Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Seks

Što jedan “O” čini boljim od drugog?

Što znači dobar orgazam? Što, zapravo, jedan orgazam čini boljim od drugog? Možemo li ga mjeriti?

Što znači dobar orgazam? Što, zapravo, jedan orgazam čini boljim od drugog? Možemo li ga mjeriti? Ovisi li kvaliteta orgazma o tehnici ili “dodatku” s kojim ćete ga postići? O intenzitetu? Vašoj emocionalnoj povezanosti tijekom orgazma? Ili je možda svaki put isto bez obzira na sve?

Za 2% osoba širom svijeta, orgazam je sve samo ne običan – on je sinestezija. Ovo zvuči poprilično ludo. Jasno, svi možemo doživjeti orgazam, predstavlja nam neopisivo zadovoljstvo, ali ono što je manje poznato – nekima iskustvo orgazma donosi svakakve senzacije – mogu osjetiti boje, vidjeti glazbu i odrediti miris riječi. LELO je odlučio saznati više o ovom fenomenu i kako utječe na one koji ga mogu osjetiti –  upoznajte sinestete.

Kako sinesteti doživljavaju orgazam?

Prvo, bitno je znati da svijet doživljavaju drugačije od ostalih. Njihovi su neurološki putevi toliko isprepleteni da naizgled nepovezane osjećaje ili mentalna stanja povezuju s potpuno drugačijim iskustvima i osjećajima. Najčešći oblik ovog stanja zove se grafem-boja sinestezija gdje pojedini brojevi ili slova izazivaju vizualnu percepciju određene boje. Ostali, manje poznati oblici sinestezije su veza između riječi i okusa te povezivanje zvuka i dodira.

Iako znamo da sinestezija postoji, čini se da o njoj nema dovoljno istraživanja, a ono što znamo prilično je nejasno. Prijašnja istraživanja pokazuju da orgazam može potaknuti vizualnu percepciju kod nešto više od 2% onih sa sinestezijom. Tako su, primjerice, ljubljenje i seks definitivni okidači zbog kojih vide boje, oblike i okuse. Slično tome, dodir potiče istodobni prikaz percepcije boje, okusa, mirisa, zvuka, pa čak i temperature.

A što je s detaljima?

Kakvog je mirisa erekcija? Koje je boje orgazam? Dosadašnja istraživanja pokazala su da osobe sa sinestezijom doživljavaju dublju razinu seksualnog užitka, što znači da ih orgazam u potpunosti omami. Neki sinesteti to iskustvo često opisuju kao stanje slično transu, to jest kao drugo stanje svijesti koje se može usporediti s učincima nekih psihotropnih droga poput LSD-a.

Ovo nas dovodi do zaključka da je iskustvo sinestezije snažno podraživanje svih osjetila koje stvara neodoljive trenutke. Iako zvuči nevjerojatno, ne znači nužno da je seks u potpunosti zadovoljavajući. To je možda zbog toga što sinesteti ne mogu izraziti svoje iskustvo s partnerima koji nisu u istom “stanju” kao oni, zbog čega se osjećaju usamljeno i nezadovoljno. S druge strane, kao što smo već istaknuli, istraživanja na ovu temu vrlo su ograničena, pa usamljenost možda i nije toliko povezana, ali užitak svakako je.

U svakom slučaju, moramo reći, sinestezija je apsolutni fenomen!

Više

Zanimljivosti

Gospodarski rast mjeri se rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji se definira kao ukupna vrijednost svih dobara i usluga proizvedenih u jednoj zemlji kroz...

Seks

Koliko god savjeta za poboljšanje seksualnog života pročitali, neki se i dalje muče s postizanjem orgazma.

Seks

Podsvijest je čudo, ali ponekad i okruženje u kojemu živimo pa su neke stvari i dalje taboo, a među njima i masturbacija.

Seks

Kada seksualni život postane jednoličan i dosadan, žene su sklone na vidjelo izvlačiti mentalne mape svih razloga zbog kojih njihov partner ne zadovoljava

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.