Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Sve što možda niste znali o poljupcima

Poljubac kao romantičan izraz osjećaja vjerojatno je rođen u Indiji.

Znanost koja proučava ljubljenje naziva se filematologija, a međunarodni Dan ljubljenja slavimo 5. veljače. Znate li da su jedine životinje koje se ljube u usta čimpanze, orangutani i mačke?

U Starom Rimu su poljupci bili namijenjeni skoro pa svima. Ljubilo se prijatelje, rodbinu, prolaznike na ulici, čak i prodavače po kućama. Ipak poljubac ni tada nije značio ljubav između muškarca i žene. Egipćani se, za razliku od stanovnika Rimskog carstva, uopće nisu ljubili.

Poljubac kao romantičan izraz osjećaja vjerojatno je rođen u Indiji. U epskoj poemi Mahabharati, napisanoj oko tisuću godina prije Krista, nalazi se prvi poznati opis romantičnog poljupca u povijesti. “Stavila je svoja usta na moja i proizvela zvuk koji je u meni pobudio zadovoljstvo“, kaže poema.

Povjesničari vjeruju da je u to doba takva vrsta ljubljenja bila nepoznata u Europi, u koju ju je kasnije donio Aleksandar Veliki.

U antičkoj Grčkoj, poljubac je bio način komunikacije društvenog statusa, čina i lojalnosti među vojnicima.

Mjesto poljupca na ljudskom tijelu dugo je označavalo rang u vojnoj ili društvenoj hijerarhiji. Društveno ravnopravni muškarci ljubili su se u usta (upsić!), a podčinjeni vojnici, sluge i robovi ljubili su u obraz, ruku, nogu, donji rub odjeće ili čak tlo ispred jako važne osobe. To je trajalo sve do 18. stoljeća.

Najveći neprijatelji ljubljenja su kršćani, pa je čak nekoliko papa pokušalo zabraniti romantično ljubljenje, a 1312. Klement V. proglasio ga je smrtnim grijehom. U 16. stoljeću, u starom Napulju, je ljubljenje na javnom mjestu bilo kažnjivo smrću!

Najpoznatiji poljubac je onaj francuski, slastan i erotičan! Sami Francuzi ovakvu vrstu poljupca uopće ne nazivaju – francuskim, a u Indiji “francuski poljubac” nazivaju engleskim.

I dok je poljubac između muškarca i žene bio sasvim normalna stvar u prvim snimljenim filmovima, na istospolni poljubac moralo se pričekati neko vrijeme. I dok mi pamtimo ‘Planinu Brokeback’ iz 2005. godine kao film u kojem se otvoreno progovara o muško-muškoj ljubavi, prvi poljubac između dva muškarca snimljen je 1927. godine u filmu ‘Wings’. Poljubac između dvije žene snimljen je 1922. godine u filmu ‘Manslaughter’.

Ne propustite

Horoskop

Zabavni, romantični horoskop otkriva kome, kakav i u kojim uvjetima – svoj najbolji poljubac daje svaki horoskopski znak…

Zanimljivosti

Kleopatrino počivalište okruženo je velom tajne, kao i okolnosti njezine smrti.

Drama Queen

Je li nam dobro ili nas više nije briga ili što? Odakle nam tolika opravdanja? Što ćemo?

Trendovi

Od luksuza za vrijeme rata do simbola ženstvenosti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.