Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
Poliklinika Ginecej

Savjeti stručnjaka

Što znamo o infekciji klamidijom?

Znate li da je najčešća spolno prenosiva bolesti u Europi – infekcija klamidijom?

Znate li da je najčešća spolno prenosiva bolesti u Europi – infekcija klamidijom? U Europi je zabilježeno više od 3,2 milijuna slučajeva zaraze između 2005. i 2014., navodi Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti sa sjedištem u Stockholmu pozivajući se na podatke prikupljene u 27 zemalja. Agencija napominje da je broj slučajeva vjerojatno veći jer dio infekcija prolazi asimptomatski i stoga se ne dijagnosticira. Od 396.000 slučajeva dijagnosticiranih u 2014., gotovo dvije-trećine pogođenih su u dobnoj skupini od 15 do 24 godine.

“Klamidiju je jednostavno dijagnosticirati i može se učinkovito liječiti antibioticima, a infekcija može nepovratno oštetiti reproduktivni sustav žene“, kaže direktorica ECDC-a Andrea Ammon.

trudnica

Što znamo o klamidiji?

Za razliku od drugih spolnih bolesti, klamidijska infekcija se u velikom broju slučajeva razvija bez očitih simptoma: čak 30-50% žena s upalom vrata maternice ne osjeća nikakve tegobe, objasnila nam je doktorica Maja Gudelj iz Poliklinike Ginecej.

Tipična simptomatologija u žena je pojačani iscjedak žućkaste boje, guste ljepljive konzistencije i upala mokraćne cijevi sa smetnjama pri mokrenju: peckanje i bolovi.

Kako ugrožava reprodukcijsko zdravlje ?

  • u slučaju širenja upale na jajovode i jajnike nastaje upalna bolest zdjelice s bolovima i napetošću u donjem dijelu trbuha, pojačanim iscjetkom iz rodnice, bolovima kod spolnog odnosa, koji mogu biti praćeni osjećajem mučnine i povraćanja, nepravilnim krvarenjima uz povišenu temperaturu ili bez povišene temperature
  • prirodna posljedica neliječene infekcije je neprohodnost jajovoda, odnosno neplodnost (rizik je 10%) i povećani rizik izvanmaterične (ektopične) trudnoće
  • nerijetka komplikacija klamidijske infekcije je stvaranje priraslica u području jetre, Fitz-Hugh-Curtis sindrom
  • klamidijska infekcija uzrokuje i spontane pobačaje te je u mnogim zemljama svijeta test na klamidijsku infekciju dio smjernica u antenatalnoj skrbi

Što učiniti?

Procjenjuje se da pri svakom spolnom odnosu postoji približan rizik od oko 75% za prijenos infekcije s jednog (inficiranog), na drugog partnera.

Uspješna prevencija od klamidijske infekcije je kondom.

Ako želimo spriječiti komplikacije, sačuvati reprodukcijsko zdravlje nužno je učiniti “screening” uzimanjem cervikalnog brisa na klamidiju, kako bi se infekcija otkrila u početnom stadiju i izliječila ciljanom antibiotskom terapijom.

Zapamtite, uvijek je nužno liječiti oba partnera“, napominje nam Maja Gudelj, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Ginecej!

ginecej

Više

Savjeti stručnjaka

Drovelis je novi kombinirani oralni kontraceptiv koji sadrži prirodni estrogen (Estetrol, E4 ) koji se sintetizira u fetalnoj jetri tijekom trudnoće i koji se...

Savjeti stručnjaka

Menopauzom prestaje generativna funkcija, te jajnik postaje žlijezda koja proizvodi samo androgene.

Istaknuto

HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25. godina do...

Savjeti stručnjaka

Rijetke su one žene, ali i muškarci, koje će ovu problematiku naglasiti razgovarajući s liječnikom. Rjeđi će to povjeriti prijateljima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.