Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Fotografija Martina Šiljeg

Dobar posao

Tina Ključe Mihaljević: Prvo sam majka dvoje djece, a potom sve ostalo…

Jesen je toliko kitnjasta i osebujna da se jedino možete prilagoditi njenoj paleti. Sve mimo tog doživljavam kao narušavanje sklada.

Kada samo Tinu zamolili da nam se predstavi, samo je rekla: “Prvo, majka dvoje djece. Drugo, pjesnikinja s dvije izdane zbirke, pa onda teolog po struci.”

Tina, otkud teolog u izradi nakita?

Izrada nakita sama po sebi nikad mi nije bila strana. Dolazim iz obitelji umjetnika pa bi zapravo bilo čudno to da ništa ne stvaram. Još sam kao klinka s majkom, valjala glinene kuglice, bojala ih, nizala na komade kože i tjerala rodbinu da ih nosi, bez obzira koliko nezgrapne bile. Koju godinu kasnije poigrala sam se s perlama, no i to je kratko trajalo. Nakit od tkanine oborio je sve rekorde. U početku je bio čista terapija, kao odgovor na životne nedaće, a danas pak poveći dio mog života. Već pune četiri godine dizajniram kolajne i presretna sam što još uvijek ima prostora za inovacije i neke nikad viđene dizajne.

Samouka sam, u pravom smislu riječi. Iza mene ne stoji ni jedan pogledan tutorijal ni tome slično. Do ovog gdje sad jesam stigla sam sama, o čemu definitivno svjedoče moji prvi radovi od kojih bi neke tako rado zaboravila. Krenula sam od običnih pamučnih traka koje sad već krotim na desetak različitih načina, i došla do kože, svile, satena, muslina… i tako u krug.

tina 2

A zašto nakit od tkanine?

Kod izrade ovog specifičnog nakita najviše me ispunjava to što od samog početka stvaram. Nema gotovih komponenti, nema sputavanja. Samo ja i komad tkanine. Rezanje, istezanje, pletenje, kombiniranje, šivanje i gotovo. Ovo možda na prvu zvuči tako jednostavno, ali u suštini i nije. Moglo bi biti i vrlo lako bi moglo prerasti u zanat, ali ja se još uvijek nekako odupirem tome. Želim da moje kolajne i dalje jednim svojim dijelom budu ‘mala umjetnička djela’ koja će uvijek imati priliku biti dijelom nečijeg stila, a ne mode.

Ono što nakit od tkanine čini bitno drukčijim od ostalih tipova nakita, osim same tkanine kao medija, je način nošenja. Bez obzira o kojem tipu ogrlice je riječ, uvijek ostavim dovoljno prostora da se i osoba koja taj nakit nosi izrazi. I to me čini sretnom.

Naglašavate da ste prije svega majka. “Pati” li obitelj? Pratite li modu ili trendove?

Noćna sam ptica, a k tome i volim ‘od komada’ posao privesti kraju, pa čak i kad su u pitanju ogrlice iz Glam kolekcije koje znam raditi i po 5-6 sati bez prestanka. Utoliko je rad kod kuće prednost. S druge strane pak, obitelj je naviknuta da sam im na raspolaganju, pa često moram odložiti iglu i konac, čak i onda kad mi nije zgodno ili ne bi htjela. Igla je tim slijedom, kod nas, uz daljinski, postala najprozivanijim predmetom u kući – vječito je tražim.

Ne pratim modu ni trendove. Stvaram po vlastitom nahođenju i po vlastitoj potrebi slažem boje. Prilagođavam se samo godišnjim dobima i vremenskim prilikama. U tome leži moja najveća inspiracija. Po meni ljeto i zima dozvoljavaju najviše intervencija, a proljeće i jesen traže prilagodbu. Posebno jesen. Jesen je toliko kitnjasta i osebujna da se jedino možete prilagoditi njenoj paleti. Sve mimo tog doživljavam kao narušavanje sklada. U tom smjeru razvila se i moja jesenja kolekcija FALL in LOVE koja je kroz fotoobjektiv moje dugogodišnja suradnice i prijateljice Martina Šiljeg zaokružena u jednu divnu jesenju priču.

Tina1

A planovi ?

Ne planiram. Život me naučio da u tom leži sreća. Naravno da u svemu treba postojati neka misao vodilja, ali ja za sad želim samo stvarati, uživati i stvarati, bez nekih petogodišnjih planova i špekulacija o tome što bi me gdje, točnije gdje bi me što trebalo dovesti. Tako ostavljam sebi prostora biti sretna i zadovoljna i radovati se svakom koraku naprijed kao nekom neviđenom uspjehu.

PA200045

[box style=”0″]

OSVOJITE OGRLICU

Ako želiš nositi ovu ogrlicu:

  1. pošalji mail naslova OGRLICA na [email protected]
  2. ubaci svoje kontakt podatke
  3. prijavi se na naš newsletter, ako još nisi

Prijave primamo do 28. listopada, točno u podne.

Sretno svima!

Fotografirala: Martina Šiljeg
Model: Monika Karamatić
Dobitnica: Anita Nasteski

[/box]

 

Ne propustite

Moj dom

Sigurno u ormaru čuvate neku od najdražih haljina koju tako dugo imate, a jedna je od rijetkih koja vam još nije dosadila.

Moj dom

Znate li da ljekoviti napitak ublažava akne?

Fashion report

Hrvatski brend Mashna ima novu cvjetnu kolekciju, ogrlice i ukrase za kosu bez kojih nećete moći zamisliti ljeto.

Fashion report

Šaljive figure koje golicaju maštu

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.