Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

Sve što morate znati o gljivičnim infekcijama

Istraživanja pokazuju da će tri od četiri žene imati gljivičnu infekciju u nekom periodu njihovog života, a pola njih dobit će je dva ili više puta.

Istraživanja pokazuju da će tri od četiri žene imati gljivičnu infekciju u nekom periodu njihovog života, a pola njih dobit će je dva ili više puta. Ona je toliko česta budući da gljivice prirodno žive na koži i oko vagine. Kada nešto poremeti prirodnu ravnotežu zdravih bakterija u vagini, gljivice mogu početi nekontrolirano rasti.

Bez obzira na to jeste li ih imali već jednom ili više puta ili je uopće niste imali, donosimo vam šest činjenica koje morate znati.

Simptomi mogu oponašati druge probleme

Znakovi su slični drugim problemima koji se događaju “dolje”. Ako imate gljivičnu infekciju, simptomi mogu biti peckanje, svrab, bol tijekom seksualnog odnosa i gusti iscjedak bez mirisa. Međutim, ako osjećate neugodan miris, može biti riječ o bakterijskoj vaginozi, a ako osjećate samo peckanje i bol tijekom mokrenja, to sugerira infekciju urinarnog trakta. Dakle, prilično teško ćete sami utvrditi radi li se o gljivičnoj infekciji.

Prvi put?

Posjetite doktora, ako mislite da je imate. Znakovi su vam sada prilično poznati, ali zapamtite: samo zato što bez recepta možete kupiti lijekove za gljivičnu infekciju to ne znači i da ih uvijek trebate. Prvi put kada osjetite simptome, važno je otići doktoru, jer ako se ispostavi da nemate gljivičnu infekciju, tretmani lijekovima koje ste nabavili bez recepta mogu upalu samo dodatno pogoršati ili ne pružiti nikakvu pomoć.

Nisu vam potrebni bilo kakvi proizvodi da je spriječite

Unutrašnjost vagine ne treba “čistiti” bilo kakvim gelovima, sapunima i sličnim preparatima (vjerovali ili ne, veoma veliki broj žena to ipak radi!). Naime, umjesto da tako spriječite razvoj gljivične infekcije, upravo takvi  proizvodi mogu uzrokovati neravnotežu zdravih bakterija unutar vagine što vas, na kraju, čini podložnijima razvoju gljivičnih infekcija.

Istina o mokrim kupaćim kostimima

Vjerojatno ste čuli da je nošenje mokre odjeće recept za katastrofu. Pametno je promijeniti mokri kupaći kostim ili znojnu odjeću nakon vježbanja, jer se bakterije razvijaju u toplim, vlažnim sredinama.

Međutim, to je važnije za žene koje pate od povratnih “epizoda” gljivičnih infekcija nego za žene općenito. Ako znate da ste skloni gljivičnim infekcijama neka vam mijenjanje kupaćeg kostima i vlažne odjeće bude prioritet. U suprotnom, sve je u redu.

Što uraditi ako nam se to dogodi nakon seksualnog odnosa?

Gljivična infekcija tehnički nije seksualno prenosiva infekcija, ali nezaštićeni seksualni odnos može promijeniti bakterijsku ravnotežu u vagini, povećavajući rizik od rasta gljivica. Dakle, ako smatrate da ste nakon seksualnog odnosa s novim partnerom dobili gljivičnu infekciju, bilo bi mudro da se obratite doktoru (tako možete isključiti i potencijalne seksualno prenosive infekcije).

Mijenjanje kontracepcijskih pilula može vas učiniti podložnijima

Sve što mijenja nivo hormona, kao što je korištenje novih hormonalnih kontracepcijskih pilula (koje povećavaju nivo estrogena) ili prevelik nivo stresa (povećanje kortizola) faktor je rizika.

Autor: minimagazin.info

Više

Duh i tijelo

Psihoterapija i psihološko savjetovanje obavljaju stručnjaci iz različitih područja pa tako imamo liječnike, psihologe, bračne i obiteljske terapeute, ovlaštene kliničke socijalne radnike, psihijatrijske sestre i psihijatre

Duh i tijelo

Cedevita je uz novi okus Pink Grejp u ružičastom mjesecu pokrenula kampanju „Budi TU. Budi CE.“, koja je nastala u suradnji s krovnim regionalnim...

Beauty report

Makadamijin orah je najskuplji orašasti plod, a naziva se i kraljevskim zbog svih blagodati koje ima na zdravlje, u prehrani i u kozmetici.

Savjeti i preporuke

Danas se na tržištu može pronaći mnoštvo tretmana i preparata za njegu kože, a jedan koji se izdvaja i postaje sve više popularan je...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.