Top 5 znakova koji ukazuju na dijabetes

Dijabetes ili tihi ubojica jedna je od najraširenijih svjetskih bolesti današnjice. U Hrvatskoj se već dugi niz godina nalazi i među 10 vodećih uzroka smrti. Osim genetskih faktora koji povećavaju rizik od oboljenja, presudnu ulogu ima i stil života.

Dijabetes je kronična bolest koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin. Inače, inzulin je hormon gušterače koji omogućuje stanicama preuzimanje glukoze iz krvi i njezinu preradu u energiju. Problem nastaje kada u tijelu dođe do povišene razine glukoze, odnosno kada proizvodnja inzulina nije odgovarajuća, što izaziva oštećenje organizma.

Moguće je imati dijabetes, a da to ni ne znamo. Naime, brojni su slučajevi gdje su pacijenti hospitalizirani radi srčanog i moždanog udara, oštećenja bubrega, gangrene i problema s vidom, uzrokovanih dijabetesom, a da toga često nisu bili ni svjesni. Stoga se ova bolest s pravom naziva ”tihim ubojicom” koji utječe na svakodnevni život pojedinca.

Koji su tipovi dijabetesa?

Dva su glavna tipa dijabetesa – dijabetes tipa 1 i tipa 2. Oba tipa dijabetesa imaju gotovo jednake simptome. Razlikuju se po tome što osobe koje boluju od dijabetesa tipa 1 ne proizvode inzulin, dok osobe koje imaju tip 2 ne reagiraju na isti te ga napredovanjem bolesti ne proizvode dovoljno. Međutim, dijabetes tipa 2 češće se pojavljuje kod ljudi od dijabetesa tipa 1.

Najčešće se kod tipa 2 simptomi javljaju postupno ili se uopće ne javljaju te ih je puno teže dijagnosticirati. Mogu proći godine, a da osoba uopće zna da boluje od dijabetesa.

Znate li prepoznati simptome dijabetesa?

Primarni simptomi su:

  • Umor i glad – hrana koju unosimo u organizam pretvara se u glukozu koju stanice koriste kao energiju. Kako bi glukoza dospjela do stanica potreban je inzulin. Ako tijelo nema dovoljno inzulina ili ako stanice nisu osjetljive na njega, glukoza ne može dospjeti do stanica, što znači da nećemo imati energije. To izaziva osjećaj umora iako spavamo isto kao i prije ili čak i više.
  • Često mokrenje i žeđ – kako bi filtrirali višak šećera bubrezi moraju pojačano raditi. Ukoliko to ne uspiju, suvišnu glukozu iz tijela izbacuju mokrenjem. Češće mokrenje dovodi do dehidracije što rezultira željom za pojačanim unosom tekućine.
  • Promjene tjelesne težine – s jedne strane tijelo treba nadoknaditi tekućinu i gubitak šećera zbog čega imamo izraženu želju za hranom. To može utjecati na povećanje tjelesne težine. S druge strane tijelo ne dobiva dovoljno glukoze pa samim time nema ni energije, zbog čega dolazi do mršavljenja.
  • Gljivične infekcije – prevelika koncentracija glukoze u krvi dovodi do stvaranja gljivičnih infekcija koje se najčešće javljaju između prstiju na rukama i nogama, oko spolnih organa te ispod dojki.
  • Zamagljen vid – previše glukoze u krvi dovodi do izvlačenja tekućine iz očnih leća što rezultira njihovim stanjivanjem i nemogućnošću fokusiranja što dovodi do zamućenosti vida.

Ostali simptomi su: trnci u stopalima i šakama, infekcije, nadraženost i svrbež kože, sporo zacijeljivanje rana, osjetljivost zubnog mesa te voćni zadah.

Kako se liječi dijabetes?

Bolest se liječi antidijabeticima te promjenom načina života. Uz to, potrebno je uvesti pravilnu prehranu i redovitu tjelovježbu. To će pomoći ne samo u sprječavanju bolesti, već i u samom liječenju. Konkretnije, omogućit će kontrolu šećera u krvi i tako unaprijediti kvalitetu života. Također, važno je informirati se na vrijeme, kvalitetno se educirati i savjetovati s liječnicima, ali i sudjelovati u raznim javnozdravstvenim akcijama.

Tjelesna aktivnost je idealan preventivni oblik zaštite od pojave dijabetesa budući da povećava osjetljivost organizma na inzulin. Stoga će se u Zagrebu 16. prosinca održati jedinstvena, kostimirana utrka Zagreb Advent Run koja za cilj ima promociju zdravog načina života i brige o vlastitom zdravlju tijekom cijele godine. Osim toga, dio sredstava od kotizacije utrke donirat će se Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga za promicanje njihovih projekata i aktivnosti.