Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Što kad bi muškarci imali menstruaciju?

Jedna od glavnih razlika između muškaraca i žena jest biološka razlika, pogotovo menstruacija.

Moderna vremena donijela su i jednu divnu mogućnost – ne stvarati razliku između muškarca i žena jer smo u konačnici svi ljudska bića, što znači jednaki. Roditelji bi nas trebali jednako odgajati i učiti istim vrijednostima. Jednakost među spolovima nešto je za što bismo se svi trebali boriti, svi moramo imati istu prilika za uspjeh.

Najnoviji indeks rodne ravnopravnosti na razini Europske unije porastao je na 67,4 bodova, ali je još uvijek daleko od postavljenog cilja, upozorila je u utorak direktorica Europskog instituta za ravnopravnost spolova (EIGE) Virginija Langbakk. Švedska je i dalje na vrhu europske tablice pokazatelja s 83,6 bodova, a slijedi je Danska sa 77,5 bodova. Hrvatska je pri dnu europske tablice s 55,6 bodova. Francuska je jedina država u kojoj je barem 40 posto oba spola zastupljeno u upravnim odborima javnih trgovačkih društava.

Postoje neke urođene razlike između nas koje bismo trebali slaviti i nikada ne gledati na njih kao nedostatak. Također, nekada bismo se trebali nasmijati tim razlikama bez da ispadnemo seksisti ili da nekoga želimo omalovažavati na temelju njegovog spola.

Jedna od glavnih razlika između muškaraca i žena jest biološka razlika, pogotovo menstruacija. Menstruacija je nešto što većina žena proživljava svaki mjesec te se već naučila živjeti s time, prihvatila ju je, ali najiskrenije često i mrzila. Što je tu je, to je normalan dio našeg života koji nas ne definira kao osobe, nego je samo dio naše svakodnevne egzistencije. Promjene raspoloženja, menstrualna bol, želja za junk hranom, nadutost, to su sve stvari na koje smo se već navikle. Ali recite nam, koliko ste puta čule komentar od vaših muških kolega, partnera, članova obitelji… a izgleda da je dobila, poludjela je skroz! Iz tog razloga mi smo odlučile istražiti kako bi svijet izgledao da su muškarci ti koji trebaju preživjeti menstruaciju.

Intimina, brand sa širokom ponudom proizvoda za menstrualnu njegu, odlučio je istražiti kako bi naši životi izgledali ako bi se zamijenili s muškarcima kada je menstruacija u pitanju. Proveli su anonimno istraživanje na Facebook stranici te pitali fanove da podjele svoje mišljenje kako bi muškarci reagirali te kako bi se ponašali da su oni ti koji imaju menstruaciju. Bi li i tada menstruacija bila toliki tabu?

Većina žena smatra kako menstruacija ne bi više bila toliki tabu ako ju ne bi proživljavale samo žene. Muškarci bi postavljali hrpu pitanja svima oko sebe. Ne bi se sramili te bi poduzeli sve kako bi našli način da im bude lakše.

Neke od ispitanica spomenule su kako bi menstruacija sigurno postala super razlog za odmor. Muškarci bi ležali u krevetu i plakali kako je došao kraj, dok bi žene morale voditi brigu o njima dok ne prežive ovaj “užasan” period. Hitne službe bi stalno bila pune, a  kada bi sve to preživjeli i priviknuli se, onda bi među svojim društvom komentirali tko ima kakav uložak ili tko koristi veću menstrualnu čašicu.

Ali da ne shvatimo sve tako olako, većina sudionica ankete vjeruje da bi u toj situaciji svi proizvodi za menstrualnu njegu bili besplatni te puno pristupačniji. Štoviše mnoge ispitanice smatraju da bi besplatni proizvodi za menstrualnu njegu bi bili dostupni svima.

Ali pored svih ovih smiješnih komentara, koji mogu biti istiniti ali i ne moraju, ono što želimo naglasiti jest da Intimina cijeni svako ljudsko biće jednakim intenzitetom te želi posvetiti ovaj tekst muškim kolegama.

Ovaj bi svijet sigurno bio bolje mjesto kada s vremena na vrijeme ne bi sve shvaćali tako ozbiljno. Svi se moramo međusobno poštivati te biti svjesni kako svatko od nas može donijeti nešto pozitivno svijetu ako to uistinu želi, kako Mahatma Gandhi kaže: “Moramo postati promjena kojoj težimo ”.

Počnimo gledati menstruaciju kao normalan dio našeg života bez obzira jesmo li muškarac ili žena.

 

Ne propustite

Duh i tijelo

Jeste li zadnjih dana primijetile nacionalnu kampanju borbe protiv menstrualnog siromaštva? Možda ste se čak u nju već i uključile? Niste li još, sad...

Savjeti stručnjaka

Tegobe i stanja poput kroničnih upala, endometrioze i menstrualnih bolova pogađaju milijune žena diljem svijeta.

Drama Queen

U Republici Hrvatskoj postoji izrazita podzastupljenost žena na najvišim rukovodećim pozicijama, bilo da se radi o politici ili gospodarstvu.

Savjeti stručnjaka

Menstruacija tijekom ovog posebnog dana može vas podsjetiti da budete nježni prema sebi.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.