Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Što su dodaci prehrani ili suplementi?

Suplementi nisu zamjena za raznoliku, uravnoteženu i umjerenu prehranu.

Prema Pravilniku o dodacima prehrani (Narodne novine br. 126/13) dodacima prehrani smatraju se pripravci proizvedeni iz koncentriranih izvora hranjivih tvari ili drugih tvari s hranjivim ili fiziološkim učinkom, koji imaju svrhu dodatno obogatiti uobičajenu prehranu u cilju održavanja zdravlja. Pritom, hranjivim tvarima smatraju se vitamini i minerali, a drugim tvarima smatraju se: aminokiseline, esencijalne masne kiseline, vlakna, organi i ekstrakti biljnih vrsta, mikroorganizmi, jestive gljive, alge, pčelinji proizvodi i druge tvari s hranjivim ili fiziološkim učinkom.

U posljednje vrijeme sve se više dodataka prehrani (ili drugim imenom suplemenata) može pronaći na našem tržištu, gdje dolaze u doziranom obliku, to jest oblicima kao što su kapsule, pastile, tablete, pilule i slično, vrećice praha, ampule tekućine, bočice na kapaljku, te ostali slični oblici tekućine i praha.

Suplementi nisu zamjena za raznoliku, uravnoteženu i umjerenu prehranu

Upravo zbog sve većeg broja proizvoda na tržištu i obilja reklama, potrošači su neodlučni i zbunjeni oko odgovora na pitanja trebaju li im suplementi, kao i oko njihovog odabira. Međutim, valja naglasiti kako suplementi nisu zamjena za raznoliku, uravnoteženu i umjerenu prehranu te se ne bi trebali konzumirati bez prethodnog savjetovanja s liječnikom ili nutricionistom, u svrhu procjene nutritivnog statusa ili određenih tegoba koje pojedinac osjeća.

Neki od signala koji mogu upućivati na „poziv u pomoć“ su slabljenje imuniteta, umor, slabost, iscrpljenost, nesanica, depresija, loša kvaliteta kose, kože i noktiju, anemija, sporo cijeljenje rana i niz drugih simptoma. Razlozi takvih signala mogli bi biti upravo nedostaci određenih vitamina, minerala i drugih tvari nedovoljno unesenih uobičajenom prehranom pojedinaca, starenje organizma, ali i ozbiljniji razlozi koji ukazuju na postojanje bolesti.

Stoga, suplementi mogu pomoći u prevenciji nedostataka uvjetovanih neadekvatnom prehranom, starenjem ili bolešću. S druge strane, osim za prevenciju nedostataka, suplementi se sve više i češće koriste u svrhu poboljšanja sportske izvedbe kako u profesionalnom, tako i u rekreativnom sportu.

Proizvodi iz linije Zona Vital

Među najčešće korištenim suplementima su vitamini (vitamin C, vitamini B skupine – osobito folna kiselina koja je važna za trudnice, vitamin E…) i minerali (magnezij, kalcij, željezo, cink…) te njihova kombinacija, masne kiseline, aminokiseline i proteinski prahovi, probiotici, pčelinji proizvodi (med, propolis, matična mliječ) i različiti ekstrakti biljnih vrsta.

Ako vas zanimaju slične rasprave i komentari renomiranih domaćih i stranih stručnjak iz područja prehrane i srodnih znanosti priključite se 6. Međunarodnom Kongresu Nutricionista od 26. do 28. listopada 2018.  u hotelu Panorama Zagreb, a prijaviti se možete putem službene web stranice.

Nita Šarić, mag. nutr.

Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma

Pročitajte još

Zanimljivosti

Iznimno snažna D3 veganska formula u kokosovom ulju izvrsne biodostupnosti apsorbira se brzo i učinkovito, direktno u krvotok.

Savjeti i preporuke

Jesenska njega lica bi stoga trebala biti u znaku čišćenja, dubinske hidratacije, vrhunskih aktivnih sastojaka i vitamina koji će je nahraniti i osigurati joj zdrav...

Savjeti i preporuke

Bez zdravih noktiju nema ni lijepih noktiju. Uzalud vam trud lakiranja ako se nokti listaju, pucaju i nepravilnog su oblika.

Budi fit

Iako smo često “robovi loših navika”, postoje brojni mehanizmi kojima možemo usvojiti kvalitetne i zdrave navike.

Advertisement