Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Što znate o sigurnosti na internetu?

Pet savjeta kako biti sigurniji na internetu.

Velika većina ljudi danas šalje poruke, slika, snima i sve to objavljuje javno i dijeli sa svima. Naravno, najosjetljivija skupina su djeca, a u nastavku naučite kroz svega pet savjeta kako biti sigurniji na internetu.

Ne ostavljajte uređaje bez nadzora

Isto kako zaključavate svoj dom prije izlaska, tako i zaključajte svoj uređaj ili računalo kako biste mu onemogućili neovlašten pristup. Potrebno je svega nekoliko sekundi da dijete ili bilo tko drugi potencijalno klikne ili podijeli nešto što ima posljedicu na privatnost i na kraju sigurnost. Ista stvar se odnosi i na poslovno okruženje. Krađa identiteta je stvarnost koja je dio naše svakodnevice.

Pazite što klikate

Primili ste odličan email u kojem vam se nudi nevjerojatna besplatna ponuda ili ste posjetili internetsku stranicu pomoću koje ćete riješiti veliki problem, i to besplatno – ako nešto zvuči nevjerojatno ili teško za povjerovati, velika je šansa da je to prijevara koja će kriminalcima omogućiti pristup vašem računalu ili će ukrasti vaše podatke.

Naučite vaše najmilije da ne klikaju automatski na svaku poveznicu ili link. Provjerite je li link valjan tako da prijeđete preko njega (hover), te prije klikanja vidite o kakvom se linku radi, odnosno prikazuje li se link na ispravan i očekivan način (paypall.com umjesto paypal.com). Ako sumnjate u izvor linka, radije posjetite stranicu izravno putem vašeg internetskog preglednika i provjerite o čemu se radi.

Čuvajte svoje lozinke

Sigurno mislite da svatko danas zna kako je važno čuvati svoju lozinku, ali možda vaša djeca ne dijele to mišljenje. Potrebno je vrlo malo kako bi vaš uređaj postao kompromitiran. Uvijek koristite jedinstvenu lozinku za svaki uređaj ili uslugu, a ta lozinka neka se sastoji od barem deset znakova koji sadrže slova (velika i mala), brojke i dodatne specijalne znakove kao što su upitnik, crtice, točke i slično.

Mijenjajte lozinke redovito i koristite autentikaciju u dva koraka gdje je moguće (dodatno primanje koda putem smsa). Također zbog količine lozinki koje se mogu skupiti, koristite program za upravljanje lozinki (password manager software), kao što je besplatan program KeePass.

Društvene mreže

Dosta pozornosti treba obratiti na društvene mreže, odnosno na mogućnost upravljanje postavki privatnosti i sigurnosti. Za korištenje mnogih društvenih mreža potrebna je starost od 13 godina, ali često djeca (puno mlađa od 13 godina) bez nadzora pristupaju tim društvenim servisima.

Obratite pozornost na postavke društvene mreže vaših najmlađih, jer zadane postavke mogu dijeliti više informacija nego što biste htjeli. Nikada ne znate tko pregledava vaš profil ili profil vaše djece, te u koje svrhe. Naučite svoju djecu da ne pristaju na online “prijateljstva” i zahtjeve od osoba koje ne poznaju. Jedna od bitnijih postavki na mobilnom telefonu je onemogućavanje pristupa lokacije usluzi (location services) vaše društvene mreže.

Budite dobar online građanin

Upamtite da sve što objavite i upišete na internet ostaje zauvijek negdje zapisano, jer ustvari ništa nije zauvijek izbrisano. Nemojte govoriti ili pisati online ništa što ne biste rekli osobi kao da stoji ispred vas. Kao što biste reagirali u stvarnom životu, razmislite dvaput prije nego što kažete ili kliknete. Ono što bi bilo najbitnije, a ponekad je teško, je da se stekne osjećaj stvarnosti u virtualnom svijetu, odnosno osjećaj za moguću posljedicu.

Zaključak

Informatička pismenost i kultura bi trebala postati dio učenja od malih nogu kao što učimo gledati na obje strane kada prelazimo cestu, a da bismo došli do te razine, potrebno je osvještavanje o svim mogućim opasnostima i prijetnjama, te kontinuirana edukacija cijele zajednice, počevši od sebe i vlastite obitelji.

Izvor: www.ucionica.net

Ne propustite

She Book Club

Nagrađivana britanska novinarka Yomi Adegoke svojim provokativnim romanom Lista propituje način na koji doživljavamo odnose, moral i internetsku kulturu.

Zanimljivosti

Sigurnost je u Boltu prioritet - snažno osuđujemo i ne toleriramo nikakvu vrstu agresije niti neprimjerenog ponašanja – bilo od vozača ili korisnika.

Zanimljivosti

Kako bi se u Hrvatskoj omogućilo jednostavno anonimno prijavljivanje uličnog uznemiravanja i nasilja, aplikacija Safecity koja je nastala u Indiji prije deset godina, dobila...

Duh i tijelo

Svaka odluka donijela je određeno iskustvo. Svakim sam nešto dobila i nešto drugo izgubila.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.