Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

Tetovaža, imunitet i rak

Istraživanje provedeno u SAD sugerira kako osobe s većim brojem tetovaža imaju snažniju reakciju imunološkog sustava organizma nakon izloženosti infekcijama, prenose strani mediji.

Istraživanje provedeno u SAD sugerira kako osobe s većim brojem tetovaža imaju snažniju reakciju imunološkog sustava organizma nakon izloženosti infekcijama, prenose strani mediji.

Znanstvenici s University of Alabama su objavili kako samo jedna tetovaža može, barem privremeno, oslabiti funkciju imunološkog sustava, dok veći broj tetovaža ima suprotan učinak. Rezultati o kojima piše American Journal of Human Biology su prikupljeni od 29 osoba u dobi od 18 do 47 godina.

Funkcija imunološkog sustava ispitanika je praćena mjerenjem prisutnosti imunoglobulina A i kortizola. Po riječima znanstvenika, dobivene rezultate je moguće objasniti hipotezom po kojoj tetoviranje na ukupnu funkciju imunološkog sustava djeluje poput svojevrsnog cjepiva.

drama naslovnica

S druge strane, izvještaji pokazuju ozbiljan razlog za brigu koji proizlazi iz kompozicije tinti koje se koriste prilikom tetoviranja. Riječ je uglavnom o jeftinim bojama iz Kine koje sadrže brojne toksine, a provuku se na tržište jer ne postoje jednako snažne institucije koje bi ih testirale, kao što postoje za hranu ili lijekove. Tetovaže mogu uzrokovati rak i mutacije, a znanstvenici kažu da je jedna boja potencijalno više toksična od ostalih. Istraživanje koje provodi Europska kemijska agencija (ECHA) ispituje mogući rizik koji prati tetoviranje. Najviše zabrinutosti stvaraju alergijske reakcije koje nastaju kao posljedice supstanci u tinti i mogućih kancerogenih, mutagenih ili reproduktivno toksičnih efekata.

Tinte trenutno nisu regulirane u EU, a ako se pronađu bilo kakve kemikalije koje su štetne onoliko koliko se misli, bit će zabranjene.

Par napomena, crvena tinta je dokazano vezana za dermatitis, oticanje i bol, zbog toga što sadrži živin sulfid. Uz to, i plava, zelena i ljubičasta tinta mogu često izazvati granulome, male brazde na koži.

Iz National Health Service u Londonu upozoravaju i na opasnost crne kane. Autentična kana je narančaste boje, dok crna sadrži kemijske boje koje su toliko toksične da su zakonom zabranjene za korištenje na koži.

Ako vidite da netko nudi usluge tetoviranja crnom kanom, nemojte biti u iskušenju te se privremeno istetovirati. Ovakva boja kane vas može doživotno ostaviti u ožiljcima i dovesti u životnu opasnost zbog moguće alergijske reakcije“, kažu is NHS-a.

Izvor: bljesak.info

Više

Seks

Ako ste u životu imali seksualni odnos i sad ga više nemate, onda ste podložniji razočarenju i padu u depresiju, od osoba koje ga...

Zdravstveni karton

7 savjeta kako pripremiti tijelo za borbu protiv prehlada.

Zdravstveni karton

Infekcije otporne na antibiotike godišnje širom svijeta odnesu oko 700.000 života. Helicobacter pylori  je jedna od njih. Imate li neke od ovih simptoma: gastritis,...

Duh i tijelo

Donosimo 10 savjeta koji pomažu u borbi protiv zimskih bolesti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.