Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Kultura

Što zapravo znače ti silni ljubavni simboli?

Ljubavni simboli nam pomažu da na najbolji, najromantičniji i ujedno najefikasniji način iskažemo svoje najdublje emocije.

Ljubavni simboli nam pomažu da na najbolji, najromantičniji i ujedno najefikasniji način iskažemo svoje najdublje emocije. Ono što je vjerojatno najzanimljivije kada su ovi simboli u pitanju je činjenica da oni u osnovi ne definiraju ljubav, odnosno da im to nije ključna uloga, već da nas zapravo uče da jasnije pokazujemo svoje osjećaje ljudima koji nas okružuju. Samim tim, fokusiranje na određeni simbol nam (najčešće na podsvjesnom nivou) omogućava da dođemo do dubljih saznanja i da lakše shvatimo što zapravo želimo kada su odnosi u pitanju.

Razmislite dobro koja je vaša prva asocijacija na ljubav i neka taj simbol uvijek bude uz vas. Koristite ga u svojim meditacijama, ili ga na neki drugi način implementirajte u svoju svakodnevicu – razmišljate često o njemu, vizualizirajte ga, vodite dnevnik svojih osjećaja… Neka upravo taj simbol konstantno bude u vašim mislima kako bi lakše došao i do vašeg srca, jer samo tako vam on može pomoći da ideju o iskrenoj i pravoj ljubavi “privučete” u svoj život. Ako još uvijek nemate svoj omiljeni simbol ili niste sigurni koji vam najviše odgovara, mi vam u nastavku nudimo listu najčešćih i najprepoznatljivijih ljubavnih simbola i njihovog značenja.

Srce

Sigurno jedan od najpopularnijih simbola ljubavi koji se od davnina koristio kako bi se naglasila ona najdublja osjećanja, pa samim tim i romantika. Raznorazni magovi i alkemičari su ga često koristili u svojim ritualima kako bi ljudima ojačali veze, a u gotovo svim kulturama širom svijeta srce predstavlja univerzalni simbol radosti, velikodušnosti i suosjećanja.

Znak je istine, a “Sveto Srce” Krista je za vjernike rimokatoličke crkve oduvijek važilo za moćan simbol, jer je u njemu objedinjena čistoća i ljubav samog Gospoda. U osnovi, srce je trokut čiji je vrh okrenut dolje što u ezoterijskom smislu naglašava ženski princip, označava svijet prirode, simbolizira tijelo i veliku majku.

Kupid

Kupid ili Eros označava čežnju. Kako je zapisao Hesiod u svojoj “Teogoniji“, Eros je bio prva strast, prvotna snaga koja je oplodila elemente i od njih stvorila kozmos i bogove.

Zamišljan je kao nemirni, krilati dječak koji uz sebe uvijek ima luk i strijelu i naravno – ne oklijeva ispaliti“strijele požude” u namjeri da u ljudima probudi želju. Vjerno prati boginju ljubavi, strasti i seksa Veneru, a u umjetnosti je najčešće prikazivan s povezom preko očiju što je jasna asocijacija na staru dobru izreku “ljubav je slijepa”.

statue-church-amor-cupid

Harfa

Ovaj simbol se prvenstveno odnosi na ljubav pretočenu u poeziju, umjetnost i muziku. Keltska tradicija nas uči da je harfa zapravo most ljubavi koji spaja nebo i zemlju.

U Norveškoj i na Islandu njene strune predstavljaju uzvišena stanja ljubavi i stepenice koje vode do raja. I sam kralj David je svirao na harfi kako bi iskazao svoju posvećenost Bogu i naravno – svoju ljubav.

Ruža

Savršeni simbol ljubavi jer je oduvijek važila za znak senzualnosti, čistoće, romanse i ljepote. Kod starih Grka i Rimljana ruža je omiljeni cvijet boginje Afrodite (Venere) koji je nastao iz Adonisove krvi, a često se povezuje i s Hekatom i Dionisom.

U zapadnoj tradiciji ruža je simbol strasti, čežnje, čulnosti i tjelesnog savršenstva. Bilo kako bilo, ovaj cvijet predstavlja ultimativni simbol izražavanja ljubavi, vaše je samo da odaberete odgovarajuću boju i poklonite je voljenoj osobi!

Jabuka

Znamo da je jabuka oduvijek važila za simbol plodnosti, izobilja i bogatstva, ali znate li da je ovo drvo (i njegov plod) simbol iskrene i prave ljubavi? Ako ne vjerujete nama, povjerujte bar grčkoj mitologiji koja nas uči da je Gea (Zemlja) darovala Zeusa i Heru zlatnim jabukama na ceremoniji vjenčanja.

I grčki bog vina, Dionis, je upravo pomoću jabuka pokušao zadobiti ljubav prelijepe Afrodite. S druge strane, na Dalekom Istoku, cvijet jabuke je također moćan simbol mira i obožavanja.

peach-812717_1920
Javorov list

U Kini i Japanu upravo ovaj list simbolizira neraskidivu ljubav dvoje ljudi. U Kanadi se ovi listovi tradicionalno postavljaju kraj kreveta kako bi ljude štitili od zlih duhova, osigurali im miran san, ali i povećali libido!

Kako su rodama upravo grančice javora najomiljeniji materijal za pravljenje gnijezda, tako se ovo drvo oduvijek smatralo i dobrim obiteljskim predznakom, označavalo je prinovu u kući! Ne treba zaboraviti ni slast javorovog sirupa koji je također jasna asocijacija na slatkoću i zadovoljstvo koju svaka ljubav treba pružiti.

pexels-photo
Školjka

S obzirom na činjenicu da ju je tako teško otvoriti, školjka je oduvijek važila za snažan simbol zaštite. Ljubav štiti, pomaže da ostanemo vjerni i požrtvovni i u najtežim trenucima, a onim najromantičnijim srcima pomaže i da čuju šum mora pretočen u melodiju iskrene ljubavi. Kao što školjka u svojoj unutrašnjosti čuva najdragocjeniji biser, tako bi i čovjek trebao sačuvati ono najplemenitije i najuzvišenije osjećanje – osjećaj ljubavi!

Rimska mitologija nas uči da je boginja ljepote Venera izronila iz morske pjene u velikoj školjci, dok je indijska boginja Lakshmi nastala iz najljepše školjke, zahvaljujući biserima i sitnim zrncima pijeska.

pexels-photo-25478

Izvor: simboli.rs

Više

Suncokreti na oblacima

Mislila sam da je samoća često rezervirana za ljude koji su, kako mnogi vole reći – oštećeni (što god to značilo – svi smo...

Seks

Mnogo nas razmišlja o tome, a kako istraživanja pokazuju - jedan od pet parova je barem isprobao bondage, odnosno vezanje.

Drama Queen

Imate li i vi nekoga koga nikada nećete moći zaboraviti i pomalo se bojite reći to na glas?

Horoskop

Zabavni, romantični horoskop otkriva kome, kakav i u kojim uvjetima – svoj najbolji poljubac daje svaki horoskopski znak…

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.