Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Što o vašem zdravlju govore vaši nokti?

Iako su najčešće nalakirani, gelirani, pa nerijetko zaboravimo kakvi su doista, zdravi nokti odlikuju se ružičastom bojom i glatkom površinom.

Iako su najčešće nalakirani, gelirani, pa nerijetko zaboravimo kakvi su doista, zdravi nokti odlikuju se ružičastom bojom i glatkom površinom. Male bijele točkice, kvržice ili udubljenja ne biste nikako trebali zanemariti, jer mogu upućivati na probleme s jetrom, plućima pa čak i srcem.

Bijeli ili žuti?

U slučaju vrlo blijedih noktiju trebali biste svakako otići na pregled krvi jer mogu biti posljedica anemije tj. nedostatka crvenih krvnih zrnaca (hemoglobina) pa čak i pothranjenosti, plućne bolesti i problema sa srcem.

Nokti izrazito bijele boje mogu upućivati na zarazu hepatitisom ili neku drugu bolest povezanu s radom jetre.

Najčešći uzročnik žutih noktiju su gljivične infekcije, a u nekim slučajevima pojava žutila povezana je s bolestima štitnjače, pluća i dijabetesa.

Do žutila može dovesti i crveni lak. Kako? Naime, ovaj lak sadrži više kemikalija od ostalih, a one često reagiraju s keratinom, proteinom u noktima te ih čine žutima. A tu je i pušenje, navika koja mnogima predstavlja ritual, no tih ‘slatkih’ 10 minuta nikotina i katrana dovodi do mijenjanja boje noktiju.

Plavičasti!?

U slučaju nedostatka kisika ili upale pluća tj. pneumonije vaši nokti poprimit će plavičastu boju. No, prvo protrljate ruke kako ne biste digli paniku bez razloga jer plavi nokti mogu biti rezultat pothlađenosti.

U slučaju izbrazdanih noktiju imate opravdan razlog za sumnju na psorijazu i upalni artritis ili u najmanju ruku nedostatak A, C ili B 12 vitamina.

Lome se i listaju?

Poremećaj hormona štitnjače može uzrokovati nokte sklone lomljenju i listanju, a lupus – autoimuna bolest u kojoj imuni sistem postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo, može se odražavati crvenilom tkiva koje okružuje nokte.

U slučaju crnih linija duž vaših noktiju potrebno je što prije potražiti pomoć liječnika jer mogu biti znak melanoma, jednog od najtežih oblika tumora kože.

Možda ih samo grizete?

I za kraj – grizenje noktiju, koje mnogi ubrajaju tek u jednu od loših navika no nisu niti svjesni da može biti povezana s tjeskobom i opsesivno – kompulzivnim poremećajem.

Nokti često idu ruku pod ruku s nekom od bolesti, no nisu jedini pokazatelj poremećaja u organizmu. U svakom slučaju, potrebno je pratiti i ozbiljno shvatiti znakove koje šalju.

Više

Drama Queen

Nego, stvarno! Ima li išta ljepše od činjenice da se možeš sam sebi narugati

Duh i tijelo

Kao što čistite dom, dođe i vrijeme kada trebate očistiti svoju okolinu, osobito kada je riječ o ljudima koji čine vaš krug prijatelja, poznanika...

Gastronomija

Krekeri se mogu koristiti i kao zamjena za kruh uz drugo jelo, a možete u njima uživati i tako što ćete ih umakati u...

Zanimljivosti

Sajmove hrane i zdravog življenja, središnje nacionalno događanje na temu hrane, zdravog življenja i povratka prirodnoj ravnoteži komplementarnim pristupima na radost izlagača i posjetitelja...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.