Tajne kreativnosti koje možemo naučiti od djece

Dok smo bili djeca, prštili smo od kreativnosti, no zašto je gubimo dok odrastamo? Malo po malo, dan po dan, zaboravljamo tajne kreativnosti koje smo znali u ranim danima. Fokusiramo se više na ono što bi “trebali” i “morali”, i tako gubimo inspiraciju; pratimo to-do liste, idemo na posao, odrađujemo rutinski druženja, i vodimo kućanstvo.

Takvo stanje nas odvlači od nekih divnih navika koje smo imali prije adolescencije. Međutim, upravo dječji pogled nam povećava kreativnost i vraća užitak i razigranost u rad.

Stoga, koje tajne kreativnosti možemo naučiti od djece? Ubacite sljedeće tri navike u svoj život:

1. Nikad nemojte uzimati stvari zdravo za gotovo

Djeca na sve gledaju kao na nešto novo, bilo da je riječ o najjednostavnijim predmetima, ili složenim situacijama. Prirodno su znatiželjna, i zanima ih sve – njihova plastična lopatica, ali i kompleksnije strukture, kao što su televizori ili bicikli. Zbog toga djeca stalno postavljaju pitanja, i traže znanje.

Odrasli ljudi puno stvari uzimaju zdravo za gotovo, i ne postavljaju toliko pitanja na dnevnoj bazi. Ako se vodimo primjerom djeteta, dobit ćemo novi uvid u “uobičajeno” i “rutinu”, i pritom pronaći svježa rješenja za dosadne obaveze.

2. Tajne kreativnosti: Sve odradite uz osmijeh

Kreativnost kod djece izaziva sreću – kad stvaraju, oni to čine radosno, jer su sretni što se mogu izraziti kreativno. To je svojevrsna petlja kreativnost. Što više stvaramo, to ćemo biti sretniji, a kad smo sretni možemo biti sve kreativniji. Ne kreativne aktivnosti ne pružaju nam nikakve pozitivne emocije, i zbog njih gubimo motivaciju.

Kako bi ponovo osnažili kreativnost, možemo stvoriti mini projekte koji će nam pružiti osjećaj sreće kad ih dovršimo. Ta pozitivnost će postati osnova sljedećih projekata.

3. Odreknite se perfekcionizma

Djeca nemaju prevelika očekivanja što se tiče kreativnosti. Ne očekuju da moraju osigurati najbolje uvijete kako bi ostvarili ideju. Oni jednostavno počnu stvarati. Nadalje, ne stavljaju si prepreke pred rad, kao na primjer: “Ako nije savršeno, nije vrijedno truda.” Oni svoje ideje (crtež, pjesmicu, glineni kip) ostvaruju uz osjećaj postignuća i zadovoljstva (tj. uz pozitivne emocije), a osim toga stječu iskustvo koje im poboljšava vještine.

Vi možete učiniti isto: počnite raditi bez da perfekcionistički gledate na projekt, i bez da se stalno kritizirate. Rezultati će vas iznenaditi, kao i ushit koji dolazi kod postignuća.

Koliko vam je vremena potrebno da iskoristite ove tajne kreativnosti u vašem životu? Dovoljno je samo da budete iskreni sebi, i da ova tri savjeta polako ubacujete u naviku. Budite razigrani, i brzo ćete uspjeti.

(prilagođeno s bloga pickthebrain)