Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Financije

Što svaka žena mora znati o novcu prije nego počne raditi?

Očito je da je tradicionalna uloga ženu kao glavnu njegovateljicu u obitelji ipak koštala financijske slobode i samostalnosti i da su problemi s kojima se suočavaju mnoge žene stvarni i dokazivi.

Tema žena i novca često je rubno aktivistička, a zna biti i depresivna. Primjera je mnogo, a najčešći je značajan jaz među plaćama muških i ženskih radnika, zatim previranja i promjene scenarija plaćanja porodiljnog dopusta, otkazi uslijed trudnoće i porodiljnog dopusta, preskakanja promaknuća za žene koje se odluče iskoristiti cijeli porodiljni dopust ili koje imaju više djece i tako dalje.

Očito je da je tradicionalna uloga ženu kao glavnu njegovateljicu u obitelji ipak koštala financijske slobode i samostalnosti i da su problemi s kojima se suočavaju mnoge žene stvarni i dokazivi. Ipak, za nekoga vrijede u većoj, a za nekoga u manjoj mjeri. Razlika će često ovisiti upravo o financijskoj pismenosti žene i svijesti o vlastitom položaju u društvu i na poslu još na početku radnog odnosa. Zato smo za vas pripremili nekoliko savjeta o tome čega žene moraju biti svjesne kada se radi o novcu!

Kako rađanje djece utječe na financije?

Dobiti dijete u obitelji predivna je stvar, ali mnogi mladi roditelji ne planiraju na vrijeme sve financijske troškove koje samo rođenje djeteta i njegovo podizanje podrazumijeva. Važno bi svakako bilo mnogo prije trudnoće početi planirati troškove i steći financijsku sigurnost.

Također, vrlo često se dogodi da sve negativne posljedice ove velike promjene u životu partnera padaju na ženu. Naime, tate često nakon svega nekoliko dana nastavljaju raditi i grade karijeru kao i prije djeteta, dok mame ostaju kući obično godinu dana po svakom djetetu. Stvari na poslu se znaju itekako promijeniti u to vrijeme nauštrb žene koja je na porodiljnom.

Posljednjih godina sve je više mogućnosti i za tate da koriste roditeljski dopust što svakako pomaže položaju žene na poslu i njezinom financijskom statusu.

Fleksibilna i klizna radna vremena i rad od kuće nisu samo za žene!

Žene su najčešće te koje na poslu traže fleksibilno radno vrijeme, rad na pola radnog vremena i rad od kuće. Razlog je, naravno, taj što im ovakav način rada omogućuje lakšu brigu o djeci i obitelji. No, ako žene traže „poseban tretman“ na radnom mjestu, to zna ugrožavati i njihovu perspektivu na poslu i u konačnici se odraziti na njihovim financijama.

Svaka žena treba znati koliko njen partner zarađuje, i obrnuto!

Otvorena komunikacija je jako bitna kada se radi o zajedničkom budžetu, odnosno financijama. Iako se čini kao očita stvar, činjenica je da je novac jedan od glavnih uzroka raspada brakova kao i da mnoge žene ne znaju stvarno stanje bračnih financija, pa čak niti koliko im partner zarađuje. Ovo je posebno važno znati ako je žena potpuno financijski ovisna o suprugu.

Važno je da žene znaju koliko njihov parter zarađuje da bi mogle razumjeti primjerice što ih čeka u mirovini i kolika će biti razlika između njihove mirovine i mirovine supruga. U slučaju neželjenih događaja, poput nesretnih slučajeva, bolesti ili smrti iznimno je važno da oba partera potpuno razumiju vlastitu financijsku situaciju, da imaju sve pinove, šifre, pristupe računima koji im u tim slučajevima mogu pomoći.

Što je to financijska neovisnost?

Za razliku od preplavljenosti brigom ili anksioznosti oko novca, financijska neovisnost je osjećaj kontrole nas novcem, mogućnosti samostalnog donošenja odluka o novcu, sposobnosti postavljanja financijskih prioriteta i izrade budžeta. Sve su to vještine i alati koji ženi omogućuju da ostvari vlastite ciljeve.

Kako potpuno ispuniti vlastiti potencijal zarade?

Tradicionalno, manje je vjerojatno da će žene pitati za povišicu na poslu u usporedbi s muškarcima, no to je jedno od mogućih rješenja kojima mogu utjecati na smanjivanje razlike između vlastite plaće i plaće muških kolega ili svog partnera.

Također, tradicionalno, žene rjeđe mijenjaju posao od muškaraca da bi zadržale sigurnost zbog čega propuštaju prilike za većom zaradom. Bez obzira na izbore koje donose, važno je da žene glasno i otvoreno razgovaraju o ovim temama s ciljem poboljšanja vlastitog statusa u društvu i na poslu.

Tema financija u kontekstu ženskog zaposlenja nosi sa sobom niz izazova i dinamika koje su često nepravedne prema ženama. Razlike u plaćama, promjene u karijeri uslijed porodiljnog dopusta te nedostatak financijske osviještenosti samo su neki od faktora koji utječu na financijski status žena. Međutim, rješenje nije samo u prepoznavanju tih problema, već i u osnaživanju žena da preuzmu kontrolu nad svojim financijama.

Dokazivanje vrijednosti i osiguranje financijske neovisnosti izuzetno je važno za svaku ženu. Fleksibilni radni uvjeti i otvorena komunikacija sa partnerom o financijskim pitanjima pružaju mogućnosti za uravnoteženje poslovnog i obiteljskog života. Znanje o financijama, pristup informacijama o plaćama te aktivno zalaganje za jednaku naknadu ključni su za smanjenje jaza u plaćama.

Financijska neovisnost, razumijevanje vlastitih financijskih mogućnosti i postavljanje realnih ciljeva otvaraju put prema postizanju stabilnosti i samopouzdanja. Razgovori o plaćama, pregovaranje za povišice te donošenje informiranih financijskih odluka ne samo da će poboljšati trenutačni položaj žena na tržištu rada, već će im omogućiti ostvarivanje punog potencijala i izgradnju bolje financijske budućnosti.

U konačnici, svaka žena treba biti svjesna svoje vrijednosti i sposobnosti kada je riječ o financijama. Nastojanje da se svladaju financijske prepreke i izgrade stabilne financijske temelje zahtijeva napor, ali dugoročno će rezultirati većim samopouzdanjem, neovisnošću i uspjehom. Sve žene imaju pravo na pravedan tretman i jednake mogućnosti, te je važno da se bore za svoje mjesto u svijetu financija s ciljem ostvarivanja punog potencijala.

Tekst je objavljen u sklopu projekta „Financijska pismenost djece i mladih u Hrvatskoj” koji je financijski podržala Agencija za elektroničke medije kroz projekt Poticanja novinarske izvrsnosti za 2023. godinu.

Ne propustite

SheRULES

Traženje posla je posao. I to nimalo lagan. Pogotovo ženama, i pogotovo ženama starijima od 55 godina.

Horoskop

A kakve smo kao ljubavnice, saznajte u simpatičnim recima...

Život u dvoje

Zašto je i dalje toliko kontroverzno da neke starije žene vole mlađe muškarce?

Darivanje

Ne postoji standardna stimulacija klitorisa koja djeluje na sve žene jednako.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.