Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Seks

Svjetski dan seksualnog zdravlja: zabava je veća uz zaštitu

Jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za sebe i svog potencijalnog partnera je prakticiranje preventivne zdravstvene zaštite.

Svjetski dan seksualnog zdravlja obilježava se 4. rujna, a LELO koristi ovaj dan kao podsjetnik na to kako je seksualno zdravlje također dio našeg općeg zdravlja. Iskoristite ovaj dan i dajte prioritet seksualnom zdravlju, educirajte se i usvojite sigurne prakse kako biste si osigurali ispunjen i zaštićen seksualni život.

Jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za sebe i svog potencijalnog partnera je prakticiranje preventivne zdravstvene zaštite. Prvo, trebate razumjeti što se podrazumijeva pod “seksualnim zdravljem”, koje dolazi u mnogim oblicima; samopouzdanje, zdravo tijelo, zadovoljavajući seks ili odnosi te mentalni sklad. To također podrazumijeva ugodan  i otvoren razgovor o svojoj seksualnoj povijesti sa svojim liječnikom. U konačnici, na vama je da odlučite što vam je bitno i koje su seksualne prakse u skladu s onim što smatrate ispravnim.

Preliminarni rezultati istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provedenog 2021./2022. na uzorku od 2352 učenika 3. razreda srednjih škola iz cijele Hrvatske, pokazuju da je njih 731 (32%) imalo neku vrstu spolnoga odnosa. 
Većina učenika je prvi spolni odnos imala u dobi od 15 do 16 godina. Od 731 spolno aktivnih učenika njih 138 (19 %) prilikom spolnog odnosa nije koristilo kondom kao zaštitu. 
Ovi podaci ukazuju na važnost javnozdravstvenog djelovanja u područuju očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja.
Otvoren razgovor o spolno prenosivim bolestima(SPB)

Mnogi se šale na račun spolno prenosivih bolesti, ali istina je da su one mnogo češće nego što mislimo. Većina SPI je asimptomatska – što znači da ih možete dobiti (i prenijeti), a da toga niste svjesni. Ako imate spolni odnos s novim partnerom, ako ne koristite kondome 100% vremena (uključujući oralni seks!), tada biste ipak trebali odraditi godišnje testiranje na SPB. Mnoge spolno prenosive bolesti mogu se proširiti i kontaktom kože na kožu, poput HPV-a, što može imati stvarne, dugoročne posljedice na vaše seksualno zdravlje i plodnost. Također je važno biti svjestan da možete imati i biti nositelj SPB bez obzira imate li simptome ili ne.

Potrudite se kako biste zaštitili sebe i svog partnera tako što ćete iskreno razgovarati o svom seksualnom životu s liječnikom; on će vam reći koliko često i koje testove trebate napraviti. Neliječena spolno prenosiva bolest može utjecati na sve aspekte vašeg dugoročnog zdravlja, stoga testiranje ne može škoditi.

Prakticirajte sigurnu masturbaciju i istražite svoje tijelo

Ljudi često kažu da nemaju vremena za masturbaciju, ali trebate pokušati pronaći vrijeme za sebe. Ako vam užitak nije na prvom mjestu, propuštate nešto divno, tako da ga stavite na svoj popis već danas. Kako bi vaš put do potpunog zadovoljstva bio lakši, preporučujemo da uzmete sa sobom LELO igračku po izboru. Isprobajte naš najnoviji dodatak SONA™ 2 Travel, koja kombinira moćne značajke, diskretan dizajn i kompaktnu veličinu, što ju čini ultimativnim soničnim masažerom klitorisa za one koji žele otkriti nove razine užitka i zadovoljstva tijekom putovanja. Također, ne zaboravite koristiti čiste ruke ili čiste seks igračke i izbjegavajte ih dijeliti s drugima kako biste spriječili infekciju.

Promicanje sigurnih seksualnih praksi

Osim apstinencije, kondomi su jedina zaštita od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti. Uz LELO HEX možete doživjeti neometan seks zahvaljujući protukliznoj unutrašnjosti kondoma, sigurnoj čvrstoći i maksimalnoj fleksibilnosti koji vas štite.

Heksagonalni uzorak HEX kondoma omogućuje tanji materijal i bolje prianjanje bez ugrožavanja izdržljivosti. Ako se na bilo koji način ošteti ili podere, šesterokutni uzorak će ga zadržati na mjestu kako bi se spriječilo daljnje trganje. Za žene postoje ženski kondomi, dijafragme – fleksibilni silikonski uređaji i cervikalne kapice – silikonske čašice sa spermicidom koje se mogu umetnuti u rodnicu. Nisu učinkoviti kao kondomi, ali su ipak opcija.

U sklopu javnozdravstvene kampanje „Znanje pobjeđuje – Imam li SPI?“ u razdoblju od 05. lipnja do 28. srpnja 2023. godine u svrhu podizanja svijesti i informiranja o spolnom i reproduktivnom zdravlju, zdravstveni djelatnici, stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo proveli su anonimno i besplatno (bez uputnice) 250 savjetovanja i 106 testiranja mladih koji smatraju da su bili u riziku od zaraze spolno prenosivom infekcijom uzrokovanom mikrobiološkim uzročnicima (klamidija, ureaplazma, mikoplazma, gonoreja i trihomonas).
Od ukupno testiranih zabilježen je 41 pozitivan nalaz od čega 3 na Chlamydia trachomatis, 3 na Mycoplasma genitalium, 1 na Neisseria gonorrhoeae, 23 na Ureaplasma parvum i 11 na Ureaplasma urealyticum, odnosno 38.7 % pozitivnih nalaza. Dobiveni podatci ukazuju na opravdanost testiranja koje pridonosi otkrivanju i liječenju spolno prenosivih bolesti, a time i očuvanju reproduktivnog zdravlja mlađe populacije.
Razbijanje stigmi i traženje podrške

Ovaj Svjetski dan seksualnog zdravlja također koristimo priliku naglasiti važnost razbijanja stigme o seksualnom zdravlju. U nekim se kulturama otvorena rasprava o seksualnom zdravlju i dalje smatra tabu temom, što otežava pristup informacijama i podršci. Promicanjem iskrenog dijaloga možemo stvoriti inkluzivnije i informiranije društvo.

Ako imate pitanja ili nedoumica o seksualnom zdravlju, nemojte se ustručavati potražiti podršku od zdravstvenih radnika, klinika za seksualno zdravlje ili savjetnika. Nije sramota tražiti pomoć, što može dovesti do zdravijeg i zadovoljnijeg seksualnog života.

Prakticiranjem sigurnog seksa, održavanjem otvorene komunikacije i traženjem pouzdanih informacija, možemo njegovati zdrave seksualne odnose i zaštititi sebe i svoje partnere od potencijalnih rizika. Iskoristimo Svjetski dan seksualnog zdravlja da damo prednost seksualnom zdravlju, razbijemo stigmu i promoviramo svijet u kojem svatko može uživati ​​u sigurnim i ekstatičnim seksualnim iskustvima. Vrijeme je da iskoračite i preuzmete kontrolu nad svojim zdravljem. Uostalom, svi želimo nastaviti dug, uspješan i seksom ispunjen život.

Više

Seks

Izgled, težina, spretnost... puno je toga što se partneru mota po glavi.

Zanimljivosti

S vremena na vrijeme otkrijete seks igračku koja je toliko savršeno u skladu s vama da se pitate zna li što želite i prije...

Seks

Dame, ako niste raspoložene za seks vikendom, možete odahnuti.

Suncokreti na oblacima

Iako zazirem od aplikacija za upoznavanje, jer sam čula svakakve priče prijatelja koji su redovito tamo, i sama sam ponekad posegnula za istim, jer...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.