Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Istaknuto

Što znate o HPV infekcijama?

Čest i pogrešan stav kako je HPV isključivo ženski problem dovodi i do obolijevanja sve većeg broja muškaraca te velikog broja smrti od posljedica povezanih s HPV-om koje se ne moraju dogoditi više nikome.

Većina građana Hrvatske nije upoznata s činjenicom da se cjepivom protiv HPV-a može spriječiti nekoliko vrsta raka uključujući rak vrata maternice, usne šupljine i ždrijela, rodnice, stidnice, anusa, penisa te spolne bradavice. Ovom toliko rasprostranjenom spolnom bolesti zaraze se gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene u jednom trenutku svog života. Čest i pogrešan stav kako je HPV isključivo ženski problem dovodi i do obolijevanja sve većeg broja muškaraca te velikog broja smrti od posljedica povezanih s HPV-om koje se ne moraju dogoditi više nikome. Najveći razlog crnim statistikama zastrašujuća je neizainteresiranost za edukaciju o važnosti prevencije zbog čega dolazi do brojnih netočnih predrasuda kao što su povezivanje cjepiva protiv HPV-a s ozbiljnim zdravstvenim nuspojavama, povezivanje cjepiva s neodgovornim spolnim ponašanjem i brojne druge predrasude.

130 tipova HPV virusa

Poznato je više od 130 tipova HPV virusa, koji se mogu lako dokazati testiranjem na HPV iz raznih vrsta obrisaka kože i sluznice ili iz uzoraka tkiva uzetih biopsijom i u žena i u muškaraca. Taj test nije istovjetan Papa-testu. Znakovi inficiranosti HPV-om u inače zdravih ljudi, prosječno dobrog imuniteta, spontano će nestati unutar godinu i pol do 3 godine od nastupa infekcije.

Genitalni tipovi HPV-a koji se mogu prenijeti svim načinima spolnih kontakata mogu uzrokovati vidljive ili okom nevidljive promjene na koži i sluznici genitalnog područja i u žena i muškaraca koje su rezultat HPV infekcije (kondilome – koje uzrokuju niskorizični HPV tipovi, i intraepitelne neoplazije na koži i sluznicama raznih lokalizacija ). HPV infekcije prenose se intimnim kontaktima svim vrstama spolnih odnosa (vaginalni, analni, oralni seks, a genitalne bradavice mogu nastati u oralnoj šupljini, perianalno, genitalno, virusi se mogu prenijeti i prstima ili zaraženim predmetima za intimnu uporabu).

mimosa-2970960_960_720

 

Zaraza često bez simptoma

Zaraza HPV-om često je bez simptoma – zaražena osoba najčešće ne zna da je zaražena i da je prijenosnik HPV infekcije ili ima blage i nespecifične simptome svrbeža, crvenila i slično, te se jedino testom na HPV virus može utvrditi je li zaraza prisutna ili ne. HPV zaraza dobivena od partnera može godinama ostati u latentnom, klinički neaktivnom stadiju, a da ne uzrokuje osim inficiranosti nikakvu bolest, a nakon više godina latencije može prijeći u klinički aktivnu infekciju i u progresiju promjena na sluznicama i koži koja može, ako se na vrijeme ne prepozna i ne liječi uzrokovati dobroćudne tumore kože i sluznica – kondilome, ili predstadije zloćudni h tumora epitela (koji su izlječivi), te karcinome (pločasti i adenokarcinom), koji su u velikom postotku slučajeva također izlječivi ako se na vrijeme otkriju, dok su ”u mjestu” (latinski: Carcinoma in situ) tj. prije nego što metastaziraju.

Karcinom vrata maternice najčešće od svih HPV virusa uzrokuju tipovi visokog rizika HPV 16 i HPV 18 .

Samo Papa test nije dovoljan

Samo Papa test nije dovoljan za procjenu rizika od nastanka premalignih promjena na cerviksu. Višegodišnje su studije pokazale kako nakon promjene svakog novog partnera, rizik od nastanka HPV infekcije raste za 15%.

Informiranost o važnosti prevencije raka možda jednog dana može spasiti upravo vaš život, stoga se pridružite ovogodišnjem Danu mimoza, 20. siječnja od 10 do 14 sati na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg). Tom prilikom možete saznati kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i zaustaviti razorne posljedice raka vrata maternice koji u osamdeset posto slučajeva uzrokuje HPV virus.

Izvor: ordinacija.hr

Pročitajte još

Suncokreti na oblacima

Zar nam se stvarno život sveo na to da stalno kukamo, plačemo, žalimo se i u da u ono malo svjetla što je ostalo...

Drama Queen

Lako je tuđim mlatiti, kažem vam. Prelako. Lako je prebaciti odgovornost na nekog drugog...

Savjeti stručnjaka

U prevenciji bolesti i borbi protiv virusa ključan je snažan imunitet, a sve je više istraživanja koja pritom potvrđuju djelotvornost vitamina D u kombinaciji...

Savjeti stručnjaka

Svima nam je poznata pšenica kao žitarica, ali malo nas ju pozna kao zelenu povrtnicu, ili kako ju danas popularno nazivaju supernamirnicu, snažnih nutritivnih...

Advertisement