Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
fair trade
fair trade

Divine Energy

Što su to Fair Trade proizvodi?

Premda su ovi proizvodi nerijetko ponešto skuplji, njihovom kupnjom moći ćete čiste savjesti uživati u njima, znajući kako ste trgovcima, opskrbljivačima i proizvođačima poslali jasnu poruku o vašoj podršci ukidanju dječjeg prisilnog rada.

Sve brojniji proizvodi proizvedeni po načelima Fair Trade-a prodaju se, kako diljem svijeta, tako od nedavno i u Hrvatskoj. Mogu se pronaći u trgovinama zdrave hrane, specijaliziranim trgovinama, supermarketima i uslužnim objektima. U svijetu se danas (u manjoj mjeri kod nas) najčešće prodaju „pravedni“ šećer, kakao (i čokolada), kava, čaj, banane i drugo voće, med, pamuk, vino te cvijeće i rukotvorine. Svi proizvodi označeni su Fair Trade znakom koji jamči poštovanje načela ove organizacije.

Premda su ovi proizvodi nerijetko ponešto skuplji, njihovom kupnjom moći ćete čiste savjesti uživati u njima, znajući kako ste trgovcima, opskrbljivačima i proizvođačima poslali jasnu poruku o vašoj podršci ukidanju dječjeg prisilnog rada.

Jeftina radna snaga

Djeca izložena teškom radu, poglavito u zemljama u razvoju, naročito su čest prizor u poljoprivredi, tvornicama i rudarstvu. Velik broj djece radi na plantažama kakaovca, kave, pamuka, čaja itd. Mališani često rade u ekstremno nesigurnim uvjetima u kojima postoji stalna opasnost od fatalnih nesreća. Nerijetko su osuđeni na prerano mentalno i emotivno sazrijevanje, nepismenost, život u siromaštvu, te razne zdravstvene tegobe.
Iako su pozitivni pomaci sve uočljiviji, zakoni i propisi koji se odnose na dječji rad u mnogim zemljama svijeta daleko su od savršenih, a potpuno zanemarivanje zakona često je prisutan problem.

Temeljni razlozi za tako visoku stopu teškog dječjeg rada su siromaštvo i potražnja za jeftinom radnom snagom. Nedostatak obrazovanja također ima ključnu ulogu u produbljivanju ovog problema.
U mnogim slučajevima djecu na rad prisiljavaju njihove vlastite obitelji. U Indiji, jednoj od zemalja s visokim udjelom djece radnika, djeca počinju raditi vrlo mlada. Njihove obitelji nerijetko žive u očajnim uvjetima, bez mogućnosti da im priušte obrazovanje, te ih šalju na rad kako bi novčano potpomogli obitelji.

Kaže se da je djetinjstvo najdragocjenije razdoblje života, no prisilni dječji rad jedan je od najvećih problema s kojima se suočava današnji svijet. Prema podacima UNICEF-a, zapanjujući broj od oko četvrt milijarde djece diljem svijeta podvrgnuto je raznim oblicima rada, često u uvjetima nedostojnima čovjeka. Međunarodna organizacija rada (ILO) izvještava o strašnih 115 milijuna djece izložene radu koji je kategoriziran kao izrazito štetan ili opasan.

fair trade

Ne tako slatka čokolada

Potrebno je naglasiti kako, premda bi bilo kakav oblik teškog dječjeg rada trebao biti neprihvatljiv u 21. stoljeću, najveći problem predstavlja prisilni dječji rad u ropstvu te trgovanje djecom.

Brojna izvješća govore o djeci u dobi od 5 do 17 godina koja rade na plantažama kakaovca diljem Afrike. U Obali Bjelokosti, koja je najveći svjetski proizvođač kakaovca, česta je pojava prisilnog i neplaćenog rada djece. Ove djevojčice i dječaci rade u iznimno teškim i okrutnim uvjetima, izložena batinama, jedući najčešće samo obrok spravljen od kukuruznog brašna. Nerijetko se radi o djeci koja su žrtve trgovanja ljudima te su nakon dugog radnog dana zaključavana kako bi se spriječio njihov bijeg.

Skorije rješenje problema dječjeg prisilnog rada ne čini se izglednim budući da ne postoji način za njegovo brzo rješavanje. Sve dok je krajnje siromaštvo prisutno u njihovim obiteljima i zajednicama, djeca će biti prisiljavana na rad. Najveću dobit od mnogih proizvoda koje izvoze siromašne zemlje ubiru trgovci i isporučitelji, dok su proizvođači i radnici koji obavljaju najteže poslove sramotno potplaćeni.

Humano poslovanje za humaniji svijet

No stvari se na ovom našem malom planetu ipak polako pokreću u smjeru pozitivnih promjena. Sve su brojnije organizacije i aktivisti koji nastoje riješiti probleme dječjeg rada i potplaćenosti malih poljoprivrednika i ostalih proizvođača u zemljama u razvoju.

Još potkraj osamdesetih godina prošlog stoljeća, kao alternativa dosadašnjoj trgovinskoj praksi, pojavio se organizirani društveni pokret pod nazivom Fair Trade (Pravedna trgovina). Pokret se zasniva na nadziranju i transparentnosti svih segmenata proizvodnje i prodaje pojedinih proizvoda te zalaganju za ukidanje siromaštva ekonomski podređenih proizvođača, uz obvezu poštivanja socijalnih i ekoloških standarda u proizvodnji i zabranu prisilnog dječjeg rada. Plaćanjem pravedne cijene (u okviru ekonomskih uvjeta svake zemlje) za sirovine i proizvode, proizvođačima se osigurava isplativost i konkurentnost na tržištu, a dio zarade ulaže se u potrebe i prioritete lokalne zajednice, kao što su izgradnja i obnova škola, izgradnja cesta, pročišćavanje vode za piće itd.

Danas je zapadnom čovjeku pojam ropstva stvar daleke prošlosti, nevezana za njegov život, no ropstvo je u njegovom najokrutnijem obliku prisutno i dan danas, a naše živote dotiče više nego što smo svjesni. Okrutno izrabljivanje djece nije samo daleka apstrakcija već problem koji mora dirnuti srca svih ljudi diljem svijeta. Svatko od nas trebao bi početi zahtijevati hitne promjene, a osvještavanje i javno upozoravanje o ovom pitanju prvi je korak za njihovo pokretanje.

[box style=”0″]

AUTOR ČLANKA: Divine Energy Park
Divine Energy Park je međunarodna organizacija za razvoj svijesti, zdravlja, prirode i mira koja djeluje 16 godina u Hrvatskoj, Europi i svijetu kroz edukativne, ekološke i humanitarne programe.

Naša svakodnevna misija je širiti znanje o razvoju svijesti, postizanju ispunjenog života, obilja i uspjeha u svim aspektima života, a naša želja je da svaki pojedinac postigne unutarnji mir, sreću i zadovoljstvo.

KONTAKT:
Divine Energy Park, Zagreb
T 01 2981 421 (od 11 do 16h)
M 091 2545 339
www.dep.life
www.facebook.com/DivineEnergyPark

[/box]

Ne propustite

Obitelj

Baby Center nudi pregršt rješenja za zabavu i razvoj vaše djece tijekom ljetnih praznika.

Financije

Nakon uspješno završene akcije prikupljanja materijalne pomoći za Ivana Ferderbera iz Rijeke, organizator i humanitarac Bruno Lerotić nastavlja svoj dobrotvorni rad s novim obiteljima...

Darivanje

Kad Durrellovi više nisu mogli podnositi sivu englesku klimu, učinili su ono što bi svaka razumna obitelj učinila – prodali su kuću i preselili...

Obitelj

Dolaskom prinove život se okreće naglavačke za sve članove obitelji, osobito kada planirate jednu, a stignu dvije bebe, a malo stariji braco tek je...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.