Suha ili dehidrirana koža – razlikujemo li ih?

Koža je najveći organ našeg organizma koji nas štiti od različitih mikroorganizama, ultraljubičastog zračenja te gubitka tekućine i elektrolita. Ona je ujedno i ogledalo općeg stanja našeg organizma. Brigom o koži i u hladnim zimskim danima izbjeći ćemo njeno isušivanje i postići lijep i njegovan izgled.

Pojmovi suhe i dehidrirane kože se često poistovjećuju. Međutim, suha koža nastaje zbog smanjenog izlučivanja loja iz žlijezda lojnica ili zbog defekta u epidermalnim lipidima. Može biti simptom određenih bolesti kože za koje postoji nasljedna predispozicija (atopijski dermatitis, ihtioze, psorijaza), seborejičkog dermatitisa, kontaktnih dermatitisa. Suha koža može biti i jedan od simptoma hipotireoze (smanjene funkcije hormona štitnjače), ali i popratna pojava primjene određenih lijekova koji se u dermatologiji primjenjuju za liječenje akni te lokalnih preparata koji pogoduju njenom isušivanju.

pexels-photo-192474

Pretjerano kupanje i tuširanje također isušuje kožu, jer se tako uklanja zaštitni lipidni film s njene površine, a hladni klimatski uvjeti tome dodatno pogoduju, što se naročito zapaža na koži lica i šaka koja zimi može biti znatnije suha, crvena i ljuskava. Starenjem se smanjuje izlučivanje loja iz žlijezda lojnica, što je izraženije nakon 40.g. života, kada nije samo suha koža lica, nego i cijelog tijela.

Suha koža je ljuskava, uz subjektivni osjećaj zatezanja, svrbež i nelagodu. Dehidrirana koža je smanjenog turgora (napetosti), izgleda umorno i ispijeno, često i s tamnim podočnjacima.

Primjena hidratantnih krema dio je svakodnevne jutarnje njege. Masnije kreme koriste se za njegu suhe kože lica, a losioni za njegu suhe kože tijela. Za kupanje se može koristiti uljna kupka, kako s maslinovim uljem, tako i s uljima iz određenih dermokozmetičkih linija za njegu tijela. Ulja za tuširanje prikladnija su za one koji nisu skloni kupkama.

Ne preporučuje se mazanje uljima za njegu suhe kože, jer ulja djeluju okluzivno, a kao jedna od neželjenih popratnih pojava mogu se razviti acne oleinica. Preparati na bazi 3-10% ureje prikladni su za njegu suhe kože lica, ruku i tijela. Izbor pravilnog preparata za njegu ovisi i o tome imate li zdravu kožu ili određenu bolest kože zbog koje linije za njegu moraju biti posebno prilagođene.

Piše:
dr. sc. Dijana Celić, dr. med. spec. dermatologije i venerologije
Pročelnica Polikliničkog odjela za dermatologiju i venerologiju, jedna od ovogodišnjih najdoktora iz djelatnosti dermatovenerologije.

Poliklinika Medikol

Zagreb, Voćarska 106
E-mail: [email protected]
Tel: +385 1 6397 344
Besplatan info telefon 0800 78 78

Brinimo se zajedno o Vašem zdravlju.