Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Život u dvoje

Što me naučila manipulativna i toksična veza?

Iako biste mislili kako je vrlo lako uočiti toksične i manipulativne znakove (pogotovo uz silne savjete raznih magazina), međutim istina je potpuno drugačije.

Nije rijetkost da žene zapnu u toksičnoj i manipulativnoj vezi. Iako biste mislili kako je vrlo lako uočiti toksične i manipulativne znakove (pogotovo uz silne savjete raznih magazina), međutim istina je potpuno drugačija. Čak se mnogi, bolje rečeno mnoge žene, podsmjehuju te govore ‘kako je glupa’, ‘ vidi se kakav je’, ‘ja si to ne bih dopustila’ i slične floskule.

To znam, jer sam i ja bila u jednoj takvoj vezi.

Nažalost, nisam jedina. A, iskreno, nisam niti znala da sam u takvoj vezi dok nisam izašla iz nje. Trebalo je proći čak nekoliko godina da sazrem i shvatim što se to događalo meni pred nosom i kako me ‘vozao kao malog majmuna’.

Bila sam u dvadesetima, a on šest godina stariji od mene. Možda bih mogla okriviti svoju nezrelost, ali činjenica je da žene u svojim zrelim godinama prolaze isto. Ponekad su krive naše godine i nezrelost, ali ponekad je kriv baš on. Onaj koji te tako fantastično manipulira pa se kasnije svi čude ‘zar on’?

Uvijek taj ‘ali’

Nakon izlaska iz te veze osjećala sam se kao da su mi ponovno narasla podrezana krila. Sloboda. Sloboda da radim što želim, izlazim gdje i s kim hoću, bavim se hobijima kojima ja hoću. Nemojte krivo shvatiti – sve sam ja to mogla, ali. Uvijek je postojao taj ‘ali’. Ali, zašto moramo baš ići na putovanje, jer je njemu taj grad bez veze, ali zašto se ja družim s nekim tako nezrelim, zar ne znam koliko me svi manipuliraju, ali ta tema o kojoj volim razgovarati je baš djetinjasta, ali to što me zaista zanima, zapravo me ne zanima, ali taj moj problem nije problem već mi je dosadno u životu…

‘Znaš li koliko te svi manipuliraju? Ja to nikada ne bih napravio. Ti si prenaivna i svima vjeruješ. Ja znam što je najbolje za tebe i jedini sam iskren prema tebi’, jedan je od najslavnijih (njegovih) monologa naše veze. Ima ih još, bez brige. U ovakvoj vezi nije stvar da ti on jasno brani druženja s prijateljima, već te rečenice koje ubaci u sasvim običan razgovor.

Tu se radi o tome da te dovede do toga da sjediš i misliš kako si zaista luda, da s tobom nešto ozbiljno ne valja, da ti prijatelji nisu prijatelji. Mnoge žene se uvuku u taj vrtlog manipulacija, jer on time stvara i veliku potrebu za njim. Više ne znate kako svijet bez njega funkcionira. I onda, zaglavite još dublje u svemu tome, nastavite živjeti nesretnim životom, sad već godinama. Rodite, brinete se za vašu djecu, nemate snage reći dosta je i odustanete od pokušaja izlaska iz odnosa.

Slušajte svoju intuiciju

Ili – poslušate onaj unutarnji glas koji vam govori da nešto nije u redu. Onaj glas koji vam govori – bježite. Skoro 10 godina kasnije znam da sam se spasila jer znam jako dobro da psihološka manipulacija nikada ne staje samo na tome. Mogu zamisliti kako dođe do onog odnosa u kojem žena prima batine za dobro jutro.

Upravo zato važno je slušati sebe i svoju intuiciju jer tako jedino možete biti sigurni da nećete pogriješiti. Ni rečenice vaših prijateljica neće pomoći u tom trenutku jer najteže se istrgnuti iz tog odnosa, duboko udahnuti i reći dosta je. Odlazim. Kada odete, ovo iskustvo će vam pomoći stvoriti svoje vrijednosti, bolju verziju sebe. Čvršće ćete se boriti za sve, nećete dopustiti da vas drugi omalovažavaju. I ono najbitnije – nećete pristati na vezu koja nije dostojna vas.

Ne propustite

Beauty report

FOREO, švedski skin-tech div, ima savršeno rješenje omiljeno među čitateljima za postizanje savršenog zategnutog i podignutog izgleda – BEAR 2 Eyes & Lips!

Seks

O čemu maštaju žene?

Duh i tijelo

Seksualno nasilje je jedno od najtežih kaznenih djela koje se najmanje prijavljuje. I to ne samo u Republici Hrvatskoj nego u cijelom svijetu.

Suncokreti na oblacima

Kad sam imala nešto manje od 40, sama sebi sam dala „zadatak“ da ću do 40 i neke naći partnera.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.