Top 5 ideja za bijeg u prirodu i aktivan odmor

Boravak u prirodi, van gužve i svakodnevne rutine? Kako vam to zvuči? Primamljivo. Pitali smo mladu ekipu RURAL ESCAPE TOURSa da nam predloži neke destinacije

Planinarenje za laike na Moslavačkoj gori

Provedite jednostavan dan u Moslavini. Mikroregiji udaljenoj svega sat i pol vožnje od grada Zagreba, poznatoj po bogatom ruralnom području, autohtonoj sorti vina Škrlet, uzgoju pčelarstva, ali i pregršt domaćih proizvoda te posebno poznatoj po misterioznim šumama na Moslavačkoj gori.

Jednodnevni izlet Planinarenje za laike privlači sve više osoba koje jedva čekaju izaći iz svoje komfor zone i uputiti se u malo mjesto Podgarić odakle započinje 4-satna avantura pješačenja.

Izlet je namijenjen svima koji imaju želju prošetati prirodom, ali se osjećaju nesigurno zbog nepoznavanja terena. Zato je ovo idealna prilika da uz pratnju lokalnog vodiča upoznate šumsku prirodu Moslavačke gore, ali i saznate osnove planinarenja.

Pješačite srednje zahtjevnom stazom svega 10 km, a uz uživanje u opuštajućoj svježini zelenila posjetit ćete i jednu od najstarijih srednjovjekovnih utvrda u središnjoj Hrvatskoj – Garić grad.
Druženje počinje uz jutarnju zakusku, a nakon planinarenja očekujte dobro zasluženi tradicionalni ručak.

Planinarenje za laike na Bilogori

Potaknite sebe i svoje prijatelje na aktivan odmor i boravak u prirodi. Još jedna zanimljiva destinacija, nedaleko od Zagreba, čeka Vas za šetnju kroz pitome Bilogorske šume.

Skriveno mjesto Mala Dapčevica ima svega 5 kuća, no svoje bogatstvo šumskih puteva i staza nesebično dijeli sa svima nama.

Sastajanje planinara „laika“ je u jutarnjim satima uz druženje i kavu, čaj, kiflice te domaću rakiju. Uz lokalnom vodiča, uputite se na lagano planinarenje čarobnim bilogorskim šumskim putevima i stazama. Naučite o osnovama planinarenja, ali i o mističnim bićima. U trajanju od otprilike 3 sata, prolazimo stazom Vilinskog puta, hladimo se u šumi Smrečak, planinarimo kroz šumu Gubaljevicu, a prelaskom preko izvora i potoka ulazimo u područje Vinogradine gdje možemo vidjeti tradicionalnu lokalnu arhitekturu poput kuće građene od blata.

Nakon 8 km, domaćini Vas čekaju s vrućim ručkom, a na Vama je da se opustite i uživate u nepreglednim pogledima na pitome brežuljke Bilogore.

eBike IZAZOV na Moslavačkoj gori

Upoznaj Moslavačku goru na drugačiji način!

Vožnja biciklom je dječja igra kojom se ne želimo prestati baviti. No neki tereni nam doista teško padaju, posebno ako nismo u značajnoj fizičkoj formi.

cof

Vožnja električnim biciklom i to na Moslavačkoj gori omogućuje istinski gušt bicikliranja za sve nas.  Ovaj izlet omogućuje idealnu priliku za brdski biciklizam, prolazak kroz pitoreskna ruralna mjesta, dolazak do skrivenih srednjovjekovnih utvrda, samostana, crkvi, koje Vas na posljetku vode do pogleda na cijelu Moslavinu i najviši vrh svega 489 m n/v.

Kao i kod prijašnje navedenih aktivnosti, ni ovdje ne nedostaje jutarnje upoznavanje uz doručak kao i nagradni ručak poslije 35 km vožnje po Moslavini.

Piknik dan u Lici

Uživanje u čarima ličke prirode je nadomak ruke. Uz organizirani prijevoz, krajobrazna vrijednost i lički zrak su samo dva sata vožnje od Zagreba. Pripremite dekicu, boce s vodom, piknik obroke i prepustite se bijegu u prirodu.
Uz lokalnog vodiča, počinjemo pješačiti do spilje zvane Samograd. Na relativno malom prostoru Pećinskog parka evidentirano je devet speleoloških objekata i spilja, a spilja Samograd je za sada jedina otvorena za javnost i posjet. Prema speleološkim istraživanjima iz 2011. godine stvarna duljina špilje je 345,8 m. Povezana je stazom koja vas vodi kroz šumske obronke i usjeke, a neposredno prije ulaza iskusite tropsku klimu koja obitava cijelu godinu.
Nakon obilaska spilje, prolazimo poučnom stazom kojom ćemo uroniti u smireno ozračje ovog kraja, malo umoriti tijelo, ali odmoriti duh i doći do predivnog pogleda na dio Like.

sdr

Kada smo udahnuli svježi zrak i stigli nazad do polazišne točke, raširit ćemo svoje dekice i počastiti se piknik namirnicama.

Baranja i vino idu zajedno

Ono kada sjednete u autobus i imate all inclusive organiziran izlet u Baranju…

Rekli bismo „bez brige i pameti“ uputili smo se prema poznatom močvarnom području i Parku prirode Kopačkom ritu. Nazvanom još „Europska Amazona“, područje je nastalo djelovanjem 2 velikih rijeka Dunava i Drave. Opuštajuća atmosfera i šetnja stazom svega 1 km, vodi vas do pristaništa Sakadaš gdje se upuštamo u jednosatnu vožnju brdom kroz ovaj posebni zoološki rezervat. Posjet Baranji se obogaćuje posjetom pitoresknim i tipičnim selima u kojima možete vidjeti surduke i gatore, upoznati domaćina uz degustaciju domaćeg vina i druženje uz tradicionalni fiš. Nastavak obilaska slijedi po vinskom cestama sve do jedinog i naravno najpoznatijeg brda s kojeg se pruža beskrajan pogled na baranjske vinograde i okolna sela. Nećemo zaboraviti stati u Osijeku na slobodno vrijeme i pivo prije polaska nazad u Zagreb.

Upoznajte RURAL ESCAPE TOURS

RURAL ESCAPE TOURS je start up turistička agencija, otvorena u veljači prošle godine. Entuzijastični mladi tim na pozitivan način promovira aktivni odmor na ruralnim područjima kontinentalne Hrvatske. Svojim izletima i programima žele potaknuti na boravak u prirodi, van gužve i svakodnevne rutine.

Jedina smo specijalizirana turistička agencija u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i svoje poslovanje razvijamo prema DMK (destinacijska menadžment kompanija). U suradnji s lokalnom vodičkom Mons Caludius Guide, od ove godine smo započeli projekte Planinarenja za laike na Moslavačkoj gori i Bilogori, a nadamo se da ćemo uskoro imati i program planinarenja na Papuku. Također, jedan od nama najdražih izleta su i bike izazovi. Na Moslavačkoj gori uživamo u brdskom biciklizmu na električnim biciklima, a na Bilogori smo nedavno realizirali i pilot turu Bilogora Bike izazov. Osim navedenoga, izvodimo programe u Baranji, Lici i okolici Karlovca. Želja nam je što više približiti domaćim gostima ljepote kontinenta, a nadamo se jednoga dana da ćemo moći prenijeti i naše tradicionalno raspoloženje inozemnim gostima” , izjavila je Nena Obrovac, direktorica i osnivačica RURAL ESCAPE TOURS.

Potražite ih na:

  • Facebook: https://www.facebook.com/rural.escape.tours/
  • Web: https://ruralescapetours.com/