Što kada izgorite na suncu ili se želite riješiti strija?

Koliko god se pazili, svakom od nas se dogodi da nas ponekad sunce malo više “ožari”. To, naravno, nije zdravo, ali se isto tako nije dobro ni sasvim sakriti od sunca. Ipak ako nam koža na leđima ili nosu pocrveni od koje zrake sunca više, spas je u hladno prešanom ulju sjemenki crnog grožđa.

Ovo ulje iznimnih svojstava dobiva se mehaničkim cijeđenjem (pod velikim pritiskom) sjemenki crnog grožđa koje su nusproizvod u procesu dobivanja vina. Obiluje vitaminima i mineralima, sadrži značajne količine antioksidansa (tokotrienola), a po udjelu nezasićenih masnih kiselina na samom je vrhu hladno prešanih ulja.

Ulje sjemenki grožđa ima značajnu biološku aktivnost, a posebno blagotvorne učinke ima na krvožilni sustav gdje stvara potrebnu ravnotežu dobrog i lošeg kolesterola u organizmu, odnosno podiže dobar (HDL), a snižava loš (LDL) kolesterol. Čuva zdravlje krvnih žila i povećava elastičnost vena i arterija. Osim toga jača cjelokupan organizam i povećava sposobnost obrane od bolesti. Iskazuje izrazito snažno antioksidativno djelovanje kojim čuva membrane stanica od štetnih tvari unesenim u organizam nezdravim navikama (npr. pušenjem) i od slobodnih radikala koji metabolizmom sami nastaju u organizmu te tako štiti kožu od starenja.

 

Pomoć kod opeklina

Hladno prešano ulje sjemenki crnog grožđa izvrsno je kozmetičko regenerativno sredstvo te se može nanositi direktno na oštećenu kožu kod opekotina od sunčanja. Ne zatvara pore, te ga na sebi možete ostaviti i preko noći. Koristi se za njegu kože lica i tijela, a posebno dobro regenerira kožu lica oko očiju. Zahvaljujući finoj teksturi i sastavu masnih kiselina uspješno njeguje i hrani kožu, a pri tom ne zatvara pore i ne ostavlja masni trag. Pomaže u zatezanju kože i održavanju njenog tonusa te je odlično prirodno hidratantno sredstvo jer omogućava bolju kontrolu
vlaženja kože.

Akne, miteseri, strije…

Preporučuje se za kožu sklonu miteserima i aknama jer značajno sprječava njihovo pojavljivanje, a proširene pore na koži čini jedva vidljivima. Reducira i pojavu strija kod trudnica jer značajno utječe na zatezanje i učvršćivanje tkiva.

Odlično je za njegu svih tipova kože, a posebno za osjetljivu i dehidriranu, pa i masnu kožu. Upotrebljava se kao bazno ulje i u aromaterapijskoj masaži.

Alfa lipoična masna kiselina

Ipak, ono po čemu je ovo ulje najpoznatije i najcjenjenije je visok sadržaj alfa lipoične masne kiseline. Alfa lipoična masna kiselina izolirana je tek 1951. godine iz goveđe jetre i prvo je smatrana vitaminom. Danas se smatra idealnim antioksidansom jer ima sve njegove idealne odlike. Lako neutralizira slobodne radikale, kelira teške metale, te stupa u reakciju s ostalim antioksidansima i regenerira ih. Zbog toga alfa lipoičnu kiselinu nazivaju “antioksidansom nad antioksidansima”.

Ivo Bačlija, fitoterapeut i apiterapeut, Matičnjak sativa d.o.o.

Tri čitateljice darujemo s uljem lješnjaka. Velike količine vitamina E hladno prešanom ulju lješnjaka donijele su titulu nenadmašnog “zaštitnog” faktora i eliksira mladosti u kozmetici, prije svega u čuvanju, njezi i obnavljanju kože nakon 40.godine života.

Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #volimkozu
  • Lajkate našu Facebook stranicu i Instagram profil – ako želite ili ako kojim slučajem to već niste napravile
  • Sharing is Caring – ne zaboravite podijeliti objavu (postavke na javno), tagirati frendice, podijeliti iskustva, komentirati, preporučiti… Jer vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 22.. lipanja, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom. Random.org bira, a dobitnice se trebaju javiti u naš inbox. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnice:

Mile Marija Klašnja
Martina Krznar-Kalić
Dijana Didili