Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Što su probiotici i koja im je uloga u zdravoj probavi  

Probiotici su jedna ili više kultura živih stanica mikroorganizama koje blagotvorno utječu na crijevnu mikrofloru, odnosno, često ste čuli da se kaže kako oni uspostavljaju ravnotežu između, takozvanih – „dobrih” i “loših“ bakterija.

Probiotici su jedna ili više kultura živih stanica mikroorganizama koje blagotvorno utječu na crijevnu mikrofloru, odnosno, često ste čuli da se kaže kako oni uspostavljaju ravnotežu između, takozvanih – „dobrih” i “loših“ bakterija. Dosadašnja znanstvena istraživanja upućuju na to da probiotici ne mogu zamijeniti uništenu prirodnu tjelesnu floru, međutim, kao privremene kolonije mogu pomoći organizmu tako što obavljaju iste funkcije kao prirodna flora, dajući joj dovoljno vremena da se oporavi. 

Važnost ravnoteže crijevne mikroflore

Koliko je bitna probava ponekad nismo niti svjesni. U našim crijevima živi čak deset puta više bakterija nego što naš organizam ima stanica. Te bakterije sudjeluju u razgradnji neprobavljenih tvari, važne su za dozrijevanje crijevne sluznice kao i za razvoj imunološkog sustava crijeva i imunitet općenito. Stoga je iznimno važno održavanje funkcije crijevne sluznice zdravom.

Ne zaboravite da probava počinje u ustima

Kad se nepravilno hranimo, pod stresom smo ili uzimamo sintetske antibiotike ili lijekove, potrebno je staviti poseban naglasak na crijevnu mikrofloru za što ističemo nekoliko pomagača u obliku prehrambenih namirnica ili dodataka prehrani.

  1. Prirodni probiotici, u obliku dodataka prehrani, iznimna su podrška zdravoj crijevnoj sluznici. Flora Gold sadrži jedinstvenu kombinaciju mikroorganizama koji djeluju pozitivno na funkcioniranje probavnog sustava. Sastoji se od 7 različitih bakterija otpornih na želučanu kiselinu te u samo jednoj preporučenoj dnevnoj dozi sadrži čak 8 milijardi “dobrih bakterija” kao i fruktooligosaharid (FOS) koji potiče rast bakterija koje se prirodno nalaze u našem organizmu. 
  1. Fermentirana hrana superioran je izvor dragocjenih probiotika, ali i enzima i dobrih bakterija. Fermentacija je metoda kojom se djelomično razgrađuju sastojke hrane čineći ju lakše probavljivom, a hranjive sastojke lakše dostupnima što povećava i nutritivnu vrijednost hrane te pomaže u regulaciji pH ravnoteže te pomaže i kod detoksikacija. Stoga konzumacijom fermentirane hrane poput octa, jogurta, kefira, miso paste ili u našim krajevima posebno omiljenih kiselog zelja i kisele repe, unosimo u organizam prirodne probiotike.

Navratite u bio&bio i ugrabite probiotike te osigurajte tijelu bogatstvo dobrih bakterija uz ukiseljenu čičoku, ukiseljeni daikon s eko imanja Zrno, Sojade zamjenu za kefir borovnica i trešnja od soje ili Flora Gold dodatak prehrani.

Više

Gastronomija

Cvjetača gotovo da i ne sadrži masti i ugljikohidrate. Sadrži fitonutrijente i gotovo je bez kalorija.

Budi fit

U njezinom božanstvenom okusu ljudski rod uživa već tisućama godina. Porijeklo ove biljke je u sjevernoj Africi odakle se proširila u bliskoistočne zemlje, te...

Zdravstveni karton

U javnosti, zbog manjka osviještenosti i educiranosti po pitanju celijakije to stvara zbunjenost i nerazumijevanje, što obolje često izlaže opasnosti od unošenja tragova glutena,...

Zdravstveni karton

Kako lakše prebroditi izazove koje pred nas stavlja bogati blagdanski stol, u članku donosi nutricionistica Karmen Matković Melki, dipl. ing., univ.mag.pharm.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.