Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

She Book Club

Thich Nhat Hank: Posao

Posao je praktični priručnik za one koji žele zadržati zdrav razum i smirenost na poslu. Volim ljepotu jednostavnosti njegovog učenja i jasnoću koju donosi mojem umu.

Lutajući knjižarom u potrazi za nekim opuštajućim štivom pažnju mi je privukao ovaj naslov. Naime, često obavljamo poput robota svakodnevne obaveze, ne razmišljajući o njima, ali niti o sadašnjem trenutku u kojem se nalazimo. Zapravo, mahnitamo kroz život, kao da stalno trčimo maraton u kojem moramo pobijediti.

Je li to doista svrha života?

Obaviti na vrijeme sve zadane „obavezne likove“ koji nam se nalaze na popisu ili biti sada i ovdje i s punom pažnjom doživjeti ovaj trenutak, za kojeg nećemo više imati drugu priliku? Kako to napraviti kad nam život nalikuje na divlju bujicu neke prekrasne rijeke, koja nas nosi i na koju možemo vrlo malo utjecati. No, je li to baš tako? Uvijek, ali baš uvijek imamo mogućnost izbora i prave odluke – pritom mislim prave odluke za nas.

Otvarajući prve stranice ove knjige pomislila sam da je ovo još jedna od onih SelfHelp knjižica s uobičajenim frazama, no prevarila sam se. Kad bih ju trebala opisati u jednoj riječi bila bi to mudrost. Zahvalna sam što mi je privukla pažnju.

Thich Nhat Hanh poznati je i ugledan zen budist i jedan od najpoznatijih duhovnih učitelja na svijetu. Prihvatio je na prvi pogled nemogući zadatak – prilagoditi drevne budističke prakse modernom poslovnom životu. Skrenuo nam je pažnju na neke od osobina koje smo skloni zaboraviti – pravilno disanje, suosjećanje, pažljivo slušanje, automatsko obavljanje zadataka. Puno je lakše raditi ako pokušate pronaći veselje u svakom dijelu dana, pa radilo se o poslovnom segmentu ili jednostavnom, svakodnevnom četkanju zuba.

Teško je tražiti pomoć?

Interesantan je podatak koliko nam je teško tražiti pomoć, jer ponekad, zbog velike buke koja nas okružuje, ne znamo slušati. Iznimno je važno imati „sretno“ radno okruženje pa autor dodaje i pisani obrazac koji može pomoći zaposlenicima da dođu do ovog cilja.

U posljednjem odlomku knjige nalazi se jako praktičan dio s 30 načina kako smanjiti stres na poslu, a neka od njih i sama pokušavam usvojiti: Naime postali smo ovisnici o mobitelima, štogod radili djelićem oka pažljivo motrimo ekran i zapravo stalno smo napeti jer očekujemo neku poruku ili mail, što nas u konačnici čini živčanima i napetima. Stoga mi se savjet da ugasim mobitel dok vozim na posao ili tijekom pauze na poslu jako svidio. Neće ga biti jednostavno primijeniti, jer ta silna popularnost mobilnih uređaja u nama kreira sliku da smo nezamjenjivi i da će se čuda dogoditi ako ne budemo uvijek, ali uvijek dostupni. Još jedan od jako korisnih savjeta je vježba da u isto vrijeme ne govorimo, hodamo i jedemo. Pokušajte raditi jedno po jedno. Često niste niti svjesni svog društva, prijatelja niti okoline jer buljite u mobitel. Tada niste niti ugodno društvo i nemojte se čuditi ako vas ljudi počnu izbjegavati.

Vrlina koja je iznimna u današnjem kaotičnom načinu življenja je aktivno slušanje, koje autor naziva dubokim slušanjem. Pokušajte i čut ćete toliko toga interesantnog i korisnog, a usput ćete razvijati vlastitu zahvalnost.
Mnogi od nas plivaju više ili manje uspješno kroz život, vrlo malo ili skoro nimalo ne doživljavajući trenutak u kojem se nalaze, no kasnije se žale da nemaju vremena, prilika…

Možda vam se neke ideje učine čudnima ili nemogućima za izvesti, kao što je meditacija i istezanje na poslu, no budite upravo vi ona „kapljica“ koja će istkati svojom inicijativom prekrasan slap mira i dobrog osjećaja.

Ovu knjigu mogli bismo nazvati svojevrsnim priručnikom, jer u njoj možete pronaći vrlo korisne savjete kako se riješiti negativnih emocija i sukoba na poslu. Omiljena riječ autora je „Mindfulness“ odnosno svjesnost. Nju je važno prakticirati u svakom trenutku i u svemu što radimo. Ponekad će to biti radosni trenutci, no isto tako važno je osvijestiti i ljutnju i ostale negativne emocije koje će, doživimo li ih na ovaj način, postići svoju transformaciju i omogućiti nam svojevrstan duhovni rast.

Zgodan je primjer uspješnog poslovnog čovjeka koji prakticira svjesno hodanje između zahtjevnih sastanaka. U kombinaciji s dubokim disanjem uspijeva umiriti svoj um i zapravo se pripremiti za sljedeći sastanak koji je obično, upravo zbog njegove potpune prisutnosti u trenutku puno bolji od svih onih ranije kad je samo projurio kroz njih.

Toplo preporučujem ovu sjajnu knjižicu, nakladničke kuće Planetopije, koja će vas, poput brižnog prijatelja, provesti kroz mnoge trenutke na novi način i pokazati kako aktivirati svoju svjesnost na najjače i sretno kročiti kroz ovu jedinstvenu avanturu koju zovemo život.

Autorica: Hana Klain
savjetnica za odnose s javnošću / PR consultant

Više

Dobar posao

Premium program Outonomi započinje 31. ožujka kick off retreatom u San Canzianu u Istri, a nakon toga slijedi 2,5-mjesečni online program.

Duh i tijelo

Ako ste i vi među onima koji i nakon što završe s poslom osjećaju napetost, razdražljivi su ili se pak mentalno nikako ne mogu...

Top menadžerica

Vidimo blagi porast zapošljavanja žena na višim i odgovornijim funkcija kao i porast internih rotacija koje su stvorile dodatnu priliku za napredovanje.

Dobar posao

Bez obzira koji razlog bio za vaš manjak motivacije, možete ga nadići.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.