Gastronomija

Sva bogatstva vanilije

Uzbudite osjetila neodoljivim mirisom biljke koja krije i ljekovita svojstva.
Vanilija je biljka iz porodice orhideja koja potječe iz Meksika te spada u jedan od najskupljih i najcjenjenijih začina. Koristi se kao dodatak raznim slasticama, a svojim toplim i bogatim mirisom prepoznajemo ju i u raznim kozmetičkim pripravcima.



Iz njenih prekrasnih žutih ili narančastih cvjetova razvijaju se mahune koje se beru otprilike 9 mjeseci prije sazrijevanja te se koriste kada postanu smeđe. Vanilija uz šafran, kardamom i zeleni papar spada u najskuplje začine, a jedan od razloga za to je dugotrajan proces proizvodnje odnosno njena polagana fermentacija.



U današnje vrijeme sve češće se koristi u alternativnoj medicini poradi svoje ljekovitosti. Vanilijin ekstrakt sadrži male količine vitamina B poput niacina, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i piridoksina, te minerale kao što su kalcij, magnezij, kalij, mangan, željezo i cink. 



Korisna je pri poboljšavanju funkcije želuca, djeluje kao digestiv te utječe i na pojačano izlučivanje žuči. Može se koristiti kod mučnina u trudnoći i prilikom neredovitih menstruacija, pomaže pri liječenju akni i nečiste kože, a njeni oblozi olakšavaju zubobolje i opekotine. Ovaj prirodni antioksidans također može pomoći pri ublažavanju simptoma stresa i napetosti, ali i povećati libido. Njen karakterističan miris ima blagotvorne učinke na opuštanje uma i tijela.



Prilikom korištenja mahuna vanilije u kuhinji, važno je znati kako ju možete upotrijebiti 2 puta. Dovoljno je da ju nakon prve upotrebe operete, osušite i čuvate u hermetički zatvorenoj posudi ili šećeru koji potom poprima njemu aromu. Pripazite samo da koristite pravu vaniliju, a ne one na tržištu brojne mahune kojima je dodana umjetna aroma. Prepoznat ćete je po crno-smeđim mahunama koje su sjajne i gipke, a ona najkvalitetnija stiže iz Meksika i s madagaskarskog Burbonskog otočja.



You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Spadate li u ljubitelje curryja i kod kuće možete postići efekt onog iz restorana!

Gastronomija

Riječ je o sezonskom voću, povrću, začinima i ostalim namirnicama koje trenutno možete naći u dućanu i na placu, stoga napravite već sada popis...

Brinimo jedna o drugoj

Kopar obično dodajete u jela zbog njegove fine arome ili kada želite ublažiti probavne tegobe? No, ta je biljka daleko više od običnog začina.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version