Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

Što su tumorski biljezi?

Tumorske biljege može proizvoditi sam tumor, okolno zdravo tkivo kao odgovor na prisutnost tumora ili tumorske metastaze.

Biokemijski biljezi tumorskog rasta su tvari koje se mogu naći u promijenjenim količinama u krvi, mokraći ili tkivima nekih ljudi s određenim vrstama zloćudnih tumora. Tumorske biljege može proizvoditi sam tumor, okolno zdravo tkivo kao odgovor na prisutnost tumora ili tumorske metastaze.

Koje su značajke idealnog tumorskog biljega?

Idealni tumorski biljeg omogućavao bi probiranje u pojedinaca bez znakova bolesti, prognozu bolesti, kontrolu liječenja i rano otkrivanje povratka bolesti. Takav biljeg morao bi biti visoke osjetljivosti, što znači da bi rezultat bio pozitivan u ranim stadijima zloćudne bolesti, kao i visoke specifičnosti, odnosno rezultat bi morao biti negativan u osoba s dobroćudnim bolestima i u zdravih osoba. Također, biljeg bi trebao biti specifičan za pojedini organ i za vrstu tumora.

Za što se koriste tumorski biljezi?

Međutim, istina je da većina tumorskih biljega ima nisku specifičnost za organ i za tumor. Tako se određeni biljezi nalaze u povišenim koncentracijama u krvi bolesnika s različitim vrstama tumora iste vrste tkiva, ali i u krvi bolesnika s dobroćudnim bolestima, pa čak i u sasvim zdravih osoba. Od razmjerno malog broja tumorskih biljega koji se po svojim značajkama približavaju svojstvima idealnoga tumorskog biljega, samo ih se nekoliko može primijeniti za probiranje rizičnih skupina ili za primarnu dijagnozu, dok je najveća vrijednost većine njih u praćenju uspješnosti liječenja i ranom otkrivanju povratka bolesti ili metastaza. Zbog toga je zahtjev za izradom niza tumorskih biljega u bolesnika koji možda ima tumor u potpunosti neopravdan s medicinskoga, etičkoga i ekonomskog gledišta. Nasuprot tomu, češći zahtjevi za mjerenjem tumorskog biljega tijekom liječenja omogućavaju pravovremeno otkrivanje povratka bolesti u bolesnika s pozitivnim tumorskim biljegom.

Kako tumačiti rezultate?

U tumačenju rezultata treba poznavati i uzeti u obzir niz čimbenika koji mogu utjecati na vrijednosti tumorskih biljega u krvi. Povišene vrijednosti ne moraju značiti prisutnost zloćudne bolesti. Tako se, primjerice, u zatajivanju bubrega ili jetre mogu naći povišene koncentracije nekih tumorskih biljega. Kod zastoja žuči mogu se naći značajno povišene koncentracije tumorskog biljega CA 19-9. Na koncentraciju prostata-specifičnog antigena (PSA) utječu razni dijagnostički postupci, ali i aktivnosti pacijenta, kao i zadržavanje mokraće.

Lijekovi također mogu utjecati na razine tumorskih biljega. Koncentracija karcinoembrionalnog antigena (CEA) može biti značajno viša u pušača. Jednako tako, vrijednosti unutar referentnog intervala ne znače odsutnost zloćudne bolesti. Zbog svega navedenoga, potrebno je prepustiti liječnicima specijalistima da ordiniraju određivanje tumorskih biljega, ali i da tumače rezultate u kombinaciji s ostalim dijagnostičkim postupcima po poznatim preporukama i smjernicama koje se temelje na dokazanim činjenicama.

[box style=”0″]

dr. sc. Goran Ferenčak, specijalist medicinske biokemije
Zagreb, Voćarska 106
Tel: +385 1 4594 748
E-mail: [email protected]

Besplatan info telefon 0800 78 78

Brinimo se zajedno o Vašem zdravlju.

[/box]

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Određeni tumorski biljezi se koriste u probiru opće (uvjetno zdrave) populacije te su ušli preventivne programe ranog otkrivanja tumora.

Brinimo jedna o drugoj

Kako bismo riješili problem proširenih vena prvi korak je pregled kod liječnika koji se bavi  proširenim venama te ultrazvučni (UZV) pregled venske cirkulacije nogu.

Savjeti stručnjaka

Holter EKG omogućava snimanje električne aktivnosti srca kroz duži vremenski period, za razliku od standardnog elektrokardiograma (EKG) koji daje prikaz u trajanju od 10-ak...

Brinimo jedna o drugoj

Kako nepravilnosti u srčanom ritmu mogu biti simptomatske i asimptomatske od iznimne važnosti su upravo slučajno detektirane aritmije koje mogu biti značajne, ponekad i...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.