Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

Svibanj u znaku leptira: obilježen je Međunarodni dan svjesnosti o bolestima štitnjače

Hrvatska je u samom vrhu najviše stope porasta karcinoma štitnjače u svijetu, a statistički podaci ukazuju kako je deset oboljelih na 100 tisuća stanovnika, što je definitivno alarm za uzbunu.

Hrvatska je u samom vrhu najviše stope porasta karcinoma štitnjače u svijetu, a statistički podaci ukazuju kako je deset oboljelih na 100 tisuća stanovnika, što je definitivno alarm za uzbunu. S ciljem da se javnost osvijesti o ovom zdravstvenom problemu, Hrvatska udruga za bolesti štitnjače već godinama provodi hvalevrijedne manifestacije kako bi se oboljelima poslala poruka da nisu sami. Također naglasak je na edukaciji i redovnim pregledima, ali i na psihološkom aspektu – kako prihvatiti i nositi se s dijagnozom.

Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o bolestima štitnjače, organizirana je mjesečna akcija „Svibanj mjesec leptira – #NosiLeptira“. Obilježavanje je započelo 19. svibnja, kada su točno u 21 sat osvijetljene sve zagrebačke fontane, u znak podrške oboljelima. Manifestacija se nastavila u subotu, 20. svibnja, na Cvjetnom trgu gdje su zainteresirani građani mogli dobiti sve potrebne informacije od predstavnika Hrvatske udruge za bolesti štitnjače i liječnika. Inicijator obilježavanja na svjetskoj razini je ”Thyroid Federation International”, krovna svjetska asocijacija Udruga za bolesti štitnjače, a čija je članica i Hrvatska udruga za bolesti štitnjače.

Ovom prilikom najavljena je i manifestacija „Korak po korak zajedno: Zagreb – Petrinja“. Manifestaciju također organizira Hrvatska udruga za bolesti štitnjače, a čija će predsjednica Verica Mešić hodati od Zagreba do Petrinje. Cilj je prikupiti sredstva za uređenje laboratorija i psihološku pomoć oboljelima od raka štitnjače u Petrinji, gdje je bolest nažalost u porastu. Verica Mešić prošle godine u listopadu 2022. hodala je od Zagreba do Samobora za sve oboljele od bolesti štitnjače, s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja bolesti.

Manifestaciju su podržali akademik Zvonko Kusić, dr. Ivan Oreški, dr. Roko Granić i dr. Božidar Perić.

Foto: Marko Uzelac

Više

Zanimljivosti

Tijekom noći loše spavate i neprestano se budite jer vas muči kašalj? Isprobali ste razne čajeve i sirupe, no ništa ne pomaže?

Duh i tijelo

Dobra je vijest da jogu možete vježbati i u udobnosti vlastitog doma.

Savjeti stručnjaka

Određene namirnice sadrže tzv. aktivatore metabolizma koji pospješuju izmjenu tvari te poboljšavaju prokrvljenost probavnih organa, čime doprinose svakodnevnom optimalnom radu probavnog sustava.

Zanimljivosti

Udruga Nismo same kao dio kampanje „Uzmi ih u ruke na vrijeme“ pokrenula je 17. humanitarnu akciju koja će biti organizirana i kao događaj...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.