#SvakiTjedanPoklonJedan: Koje promjene na dojkama trebamo pratiti?

Nastavljamo s našim #PinkOctober akcijama. Upoznate smo da je rak dojke najčešći pojedinačni uzrok smrti žena u dobi od 35. do 69. godina, unatoč naprednim metodama liječenja.

U ranim fazama, rak dojke ne pokazuje simptome, no postoje promjene koje treba pratiti. Dojke svake žene su različite te se prirodno mijenjaju, stoga su i simptomi bolesti kod svakoga drugačiji.

Prvi simptomi

Kvržice se najčešće ne mogu vidjeti golim okom, ali se mogu osjetiti dodirom i najčešće predstavljaju prvi simptom karcinoma. Razbacane, kvrgave promjene u dojci, najčešće u gornjem vanjskom području, obično nisu rak. Čvrsta, tvrda kvržica s nepravilnim rubovima koja se nalazi samo u jednoj dojci, može biti znak raka. Prilikom samopregleda važno je obratiti pažnju i na kvržice u pazušnoj jami.

Tekstura kože je drugačija, udubljenje (rupica) ili osjećaj stezanja u dojci, a osipom može biti zahvaćeno i tkivo oko dojke.

Promjena izgleda bradavica je jedna od promjena. Nekada ispupčena bradavica sada je postala uvučena.

Iscjedak iz jedne ili obje bradavice u obliku krvave ili bistre do žute tekućine, koja može izgledati kao gnoj.

Pojava vidljivih vena na dojkama. Vene se pojavljuju u trudnoći ili pri brzom razvoju bolesti,

Neobjašnjiv gubitak težine, nagli gubitak više od 4 kilograma u mjesec dana, bez pretjerane tjelesne aktivnosti ili smanjivanja unosa kalorija, svakako ne treba zanemariti.

Kako bi vas potaknuli na preventivni pregled raka dojke, i mi se pridružujemo ovom #PinkOctober u podizanju svijesti o raku dojke. U suradnji s Delmerionom, pozivamo vas da nam napišete u inbox (može i anonimno), vašu motivacijsku poruku koja će potaknuti druge žene na pregled, osobno iskustvo, iskustvo bližnjih…

Danas vam predstavljamo Hydragenist osvježavajuću maglicu za lice, dodatnu svakodnevnu njegu za hidrataciju dehidrirane kože obogaćena kisikom.

Ona daje svježinu i dubinsku hidrataciju koži lica, pore čini manje vidljiva i sužava ih, zaglađuje bore i borice, daje volumen licu te uklanja tragove sna.

Na ujutro očišćeno lice prije svakodnevne jutarnje rutine njege kože. Oči zatvorite i pošpricajte maglicu po licu te nježno umasirajte u lice.

Darujemo jednu čitateljicu.

Pravila su jednostavna:

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #SvakiTjedanPoklonJedan #delmerionpinkoctober
  • Ovim putem vas potičemo da zajedno s nama na vašim društvenim mrežama objavite motivacijsku poruku, svoju priču, što god poželite, uz heštegove #delmerionpinkoctober #SvakiTjedanPoklonJedan te označite @SHE.hr i @delmerion.Ukoliko ne želite vašu priču podijeliti javno, pošaljite nam u inbox te ćemo anonimno mi objaviti za vas na našem Instagram storyju, kako bi dali podršku svim ženama.

Prijave primamo do 23. listopada točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Katarina Tkalčević