Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

Svaka riba ima svoju priču

Volite pripremati ribu? Znate li kako izabrati onu najbolju, po mogućnosti iz održivog ulova?

Volite pripremati ribu? Znate li kako izabrati onu najbolju, po mogućnosti iz održivog ulova? Zašto je uopće važno kupovati takvu ribu? Odgovore na ova pitanja, neobične recepte i još mnogo više zanimljivosti možete pronaći u novom WWF-ovom vodiču za proizvode iz ribarstva „Priče iza vašeg tanjura“, predstavljenog danas u hotelu Esplanade. Ana Grgić, chefica kuhinje ovog zagrebačkog hotela, radijska i televizijska voditeljica Barbara Kolar i stand up komičarka Marina Orsag, ambasadorice WWF-a, tom su prigodom pripremale ukusne riblje specijalitete – naravno, iz održivog ulova, odnosno odgovornog uzgoja.

„Velika sam ljubiteljica morske hrane i smatram da bi se trebalo razumno postupati sa svime onim što nam more nudi. Trebamo nastojati to očuvati te natjerati ljude da razmisle o svemu što nam priroda daje i zbog čega prema njoj moramo biti jako dobri“, rekla je Barbara Kolar.

„Danas smo pripremili srdelice, jedan dio je dimljen, s marmeladom od rajčice, čipsom od krumpira i salsom od rikule, a drugi dio su pržene srdelice u panko mrvicama s pjenom od slatkog krumpira. Tu je i rižoto od dagnji te brancin u kadaifu na pjenici od šenona, a svi proizvodi su iz održivog ribarstva“, rekla je Ana Grgić i istaknula da se pridružila ovoj akciji zato što kao kuharica može biti najbolji ambasador održivih proizvoda iz ribarstva s obzirom da odlučuje što će gostima staviti na tanjur.

02

Ribe u morima ima sve manje te ako ne prestanemo s pretjeranim izlovljavanjem do 2048. bi mogle u potpunosti nestati. Kako se to ne bi dogodilo svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u 11 zemalja EU pokrenula je projekt Fish Forward nastojeći podići svijest o održivom ribarstvu. A kako podržati kupovinu ribe koja dolazi iz održivih izvora od danas baš svi mogu saznati zahvaljujući novom vodiču. Njegovu online verziju pronađite na www.kojuribukupiti.org.

„Sjećam se knjige Mire Kišpatića iz 1893. koju sam dobila kao poklon, točnije jednog citata: „More je neiscrpan izvor ribe i ljudi ju nikada neće do kraja iscrpsti“. Samo 123 godine kasnije sva svjetska ribarstva su u kolapsu. Mediteran i Jadran, nažalost, čeka ista sudbina. Upravo je to razlog zašto postoji ovaj vodič i u njemu smo nastojali istaknuti dobre primjere. U dućanima bi fokus trebalo staviti na održive proizvode iz ribarstva i na taj način educirati ljude. Ako biramo ono što je bolje, s vremenom će toga biti sve više“, rekla je Martina Šubašić, voditeljica komunikacija na projektu Fish Forward.

Ne moramo se odreći omiljenih specijaliteta da spasimo ribe

Svatko od nas može učiniti nešto za spas riba, a pritom se ne moramo odreći svojih omiljenih specijaliteta. Vodimo računa da naš svakodnevni odabir  proizvoda iz ribarstva uvelike utječe na morske resurse i ljude direktno vezane uz ovu gospodarsku granu, osobito iz zemalja u razvoju gdje more često predstavlja jedini izvor hrane i prihoda.

WWF-ov vodič ponudit će vam korisne savjete, činjenice i anegdote, uz ukusne recepte poznatih kuhara koji će vas nadahnuti da unesete malo raznolikosti u svoju potrošnju. Pangasisus iz Vijetnama, cipal na francuski način, srdele umotane u listove vinove loze, bakalar, orada, šarun…, neke su od riba koje ćete naći među receptima.

anagrgicbarbarakolarmartinsolardanijelkanskimarinaorsagmartinasubasicipetraboicpetrac

Ovaj vodič tek je početak. WWF Adria trenutno radi na pokretanju procesa certificiranja raznih ribarstava diljem Mediterana i na Jadranu kako bismo u ponudi imali ribu iz održivih izvora i pravilnom kupnjom učinili mali, ali važan korak za njihov spas.

Ambasadorica WWF-a i stand up komičarka Martina Orsag podržava sve ovakve projekte te priznaje da voli jesti ribu i svima poručuje da jedu raznovrsnu ribu, da budu malo uzbudljiviji u svom odabiru ribica, ako pecaju da male bace natrag i da čitaju deklaracije. „Ako pazimo što jedemo i ribice će paziti da ih još dugo imamo za jesti“, kaže Marina.

Više

Savjeti i preporuke

Aloe vera jedna je od najljekovitijih biljaka na zemlji.

Zanimljivosti

Zagrebački hotel Esplanade u četvrtak je na jedan dan postao novi dom Ane Radišić, odnosno njezinih „oblaka“.

Horoskop

Najsretniji znakovi ovoj blagdanskog tjedna su Jarac, Djevica i Ribe.

Horoskop

Najsretniji znakovi ovaj tjedan: Lav, Ribe, Ovan

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.