Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Svako deseto dijete u svijetu rodi tinejdžerica

Na globalnoj razini tako se svake godine zabilježi više od 16 milijuna tinejdžerskih trudnoća.

Dostupnost informacija, pogotovo kod mladih ljudi, zaštita odnosno smanjenje broja spolno prenosivih bolesti te smanjenje broja neželjenih trudnoća… Svi to želimo.

Donosimo vam kratki presjek istraživanja koje je proteklih mjeseci agencija GFK Healthcare provela pod nazivom „Mladi i kontracepcija“, o stavovima o seksualnosti i kontracepciji na uzorku od tri tisuće adolescenata širom svijeta. Rezultati te ankete, provedene pod pokroviteljstvom tvrtke Bayer, pokazuju sve bolju i rasprostranjeniju dostupnost informacija na globalnoj razini, ali istovremeno pokazuju da je broj tinejdžerskih trudnoća i dalje alarmantno visok.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, čak 41 posto od 208 milijuna slučajeva trudnoće u svijetu nisu bile planirane, a čak 11 posto novorođenčadi na svijet su donijele mlade djevojke u dobi između 15 i 19 godina. Na globalnoj razini tako se svake godine zabilježi više od 16 milijuna tinejdžerskih trudnoća. U anketi „Mladi i kontracepcija“ pogotovo je zabilježen alarmantni podatak da je više od četvrtine, čak 25,1 posto ispitanika dalo odgovor da prilikom spolnog odnosa nisu koristili nikakvu kontracepciju jer su smatrali da ne može doći do trudnoće.

Svi podaci ukazuju na nužnost bolje i kontinuirane edukacije mladih ljudi širom svijeta. Prema rezultatima ankete, u mnogim zemljama prvi izvor informacija o spolnoj edukaciji su škole i nastavnici. No, mnogi adolescenti navode kako nisu posve zadovoljni informacijama dobivenim u školi i željeli bi da postoji više korisnih informacija na internetu.

Smatra se da sve veća uporaba i razvoj digitalnih kanala i internetskih društvenih mreža mladima pruža mogućnost da postavljaju pitanja i dobivaju relevantne informacije, a da pritom ne moraju nekome otkrivati svoj identitet, jer mnogi od njih seksualnost još uvijek doživljavaju kao tabu temu.

  • prosječna dob stupanja u spolne odnose u Hrvatskoj je prema nizu istraživanja 16 – 17 godina
  • 14% petnaestogodišnjaka (21% mladića i 6% djevojaka) izjavilo je da je imalo rani spolni odnos (u dobi 15 godina ili ranije) , a od njih 32% (35% mladića i 47% djevojaka) nije koristilo zaštitu (kondom) kod posljednjeg spolnog odnosa (HBSC 2013/2014, HZJZ)
  • dio (18%) navodi korištenje manje pouzdanih metoda zaštite od trudnoće kao prekinuti snošaj (15% mladića i 30% djevojaka) (HBSC 2013/2014, HZJZ)
  • 30% mladih u dobi 18 do 25 godina nije koristilo kondom prilikom prvog spolnog odnosa, dok prilikom posljednjeg spolnog odnosa njih 45% nije koristilo kondom, a samo 20% je izjavilo da dosljedno koristi kondom (Landripet i sur., 2011)

Više

Trudnoća

Najbolja od svega, brza dostava iznenadit će novu mamu i dostaviti poklon na kućnu adresu...

Duh i tijelo

Zdrava i vitalna trudnoća je ključ za zdravu majku koja ima snage i energije za porod i potrebe svoje nove bebe

Financije

Budući da obuhvaća mnoštvo proizvoda, oprema i odjeća za bebe su segment u koji novopečeni roditelji ulažu najviše novca.

Savjeti stručnjaka

Dok ste trudni seks je vjerojatno posljednja stvar na vašem popisu, ali može biti i prva stvar na popisu!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.