Otkrivamo vam koje su to namirnice s niskim glikemijskim indeksom a koje su najbolje za zdravo dobro jutro.
Voće i povrće
Voće i voćni sokovi sadrže dijetalna vlakna i vitamin C koji će poboljšati apsorpciju željeza iz hrane, što je osobito važno naročito za mlađe žene koje su često anemične. Top-voće niskoga glikemijskog indeksa koje bi se trebalo naći na vašem jutarnjem stolu su višnje, maline, jagode, kruške, jabuke, sok od jabuke, grejpfrut, sok od grejpfruta, naranče, sok od naranče, suhe marelice, suhe šljive i svježe šljive, sok od ananasa.Cjelovite žitarice
Cjelovite žitarice poput raži, zobi i kvinoje idealan su izvor ugljikohidrata niskoga glikemijskog indeksa. Dosta nas za doručak bira žitarice koje pronalazimo na policama naših supermarketa. One s nižim glikemijskim indeksom su All-Bran, Sultana Bran, Special K, zobene pahuljice.Integralni kruh
Integralni kruh s dosta sjemenki, raženi kruh, kruh tipa pumpernickel, zobeni krekeri i voćni kruh, odličan su izbor za doručak.Jaja
Jaja su odličan izvor bjelančevina, a uz to sadrže lutein važan za vid, vitamin B12, riboflavin, selen, vitamin D (osobito važno za one koji ne provode dovoljno vremena na suncu). Dobra ideja je kupovati jaja koja sadrže omega-3 esencijalne masne kiseline kako biste poboljšali unos tih izrazito zdravih masnih kiselina. Znate li zašto se zovu esencijalne masne kiseline? Tijelo ih ne može samo proizvesti te ih unosimo hranom koja ih sadrži. Naravno, idealna jaja su iz ekološkog uzgoja, stoga ih birajte kad god možete!Jogurt
Jogurt je odličan izvor bjelančevina, sadrži kalcij, vitamin B2 i B12, cink, magnezij. Jogurt kao probiotik odnosno onaj koji sadrži žive mikroorganizme odista zaslužuje da ga nazivamo funkcionalnom hranom jer sve više istraživanja potvrđuje njegovu važnost za zdravi obrambeni sustav. A uz jogurt dobar izvor bjelančevina je, naravno, i mlijeko, i to kravlje (njegove polumasne i nemasne varijante) i sojino mlijeko te sojin jogurt.Sjemenke
Suncokretove, bučine, lanene i sezamove sjemenke obiluju esencijalnim masnim kiselinama, mineralima, vitaminom E, dijetalnim vlaknima i bjelančevinama. Već smo napomenuli da doručkom možete unijeti dosta nutrijeneta koje možda kasnije ne stignete. Upravo su sjemenke jedan od tih nutrijenata. Sve sjemenke u istim količinama pomiješajte i zajedno sameljite. Čuvajte u staklenoj posudi u hladnjaku. Samo jedna jušna žlica miješanih sjemenki zadovoljava sve vaše dnevne potrebe za esencijalnim masnoćama! Izvor: Zdrava i fit koju je, u suradnji s fitness trenericom Renatom Sopek, napisala poznata nutricionistica dr. Lejla Kažinić Kreho.
In this article:doručak, glikemijski indeks, jaja, jogurt, kruh, povrće, sjemenke, voće, zdrava i fit, žitarice
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login