Sva bogatstva vanilije

Vanilija je biljka iz porodice orhideja koja potječe iz Meksika te spada u jedan od najskupljih i najcjenjenijih začina. Koristi se kao dodatak raznim slasticama, a svojim toplim i bogatim mirisom prepoznajemo ju i u raznim kozmetičkim pripravcima.

Iz njenih prekrasnih žutih ili narančastih cvjetova razvijaju se mahune koje se beru otprilike 9 mjeseci prije sazrijevanja te se koriste kada postanu smeđe. Vanilija uz šafran, kardamom i zeleni papar spada u najskuplje začine, a jedan od razloga za to je dugotrajan proces proizvodnje odnosno njena polagana fermentacija.

U današnje vrijeme sve češće se koristi u alternativnoj medicini poradi svoje ljekovitosti. Vanilijin ekstrakt sadrži male količine vitamina B poput niacina, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i piridoksina, te minerale kao što su kalcij, magnezij, kalij, mangan, željezo i cink. 

Korisna je pri poboljšavanju funkcije želuca, djeluje kao digestiv te utječe i na pojačano izlučivanje žuči. Može se koristiti kod mučnina u trudnoći i prilikom neredovitih menstruacija, pomaže pri liječenju akni i nečiste kože, a njeni oblozi olakšavaju zubobolje i opekotine. Ovaj prirodni antioksidans također može pomoći pri ublažavanju simptoma stresa i napetosti, ali i povećati libido. Njen karakterističan miris ima blagotvorne učinke na opuštanje uma i tijela.

Prilikom korištenja mahuna vanilije u kuhinji, važno je znati kako ju možete upotrijebiti 2 puta. Dovoljno je da ju nakon prve upotrebe operete, osušite i čuvate u hermetički zatvorenoj posudi ili šećeru koji potom poprima njemu aromu. Pripazite samo da koristite pravu vaniliju, a ne one na tržištu brojne mahune kojima je dodana umjetna aroma. Prepoznat ćete je po crno-smeđim mahunama koje su sjajne i gipke, a ona najkvalitetnija stiže iz Meksika i s madagaskarskog Burbonskog otočja.