Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
cijepljenje protiv hpv-a
cijepljenje protiv hpv-a

Istaknuto

Tko se ne bi cijepio protiv raka!?

O važnosti cjepiva protiv HPV-a govorili su brojni stručnjaci na panelu «Tko se ne bi cijepio protiv raka?» te su zaključili kako je cijepljene prvi korak u suzbijanju raka vrata maternice, ali i drugih bolesti povezanih s ovim virusom.

Grad Zagreb ove godine obilježava deset godina provođenja programa cijepljenja protiv raka vrata maternice i HPV-a koji se provodi zahvaljujući Gradskom uredu za zdravstvo, Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport, Povjerenstvu za prevenciju infekcije HPV-om i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo «Dr. Andrija Štampar».

Rak vrata maternice je jedini rak za koji postoji cjepivo koje u velikoj mjeri umanjuje vjerojatnost obolijevanja. Cijepljenje protiv infekcije koja uzrokuje rak danas je besplatno i nalazi se u redovitom godišnjem programu cijepljenja za dječake i djevojčice  osmih razreda osnovne škole. Od 2007. godine, kada je program započeo u Gradu Zagrebu, pa do danas cijepljeno je 4.495 djevojčica i dječaka prema rezultatima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo «Dr. Andrija Štampar».

Infekcija humanim papilama virusom je najproširenija virusna spolno prenosiva infekcija. Petnaest visokorizičnih genotipova HPV (najvažniji su genotipovi HPV-16 i HPV-18) odgovorno je za nastanak više od 99 % raka vrata maternice, više od 80 % raka anusa, više od 60 % raka penisa, rodnice i ženskog vanjskog spolovila te za približno 20 % raka u usnoj šupljini. U Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice obolijeva oko 370 žena, a svake godine od karcinoma vrata maternice umre više od 100 žena, što bi značilo da svaki 4 dan jedna žena u Hrvatskoj umre zbog raka vrata maternice.

Cijepljenje je neobavezno, stoga veliki broj roditelja i djece odustaje od cijepljenja zbog straha i brojnih predrasuda. Upravo iz navedenog razloga edukacija o važnosti prevencije je iznimno važna, a na tu temu se raspravljali i brojni stručnjaci  na panelu «Tko se ne bi cijepio protiv raka?».

Sudionici panela

«Deveterovalentno cjepivo ima 7 genotipova koji su odgovorni za 99 % slučajeva raka vrata maternice. S cjepivom protiv HPV-a približavamo se tome da se ova bolest iskorijeni. Najčešće nuspojave su one na mjestu uboda dok su ostale nuspojave vrlo rijetke. Smatram da je cijepljenje protiv HPV-a odgovorno ponašanje pa sam stoga i kao roditelj odlučio cijepiti i svoju djecu te ih zaštiti od kasnijih mogućih obolijevanja.», istaknuo je prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić, specijalist ginekologije i opstetricije, Klinika za ženske bolesti, KBC Zagreb i Medicinski fakultete Sveučilišta u Zagrebu.

Na panelu se govorilo i o važnosti cijepljenja oba spola – «HPV je bolest oba spola i zbog toga samo cjepivo ne smije biti usmjereno na spol. Muškarci su također prenositelji bolesti, prenositelji i zaraženi mogu biti i žene i muškarci. Ovdje mora biti jednakosti i šansa mora biti pružena svima.«, naglasio je prof. dr. sc. Mihael Skerlev, spec. dermatovenerologije, Klinika za dermatovenerologiju KBC – Zagreb i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om.

Rezultati dosadašnjeg odaziva na cijepljenje nisu zadovoljavajući, stoga se na panelu apeliralo i na važnost edukacije roditelja – «Školski radnici su saveznici u edukaciji djece i roditelja. Škole trebaju raditi na tome da cijepljenje prikažu roditeljima na objektivan način te zajedno sa zdravstvenim radnicima pruže roditeljima odgovore na brojna pitanja. Ovdje nema mjesta strahu, sve je potkrijepljeno činjenicama. Cilj je zaštititi djevojčice i dječake, žene i muškarce od raka.», naglasila je prof. dr. sc. Marina Kuzman, prof. v. š., dr. med., Služba za školsku i adolescentnu medicinu, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Više

Duh i tijelo

Jedna od najvažnijih funkcija sunca je njegova sposobnost poticanja stvaranja vitamina D u organizmu.

Savjeti stručnjaka

Hrvatska liga protiv raka nastavlja s partnerima svoje neumorne preventivno-edukativne aktivnosti!

Savjeti stručnjaka

Origano, ili mravinac je samonikla mediteranska biljka koja slovi kao jedna od najljekovitijih biljaka svijeta.

Zdravstveni karton

Podaci pokazuju da čak 80% onkoloških pacijenata ima neželjene nuspojave na koži, te da se 30% njih, nažalost, odlučuje za prekid onkološkog liječenja uslijed...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.