Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Svijet žene, zagrebačka izložba koju trebate posjetiti

Dijana Čović rođena je Vukovarka, živi u Zagrebu, radi kao televizijska urednica, strast prema slikarstvu gaji od djetinjstva, samouka je slikarica, a talent je naslijedila od bake koja je bila skulptorica.

Simbolično na Dan žena, 8. ožujka, u Centru za kulturu Novi Zagreb u Galeriji Vladimira Bužančića, otvara se druga samostalna izložba umjetnice Dijane Čović „Didi – Svijet žene“. Ljubitelji umjetnosti će do 22. ožujka moći uživati u romantičnim, sjetnim, ranjivim, usamljenim, prekrasnim i krhkim, a u isto vrijeme snažnim i moćnim portretima. Tako univerzalnim jezikom umjetnosti Dijana intrigira, komentira, propitkuje, prezentira status žene 21. stoljeća.

„Žene su to koje su obilježile moj život, i zbog kojih sam takva kakva sam danas. Svaki od mojih portreta nose neku moju emociju, doživljaj, simboliku sve su one ja i ja sam sve one. Zato maloj Didi, kako su me zvali u djetinjstvu, koja se na putu djevojčice do žene puno puta gubila i nalazila, padala i ustajala i dizala iz pepela, a kojoj sam svakim danom sve bliža, poručujem – ne tuguj, ne brini se, ne strahuj, sve je kako treba biti“, kaže umjetnica koju svoje slike opisuje kao interpersonalne, vrlo osobne i emotivne, ali i angažirane, osobito po pitanju položaja žene u društvu.

Kroz umjetnost šalje snažnu poruku, bori se protiv rodnih stereotipa, ali i pronalazi vlastiti identitet i kako sama kaže, oslobađa se demona vlastite podsvijesti i uloga koje joj je konzervativno društvo nametnulo.

Uljem najčešće dočarava realizam ženskih portreta, a špatulama impasto tehnikom apstrakciju oblika i linija, pojačavajući ritmičnost slike. Osim ulja, slika akrilom, ponekad akvarelom u maniri apstraktnog realizma.

Dijana Čović

„Dijanine žene, njezine muze – supruge, ljubavnice, majke, kćeri, sestre, radnice, poduzetnice, umjetnice, znanstvenice…,  utjelovljuju temeljne ženske principe koji se kroz jasnu morfologiju iščitavaju u liku i temi njezine slike, akceptirajući brojne stereotipe, ulogu i značenje žene u društvu. Postajući tako osobni autoričin prezentator muško-ženskih odnosa, intimnih trenutaka, ženskih snova, osobno vizualno svjedočanstvo o poimanju žene u „muškome svijetu“. U svijetu u kojem je prezentacija žene replika postojećih društvenih stereotipa koje ženu nerijetko prikazuju kao estetski dodatak svakodnevnici. A Dijana kao da podilazi toj predodžbi, smještajući svoju ženu u intimni, pomalo budoarski svijet, u onaj satkan imaginarnim nadrealnim elementima, svijet neopterećujući i perceptibilno lagan“, kaže likovna kritičarka i kustosica Sanda Stanaćev Bajzek.

Picture frame mockup psd hanging in a retro living room

Dijana Čović rođena je Vukovarka, živi u Zagrebu, radi kao televizijska urednica, strast prema slikarstvu gaji od djetinjstva, samouka je slikarica, a talent je naslijedila od bake koja je bila skulptorica.

Fotografije Marijana Podgorelec

Više

Fashion report

Moderan dizajn kojega donose Jadran čarape donosi savršen izbor za svakoga

Putovanja

Red dobre zabave, odličnih specijaliteta na tanjuru i vrhunska wellness ponuda za većinu je ljudi idealan scenarij ulaska u Novu godinu, a baš to...

Darivanje

Ako osjećate da su vam hormoni u disbalansu, ne zanemarujte ih, nego – balansirajte ih!

Duh i tijelo

U Hrvatskoj 17,8% žena u dobi od 65 -74 godine izloženo nasilju, dakle prema zadnjem popisu nasilju je izloženo  44.500 žena.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.