Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Anja može sve

Tonka i Dora: Uživajte u malim stvarima jer ih zaista ima puno

Dora Lovrić i Antonia Rajčić, dvije su djevojke, osobe s invaliditetom, koje dijele svoju ljubav prema pisanju te su zajedno otvorile Instagram profil kako bi tu ljubav prenijele i na druge.

U mnoštvu profila na društvenim mrežama, pronašli smo jedan koji nam je zapeo za oko. Dora Lovrić i Antonia Rajčić, dvije su djevojke, osobe s invaliditetom, koje dijele svoju ljubav prema pisanju te su zajedno otvorile Instagram profil kako bi tu ljubav prenijele i na druge.

Obje djevojke su iz Splita, 23-godišnja Antonia je pisac i novinarka. Napisala knjigu o njezinom najdražem bendu, One Direction, pod nazivom „My honest and crazy book“, a ujedno piše stripove i pjesme. Dora, njezina 19-godišnja prijateljica trenira boćanje u klubu osoba s invaliditetom u Splitu, a uvelike joj pomaže asistent, njezin otac.

Njihovo prijateljstvo seže od prije nekoliko godina kada su se upoznale u školi Slava Raškaj. Antonia nam priča kako je Dora vrlo brzo postala njezino najdraže biće, a osim obitelji i ona joj daje snagu. „Kada sam ušla u razred odmah sam primijetila posebnu djevojku. Nismo komunicirale jer ona ne može govoriti, ali kada sam došla kući, odmah sam joj poslala poruku i tako je započelo naše prijateljstvo“, kaže nam Antonia.

 

Instagram profil su otvorile iz šale, (sretan prvi rođendan!) međutim, vrlo brzo su dobile stotine pratitelja, a trenutno ih broje preko tri tisuće. Ostvarile su i neke suradnje te ističu koliko su sretne jer dobivaju toliko pozitivnih komentara i podršku.

Iako su rođene s invaliditetom, i dalje su vesele i pozitivne. Kažu da su takve zbog obitelji te da ih invaliditet ne sprječava u ničemu što rade. Uživaju dok pišu, to ih opušta, a puno se i educiraju. „Tonka i ja smo 100%-tne osobe s invaliditetom. Ne možemo samostalno sjediti, hodati. Ja se koristim otežano samo s lijevom rukom, a Tonka samo s jednim prstom i još ne govori. Potpuno smo ovisne o tuđoj pomoći, ali to nas ne sprječava da živimo punim plućima i budemo sretne“, kaže Dora.

 

Nažalost, invaliditet mora postaviti neka ograničenja pa nam tako djevojke otvaraju svoje srce i govore što ipak ne mogu ostvariti. Antonia želi pjevati, a Dora letjeti padobranom koji vuče gliser.

Unatoč životnim prilikama koje su ih snašle i dalje izlaze s prijateljima, treniraju, sudjeluju u radu udruga, no ističu kako se generalno po pitanju osoba s invaliditetom treba promijeniti apsolutno sve – od posla, infrastrukture, boljih prava i zakona i sl.

Za kraj, ljudima koji čitaju njihovu priču poručuju: „Budite ono što jeste jer je to naša ljepota. Uživajte u malim stvarima jer ih zaista ima puno“.

Pročitajte još

Zanimljivosti

Slaven Škrobot je nedavno pokrenuo humanitarnu akciju “Slavenovih tisuću kilometara u kolicima za osmijehe na licima”, kojom želi prikupiti sredstva za bicikle za osobe s...

Anja može sve

Što se više bližim 30-tom rođendanu to sve više razmišljam što sam sve napravila i prošla u posljednjih deset godina

Anja može sve

Opet čitamo o diskriminaciji djeteta s teškoćama u razvoju, pokušaju micanja iz škole, ne dopuštajući djetetu da pohađa redovnu školu i nastavu usprkos svim...

Anja može sve

Inspiracija. Što prvo pomislite kada to čujete? Je li vama netko ikada rekao da ste inspirativni?

Advertisement