Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

She Book Club

Suzanne Collins: Igre gladi – Balada pjevica i zmija

Iako je tema izrazito politička – zloupotreba moći i socijalne nejednakosti, autorica je sve romane namijenila tinejdžerima postavivši ih kao glavne likove.

Na zadovoljstvo mnogobrojnih fanova „Igara gladi“, u u distribuciji Blitza, u kina je stigao prequel megauspješne franžise Igre gladi – Balada pjevica i zmija, snimljen prema svjetskom bestseleru spisateljice Suzanne Collins. Film ima odličnu glumačku postavu, a režiju potpisuje Francis Lawrence, koji je režirao Igre gladi – Plamen (2013.) i dvodijelnu Igre gladi – Šojka rugalica (2014. i 2015.).

Serijal „Igre gladi“ apsolutni je izdavački fenomen prodan u više od 100 milijuna primjeraka širom svijeta, a u hrvatskom prijevodu objavljen je u izdanju Profila. Knjiga je na ovogodišnjem Interliberu bila je jedna od pet najtraženijih.

Kada je 2020., točno deset godina od objave posljednjeg nastavka Igre gladi – Šojka Rugalica, Collins napisala Baladu pjevica i zmija bilo je pitanje dana kada će taj sjajno napisan roman biti ekraniziran. Ništa čudno s obzirom na to da su prema svim nastavcima trilogije „Igre gladi“, koja je prethodila Baladi, objavljeni filmski hitovi koji su ukupno zaradili više od 3 milijarde dolara.

Roman Balada pjevica i zmija prati događanja koja prethode trilogiji

Radnja se odvija na dan žetve desetih Igara gladi. Osamnaestogodišnji Coriolanus Snow priprema se za svoju jedinu priliku za stjecanjem slave kao mentor. No, nema puno izgleda jer je postao mentor posvećenici iz okruga 12, Lucy Gray Baird, najslabijoj od svih na Igrama. No Lucy je neobična i hrabra, a njezin nastup oduševi sve gledatelje na žetvi pa Coriolanus s vremenom shvati da imaju šanse za pobjedu.

Ujedinjujući svoju teatralnost i novootkrivenu političku mudrost, Snow i Lucy utrkuju se s vremenom kako bi preživjeli i otkrili tko je pjevica, a tko zmija. Dok u areni traje borba do smrti, izvan nje Coriolanus počinje suosjećati sa svojom posvećenicom te mora odlučiti između potrebe da slijedi pravila i želje za preživljavanjem pod svaku cijenu.

Ne pišem o adolescenciji. Pišem o ratu, za adolescente

Rat u „Igrama gladi“ povezan je s političkim, društvenim, rasnim, rodnim, kulturnim i ekološkim pitanjima. Iako je tema izrazito politička – zloupotreba moći i socijalne nejednakosti, autorica je sve romane namijenila tinejdžerima postavivši ih kao glavne likove.

Malo je poznato da je Collins ideju za romane, čiji su glavni likovi bore i umiru u arenama, dobila gledajući televiziju.

Za School Library Journal Collins je rekla kako je surfajući kanalima, između reality programa, u kojem se borila grupa mladih, i stvarnog ratnog izvještavanja, u kojem su stvarno ginuli mladi ljudi, kreirala lik Katniss Everdeen koju je časopis Time uvrstio na popis 100 najutjecajnijih osoba koje nikad nisu postojale.

Romani Suzanne Collins govore o strahotama nasilja, ljudskoj destruktivnoj prirodi i društvenim nepravdama. Pridonijeli su i razvoju distopijskog žanra u književnosti, a likovi iz romana postali su simboli otpora među mladima.

“Ne pišem o adolescenciji. Pišem o ratu, za adolescente”, izjavila je Collins u jednom od intervjua.


Darujemo jednu čitateljicu!

Pravila su jednostavna:

Prijave primamo do 1. prosinac točno u podne.

Random biramo, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i obavezno broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa. Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana od javljanja dobitnika.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Dobitnica Danica Kečkeš

Više

She Book Club

Pedeset riječi za kišu epski je roman o tradiciji i slobodi smješten u poslijeratni Japan.

She Book Club

Priča o hrabrosti, o djeci prisiljenoj da prebrzo odrastu, razorenim obiteljima, preživljavanju i oprostu

She Book Club

Osim što predstavlja riznicu bezvremenih Oshoovih mudrosti, ova nas knjiga vodi i kroz labirinte ljudskih emocija i odnosa.

She Book Club

Ako tražite savršen poklon za svoju obitelj ili prijatelje - pridružite nam se dok vas vodimo kroz raznolik asortiman naslova nakladničke kuće Znanje i...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.