Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti i preporuke

Tajna ljepote skrivena u vječnom ulju

Smilje u svom sastavu sadrži ljekovite italodione, regenerirajuće neterpenske di-ketone, monoterpenske alkohole, monoterpene, estere, eterična ulja, gorke tvari, bioflavonoid i arzanol.

Prema Homerovoj Odiseji, heroj Odisej doživio je brodolom na otoku i upoznao božanstveno lijepu Nausikaju. Tajna njene ljepote bilja je u vječnom ulju, od cvijeta koji nikada ne vene, čak ni kad se ubere.

Prema mitovima, i grčki bog Apolon na ulazu u Delfe nosio je tijaru od posebnog bilja da podsjeti svijet na svoju besmrtnost. Iako su to samo legende, poznato je da postoji cvijeće koje ne vene, čak ni kada se ubere. Riječ je o smilju, lat. Helichrysum italicum, našoj domaćoj biljci koja raste u mediteranskim krajevima, na sunčanim kamenjarima. Raste do visine od 60 cm, ima uske listiće i žute cvjetove. Tradicionalno se upotrebljava za tretiranje astme, migrene, jetrenih tegoba i kožnih oboljenja.

www.aromavita-institut.com

No ono po čemu je najpoznatije i zbog čega je danas i ugroženo je njegovo djelovanje protiv starenja kože. Velika potražnja kozmetičke industrije, te nesavjesni berači, zbog kojih je na pojedinim područjima njegova berba postala zabranjena, najveći su problem opstanku ove biljke.

Zakon o zaštiti prirode smilje tretira kao zaštićenu biljnu vrstu koju je potrebno sačuvati i zato je potrebno za njegovo branje ishoditi dozvolu i poštovati uvjete pod kojima se smije brati. Zato, ako planirate brati smilje, uvijek berite 2/3 pojedinog grma, uz pomoć noža ili škara. Korijen uvijek ostavite sačuvan, ne čupajte ga s ostatkom biljke. Imajte na umu da ćete ga vjerojatno brati i ubuduće, stoga ne pretjerujte s količinama tijekom branja.

Ako živite u toplijim krajevima, smilje lako možete i uzgojiti kod kuće uz pomoć presadnica i tako doprinijeti očuvanju ovog vrijednog i korisnog narodnog lijeka.

 

francuskinje

Brojne dobrobiti smilja

Kozmetička industrija najveći je potraživač skupocjenog ulja smilja kojemu se pripisuju gotovo čudesna svojstva zacjeljivanja kože. Svake godine smilje se bere u ogromnim količinama jer je za jednu litru ulja potrebna čak tona svježeg cvijeta.

Smilje u svom sastavu sadrži ljekovite italodione, regenerirajuće neterpenske di-ketone, monoterpenske alkohole, monoterpene, estere, eterična ulja, gorke tvari, bioflavonoid i arzanol. Ima rijedak kemijski profil koji uključuje snažne protuupalne spojeve alfa, beta i gama kurkumen te neril acetat koji opušta mišiće i djeluje protiv grčeva.

Iako je smilje pogodno za korištenje kod mnogih bolesti, najpopularnije je u upotrebi protiv bora, mrlja i drugih znakova starenja. Dokazala je to i jedna francuska kozmetička kuća koja je patentirala svoje proizvode sa smiljem. U njihovim istraživanjima ova biljka je smanjila dubinu bora za 19 %, ukupan broj bora za 14 % i naboranost kože za 38%. Također je ustanovljeno da ulje smilja ima nevjerojatan antioksidativni potencijal, te snažna zaštitna svojstva koja najviše duguje neril acetatu.

Zaštitna uloga smilja na kožu:

  1. snažno djeluje protiv slobodnih radikala
  2. značajno utječe na proizvodnju kolagena
  3. potiče promjene u tkivu
  4. poboljšava mikrocirkulaciju, a time i detoksikaciju kože
  5. antiseptički i pročišćavajuće djeluje na kožu

Da smilje zaista umanjuje bore i uklanja mrlje i druge nepravilnosti na koži, potvrđuju mnoge recenzije korisnika na internetu, čak i kod žena u zrelijoj dobi. Poseban naglasak je i na blistavosti koju pruža koži.

Izvor: alternativazavas.com

Ne propustite

Darivanje

Izuzetna vodica sastoji se od hijaluronske kiseline 100 % prirodnog podrijetla i mikročestica ulja šipka koje zadržavaju vodu u koži zbog čega je koža zategnuta 24 sata.

Beauty report

Najizvođeniji svjetski tretmani regenerativne medicine, kozmetologije i estetike od sada se mogu raditi i u Zagrebu, točnije BeYoutik Baru.

Beauty report

ISDIN, najbrže rastući brand dermo kozmetike u europskim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, te vodeći brand na području fotozaštite, sinoć je na ekskluzivnom partyju predstavio...

Dobar posao

Najveća industrija današnjice, influencer industrija, procvjetala je tijekom zadnjih 20 godina, preoblikujući način na koji se informacije plasiraju i stvaraju.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.