba.

Doktor Karp je uvidio da bebama nedostaje četvrto tromjesečje, te da je uzrok kolika – bebina podstimuliranost. Nakon punih devet mjeseci u maminom trbuhu, bebi treba pružiti uvjete koje je imala u maternici kako bi joj se olakšala prilagodba na naš svijet, te osiguralo utočište kada nakon upijanja brojnih informacija postane premorena.

Upravo 5 koraka koje je osmislio dr. Karp, pruža bebi ono što joj je potrebno i aktivira njezin umirujući refleks.

Zahvaljujući njemu, otkriveno je da bebe, ali i odrasli imaju urođeni refleks koji nas dovodi u stanje smirenosti i opuštenosti. Samo ga treba znati pravilno aktivirati. Povijanje, trbuh/bok pozicija kada je beba budna, ljuljuškanje, bijeli šum i dojenje su tehnike koje smiruju i najjače kolike u svega nekoliko minuta.

Jeste se ikada zapitali zašto su u rodilištima sve bebe povijene? O tome i kako pravilno smiriti kolike govori se i vježba pod vodstvom The Happiest Baby edukatorice, Ive Brčić, u Centru za djecu i roditelje novog doba na adresi Ilica 155 u Zagrebu.

Za više informacija obratite se na [email protected]