Što je to smoothie?

Jednostavno rečeno, smoothie je zdrav napitak napravljen od sirovog voća i povrća. Budući da su namirnice neprerađene, zadržavaju sve svoje nutritivne vrijednosti. Ako u napitak dodate još i superhranu, poput zdravih sjemenki, bobica ili biljaka u prahu, dobit ćete pravu “nutritivnu bombu”. Ne samo da će vam takav smoothie dati energiju potrebnu za cijeli dan, već ćete njime u tijelo unijeti mnoge sastojke potrebne za zdravlje organizma.

Još ako ga uspijete „prodati“ svojim klincima pod „gusti sokić“, sreći nikad kraja!

Osnovni recept za smoothie

Sastojci:

• 2,5 dcl svježeg prirodnog soka od naranče
• 1 dcl vode
• ½ šalice peršina
• 1 šalica špinata
• 2 banane
• 1 šalica grožđa, borovnica ili nekog drugog bobičastog voća (može i smrznutog)
Chia sjemenke, goji bobice, sjemene konoplje… neki su od mogućih dodataka ovome napitku.

Priprema

Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku homogenu smjesu. Po želji dodajte vodu da sok ne bude pregust.

Popijte odmah, malim gutljajima ili spremite u hladnjak i popijte tijekom dana.

mrsaviti u snu smoothie novi

Je li zdravo miješati voće i povrće?

Čuli ste da kombinirati voće i povrće nije zdravo. Ali, zašto? To je zato što je voće lako probavljivo, dok većina povrća u sebi sadrži škrob, koji se probavlja duže. Zbog kombiniranja takvih nekompatibilnih namirnica hrana duže ostaju u želucu, što može uzrokovati fermentaciju, nadutost, plinove i ponekad zatvor.

Ali iz ovog pravila postoji jedan izuzetak, a to je zeleno lisnato povrće. Ono ne sadrži škrob i može se bez problema kombinirati ne samo sa voćem, nego i sa bilo kojom drugom vrstom hrane.

Izvor: Alternativa za vas